söndag 1 november 2009

F - Fotogenlampa

1Fotogenlampor ska ha varit mest i brukt i slutet av 1800-talet fram till början av 1900-talet står det i Wikipedian. Hur gamla mina två är vet jag inte. Den stora har jag fått efter mormor och har dessvärre fått lite hård medgång i glasskärmen. Den är gjord i Tjekoslovakien, hur den hamnade hos henne anar jag inte men det kan ju hända att den är något hon har fått efter tant Hulda… Oansett så tycker jag om den, den är flott med sina blomsterutsmyckningar, men att tända den - glöm det, det törs jag inte!

DSC000422 

I Norge heter det Parafinlampe, och parafin eldas i ugnar/ pannor, så också i vårat hus helt fram till i fjor då vi tack och lov slutade. Anar inte varför jag är så rädd för eldsvådor när det gäller fotogen – det är väl helst elektriska apparater som orsakar husbränder numera…

3DSC00045

Söker man på parafin så finner man att det används till uppvärming av hus, som raketbränsle, eller till flyg, och till och med som laxerande ingrediens i läkemedel!!

Söker man på fotogen får ordet fort en helt annan betydelse, då handlar det om hur ting ser ut på fotografier, ord kan vara lite förvirrande ibland..

4   DSC00050 

Den lilla gröna har jag hittat någonstanns. Tror det var på en loppmarknad i mina tonår, hm.. det var väl också runt sekelskiftet….Den är ju grön så den får bo hos mig den också..

  Flera F-bidrag hittar du här !

23 kommentarer:

Henny sa...

Flotte lamper. På dansk hedder de petroleumslamper.

Uttan sa...

Så vacker lampa.

Jag har en fin efter min Mormor som jag absolut inte törs använda.
Men visst är det väl synd egentligen att inte använda sakerna man har.
Sen har jag en som jag använder det är så mysigt och så sprider den bra värme också.

Trevlig Söndag!
Kram!

Åsa! sa...

Så vackra fotogenlampor. De är verkligen guld värda dessa gamla klenoder!

Marita sa...

Jeg har vokst opp med parafinlamper. Når strømmen gikk titt og ofte på vinterstid, var dette meget gode lyskilder. Ikke synes jeg de var farlig da, men idag bruker jeg heller stearinglys.
Flotte eksemplar du har!

Margrethe sa...

Det var noen flotte lamper. Blir nesten misunnelig. Jeg ville ikke være redd for å bruke disse, bare de ikke står utsatt til for velting. Vi bruker mange parafinlykter i hagen sommerstid. Veldig koselig.

Bestemor Drillo sa...

Så fin den er lampen med blommer på! Artig innlegg du har her Mia!
Vekker til live gamle minner om den tiden da vi ingen elektrisitet hadde. Litt romantisk å tenke på i dag,men på den tiden var det langt fra det. Da var håndarbeid t.ex.
vanskelig å se på kveldene, men det måtte gjøres alikevel;) Vi tenker på elektr. som en selvfølge i dag, men litt sunt en gang i blant å tenke tilbake;) Ha en fin søndag! KLem;)

Jannickes Hjemmekos sa...

Hei Mia
Tusen takk for hilsen i bloggen min, den gjengjelder jeg selvfølgelig. Koselige lamper du har vist frem. Ønsker deg en strålende søndag. Klem fra Jannicke

Jane sa...

Jag älskar fotogenlampor, har flera stycken i min lilla kolonistuga :)
Bra tema på bokstaven "F" :)
Trevlig söndag!

Anonym sa...

Så flott at det er tatt vare på så gamle lamper. Den øverste ser nesten ut som en blanding av måneskinnslampe og parafinlampe. Flott bidrag og bilder!

Turid Holm Flaa sa...

Det var noen flotte parafinlamper. Har aldri hørt fotogenlampa før, men det var jo et spennende navn. De er jo flotte som pynt og minne. Mange samlere hadde nok gitt en god del for disse. Men ikke selg :-). Denne grønne har jeg sett før, den er fin, mulig det er på hytta vi har en sånn. De som er litt nyere er jo bare å bruke, det blir veldig fint lyst med parafinlamper, når en får den rette flammen på dem. Ønsker deg en riktig god dag.

Living next to me sa...

så heldig du er somhar din enda , mine knuste under flytting en gang , men dine var veldig vakre . F

Eli Kristin Magnussen sa...

Takk for koselig hilsen hos meg! :)

Flotte og spesielle lamper, vi kaller dem vel parafinlamper eller oljelamper. Det er sjelden å se slike som du har, så ta godt vare på dem videre ;) Jeg hadde noen selv men de var små - og etter at barna kom til verden har jeg fjernet dem.. Tør ikke ha dem fremme lenger, men telys og kubbelys fyrer jeg opp... :P

Ha en fin søndag!

Ellen sa...

Det var noen flotte parafinlamper som vi kaller dem for. Veldig fin løsning på F'en!

Ønsker deg en fortsatt god helg!

Niemor sa...

Kjempefine lamper =)

Petunia sa...

Vi har en parafinlampe hengende på hytten. Den er så gammel at vi ikke tør å bruke den mer. Redd den skal gå i stykker. Jeg kan ta bilder av den til sommeren når vi åpner hytten igjen.
Flotte lamper du har:)

Hobbygåsa sa...

Flott F-bidrag og flotte lamper! jeg er heller ikke glad i bruken av slike, men som pynt liker jeg de veldig godt. Vi har noen gamle på hytta som brukes kun til pynt og det er så koselig :-)

Melusine sa...

Flotte, gammle lamper som er fine til å dekorere med :)

BirtH sa...

Vi har flere parafinlamper på hytta, og de gir en lun og god stemning i mørketida.
Du har en veldig fin og fargerik blogg! Takk for kommentar på min blogg!

Sara sa...

Flott lampe;)

Evami sa...

Så flotte lamper:) Tror de heter parafinlamper på norsk! Vi har av en litt annen type på hytta,de gir ekstra kos:)

Margrethes hus og hage sa...

Så flotte parafinlamper :) Ekstra kjekt er det med slike gamle ting når de er arvet av mennesker som har betydd noe spesielt for en.

Ønsker deg en fin kveld. Hilsen Margrethe

Camilla Elstad sa...

Så flott å se slike gamle parafinlamper, dem hadde vi mange av på hytta til foreldrene mine da jeg var liten :)
Ha en fin kveld!

TorAa sa...

Denne post leste jeg flere ganger.
Du sier såååå mye med enkle ord.
Flott og Fabelaktig.

Beklager jeg er sent ute med kommentar, det har sin naturlige grunn.
http://toraa.blogspot.com/2009/11/from-germany-to-norway-to-see-baby.html

Her er mitt ABC-F
http://toraamusic.blogspot.com/