torsdag 29 april 2010

Något av det sötaste jag vet..

 Hoya Serpens  

.. är när Hoya Serpens blomstrar. Även om den först bara kom med två stackars blommor.

Hoya Serpens

Men se, ganska fort kommer det flera knoppar som öppnar sig i större och större klasar.. Den fantastiska grönfärgen som både knopparna och blommorna bjuder på,.. se hur den teddybjörns mjuka, luddiga kronbladen väcklar sig ut, innehållet alldeles för stort för fodralet..

Hoya Serpens

Pälsklädda skönheter som ska kämpa om min uppmärksamhet, försöker hålla mig inomhus, nu som jag egentligen bara vill ut :)

Lika kul varje gång det händer…

… att någon tänker på mig alltså. Fick denna av Stickdjuret, tack så hemskt mycket, den värmer och fungerar som ett perfekt ‘plåster på såren’ nu :)

tisdag 27 april 2010

Bil = utgifter..

1

Jag behöver något att glädja mig över idag, som små vårgula solar till exempel. Min lilla bil är trasig, har ont i magen, och bildoktorn ska ha 10 000,- !! ( tänk så mycket annat kul man kunde ha gjort ..) för att reparation, suck.. En veckas rekonvalesens gör inte saken bättre…

söndag 25 april 2010

Lavendelkakor..

 lavendel
Gårdagens upptäckt när jag jaktade efter espessokaffe var ju lavendelsockret från i höstas. Därför kunde jag ju inte låta bli att baka nu i eftermiddags. Sockret var ju betraktligt mer parfumerat idag än vad det var när jag lagade det så smaken blev mycket skarpare. Lavendelsocker lagas helt enkelt av att färska lavendelblommor repas av och blandas med strösocker och sätts undan några veckor i en lufttätt kruka ( efter ett halvt år slår lukten emot dig..). Jag har hittat två goda recept, här och här, men eftersom jag sällan klarar att följa recept slaviskt blev det en blandning. Dessutom så är det någon vajsing med våran ugn som gräddar ojämnt, kakorna blev mycket välgräddade på toppen och mjukare under, men smaken kan man inte klaga på..
lavendelkakor
150 gram smör, blandades med ett ägg och en dl socker + 1 dl lavendelsocker ( annars tror jag smaken hade blivit för skarp..). Så hade jag i en mörk blockchoklad hackad i bitar, tillsammans med en näve hasselnötter och en näve mandel, hackade förståss. Tillsatte ett par matskjedar med äpplehonung som jag hittade i skåpet, två teskedar vaniljsocker och två teskedar bakpulver. Ca 5 dl mjöl blev knådat in på bakbordet innan degen formades till fyra långa längder som trycktes ut med fingrarna och penslades med ägg. ( Fyra var för många, dom flöt ut så det blev en stor kaka..)  15 minuter i ugnen, snittade och torkade med öppen ungslucka tills vi var färdiga med middagen. Snaskig dessert idag alltså :)
lavendelfika Jag erkänner direkt. Dom blev faktiskt så goda att jag håller på med espressokaffe kopp två, och kakan är inte den första den heller..

Barista eller gammalt nytt..

DSC_0047DSC_0046

Vi håller på och planlägger inredning på vårt nya kök här hemma och medans Family Four sitter här med näsan ner i diverse häften med ugnar, micro, steamer, kylskåp och annat säger den yngsta att varför inte en kaffemaskin..

DSC_0048 DSC_0049

Ja varför inte ? Kan det ha något att göra med att Familjen faktiskt har en, någonstanns långt inne, i det bortersta skåpet, rätt under taket ? En bröllopspresent, urgammal och nästan oanvänd.. Inte bara för att stickkontakten kanske passade bäst i dom elektriska uttagen där vi bodde innan Norge, men kanske också lite för mors skräck för ‘ Nicht unter drück öffnen’.. Jag är inte så där jättetuff att jag tycker om sånt som puttrar och pyser och är varmt; strykjärn, ugnar och esspressomaskiner..

DSC_0050 DSC_0077

Upptäckte ju också fort att min kaffeburk, som jag trodde jag hade eldgammalt esspressokaffe i, nu plötsligt var fyllt upp med Lavendelsocker från i höstas.. Skulle inte jag använda den till härligt parfymerade kakor i julas ? Inte för sent ännu ..

DSC_0051 DSC_0053

Vi blev helt enkelt tvungna att handla nytt. Så, med djup koncentration började vi, jag och den sist tillkomna kaffedrickaren, med vårat kaffe, väl och bra, till trots för 15 år i skåpet så fungerade den ( självklart har vi utrustat oss med en skarvsladd som passar dom schweiziska maskinerna !), vi hittade ju till och med några undangömda espressokoppar i ett skåp..

DSC_0070DSC_0075 

Steamad mjölk som sig bör för att få till en Cafe Latte, vad är skillnaden förresten på Cafe Latte och Cafe au lait? Sån rent bortsett från italienska och franska.. Barista är ju också ett sånt ord, bartender på italienska tror jag ... Nåja, Cafe latte dricks ju bäst på cafébarer och inte på ett gammalt kök som ska renoveras ..

DSC_0073 DSC_0074 

Barista eller inte, vi fick ju kaffe, och mjölken började till slut koka över i kannan så ångan kan man inte klaga på. Nu återstår bara att se hur länge maskinen får se dagsljuset den här gången …

 DSC_0072

Kanske Cafe Latte serveras med Lavendelkakor nästa gång, vem vet ?

lördag 24 april 2010

Beautiful blogger..

Jag har fått en utmärkelse från Emlina, tack, jag blir jätteglad för omtanken. Emlina har en inspirerande blogg, och håller på med många olika saker. Första gången jag besökte henne var när jag hade sökt på google efter brickbandsväv. I hennes butik Emlina.se kan man bland annat köpa brickor och annat om man vill försöka väva. Men det är bara en liten del av allt hon har på lager och självklart hittar man fina garner där också. Har du inte varit inom hennes blogg och butik på nätet så är det verkligen dags att göra ett beök nu. Och brickbandsvävnad är faktiskt inte så svårt och riktigt kul att hålla på med. När jag ser hennes alster får jag sån lust att dra upp en varp och laga ett band igen. Men jag inser ju att det inte blir färdigt nu när trädgårdsäsongen har börjat. Annars så tycker jag om att laga banden men jag har aldrig haft hjärta till att använda dom till något, livrädd för att klippa dom i stycker.. Så synd egentligen..

Med denna award följer :
att man bör tacka för awarden med en länk till givaren,
berätta 7 saker om sig själv,
ge den till 7 andra bloggare
och berätta för dem att de fått awarden.

Nu har jag berättat så mycket om mig själv här flera gånger att jag är rädd jag till slut blir tjatig och jag är bara så urdårlig när det gäller, tycker inte om att välja, alla har ju så mycket fint att bjuda på och är ‘ Beautiful Bloggers’.. det måste bli alla eller ingen, så var så god, har du lust att ta emot den är den din :)

torsdag 22 april 2010

Pläden i restgarn..

DSC_0117

En ruta om dagen, det är ungefär vad det blir till. Jag är så trött just nu att jag tror jag snarkar fastän jag är vaken. Det händer varje gång som våren kommer och ljuset blir skarpare. Men både höst och vårtrötthet är ju inte ovanligt, det är bara så konstigt att det är så mycket lättare att acceptera den, tröttheten alltså, när det blir mörkare ute, nu borde man ju hellre bli pigg av allt ljus som strömmar imot både oss och plantorna, som denna vackra Hoya Publicalix, som tackar för ljuset med att slå ut i blom…

DSC_0127

Nej, det är nog bara att lägga sig i soffan igen och sticka några maskor, så orkar jag nog stå upp imorgon också. Men, konstigt nog så bubblar jag av liv på morgonkvisten,( nåja, allting är relativt, jag är alltså inte fullt så sur..),  tänk om man var så vaken på kvällen också  ;)

onsdag 21 april 2010

Maggie..


Vit ull och början på smutsiga, torra trädgårdshänder är kanske inte den bästa kombinationen.. men än så länge ser det rent och vitt ut..
 DSC_0065DSC_0068
Jag har börjat spinna med min nya slända, en Maggie, lite ovanlig att arbeta med när man är van med en annan. Den här har trissan nere på midjan, men den snurrar bra och lätt. Det typiska för en Maggie är visst metallstiftet på sidan. På sidan finns det också ett jack för garnet, men jag har lite svårt att få garnet till att ligga stilla där, det glider liksom bara ut..
DSC_0070  DSC_0069
Så är det kroken, som då kommer ännu längre bort från skåran, kanske det är därför ? Jag har i varje fall förstått att jag blir tvungen att ta garnet två varv runt den, kroken  alltså, så går det bra i varje fall, dyrköpt erfarenhet eftersom sländan hela tiden åkte i golvet.. Nu är 50 gram tvinnat på den gamla, så då har jag 50 gram kvar att spinna på den nya..
DSC_0067
Hm, men blir det ikväll…

tisdag 20 april 2010

En utlottning man inte kan gå glipp av !!..

Viffla lottar ut en av sina underbara, hemlagade sländor! Ja, hon har faktiskt lagat dom själv – helt otroligt. Nästa gång jag måste fälla ett träd vet jag vad jag ska göra.. Viffla har en helt fantastisk blogg så har du inte varit inom henne så är det verkligen tiden att göra bekantskapen nu. Men var snabb, dragningen är redan den 25.e .

Just det, en groda, kan fatta och begripa varför jag föll pladask!!! Grodor, ull, spinning, stickning, trähantverk,… självklart blir man frälst..

 

Klick på bilden så kommer du direkt till utlottningen :)

måndag 19 april 2010

Bara en massa ord..

hoya polyneuraDet bara händer ibland att det kommer en massa ting i vägen för mina planer. Faktiskt ganska kul saker, inte av den sorten som känns stressande och förlamande, men värmande och omtänksamt. Som mitt nya objektiv till kameran, vem kan motstå att fotografera då ? Nu tycker jag ju det himla svårt att använda just den här linsen för jag får inte till det riktiga fokuset, men jag försöker ihärdigt, hela tiden. Just ikväll förtrollades jag av dom här små blommorna på Hoya Polyneura, nu har ju knopparna som jag väntat så länge på äntligen slagit ut!

Här om kvällen var jag ju till Ikea med en försummad väninna,och en aldrig så liten leteaktion efter en bestämd Hoyaplanta som jag visste skulle finnas, så kommer ju födelsedagarna på löpande band i familjen. Nu är jag en stolt mor till en 20-åring, tänk så fort åren går. ..hoya polyneura hoya polyneura

En mor kan nog känna sig stolt som en tupp eller höna då, när han seglar in på mitt jobb i full mundering och ska byta ett ljusrör, är det verkligen min lilla grabb.. I varje fall blev dagen firad med stor fest för kompisar och gamlefolket blev utslängda, en gyllene anledning för oss två att gå på bio ( en ganska snäll man med Stellan Skarsgård- hm, inte en film jag kommer att glömma! ), äta god mat och ta en helkväll i sta’n, söndagen snackar vi tyst om…

hoya polyneura hoya polyneura

Eller som i kväll när en gammal arbetskollega ringer, hon har varit pensionär i några år redan men tänker fortfarande på mig, jag har genom hela min tillvaro i Norge fått ärva hennes Familien ( norsk veckotidning). Tänk vad omtänksamt det känns… Det är en sån där människa som man blir bekant med och som kilar sig fast långt inne i hjärtat, ibland blir det sån bara..

Ännu mera omtänksamhet..

Jag tycker det är lika otroligt varje gång som någon tänker på mig och lika rörd blir jag när det händer – jag har fått en utmärkelse igen, från Living next to me. Jag vet att jag borde sända den vidare till 12 andra bloggar, men det har jag redan gjort en gång så nu står jag över..

vit garn till tvåändstickningen

Så, mellan jobb, födelsedagar, socialt liv, shoppingturer, trädgården som vaknar till liv ( jag var förresten ute och målade över alla bruna lasyrfläckar på muren ikväll..), kameran som lockar och drar, och planläggningen runt ett nytt kök ( jippie!!! ) så kommer alltid något på efterkälken, det jag egentligen hade haft lust till eller hade planerat använda kvällen till, blir det liksom aldrig tid till.. Frågan är om det blir något färdigt garn innan hösten… Är det våren som kommit ??