lördag 1 januari 2011

Vad kan man göra av kalkonresterna?

Man kan bland annat laga en Mulligatawny soppa, det värmer gott i kylan och känns bra efter all den feta maten som varit sen i julas. Men det är inte alltid att allt som står i receptet finns hemma..

1 lök och 1 purjolök åker ner i kastrullen, tillsammans med 6 vitlöksklyftor. Med 2 morötter i småbitar och ½ kålrot så får det hålla med grönsaker. Skulle så gärna haft lite av min sellerirot kvar, men den försvann igår, suck.. Skalar man sen 5 stora potatisar och har ner tärningarna i det hela tilsammans med lite rapsolja så det hela får bryna , kan man börja med att hacka ½ ingerfärsrot, 1 stor Chili hackad och ha det i med 2 tsk spisskummin, 1 tsk korriander och minst  3 msk red HOT currypasta. Har man tur hittar man också 1 kanelstång i skåpet, det hade jag. Värre var det med hönsbuljongen, men det fick bli 1 oxbuljongtärning i stället. Så självklart 2 dl vitvin, ingen soppa utan vinet..skulle visst vara citronsaft men jag gillar smaken som blir av vinet. Hittade ingen röda linser i skafferiet heller dessvärre men 1½ dl röd Quinoa fick duga som ersättning. Socker, färsk mynta,.. kom på att jag fortfarande hade ett glas med myntgele i mina gömmor, kvar sen påskens lammstek., Sagt och gjort, i med 1 msk myntgelé i soppan. Så står det och småputtrar, länge, över en timme. Nog tid till degen.

En dryg timme senare tar man fram stavmixern, plockar bort alla synliga kanelbarkbitar först, mixar soppan till en krämig puré, rör in 2 msk Crème fraiche och fyller på med kalkonresterna som är skurna i någorlunda lika fyrkanter. När det hela har fått puttra i ca 15 min till är middagen färdig.

Serverade det hela med Nanbröd; 1 påse torrjäst som rörs ut i lite ljummet vatten med 1 tsk socker och 1 tsk salt. 150 gram smält smör blandas med ca ½ liter filmjölk, så blev jag av med den lilla resten från mammas och pappas besök. Blandar degen med ca 14 dl vetemjöl och degen får stå och jäsa en timme. Dela i åtta bitar som kavlades tunnt, penslades med lite olja ( hade dessvärre ingen sesam heller), pickas med gaffel efter att ha jäst i ca 30 min till och gräddas ca 10 min i 250 grader.

6 kommentarer:

Helena sa...

Så gott det ser ut! En varm soppa om vintern är så värmande, och gott. Vad bra att du skriver upp recept på det du gör.

Nanne sa...

Det så godt ut, varm suppe må jo være helt perfekt i dag...... Godt nytt år, Mia

Lilli sa...

Oj, så gott maten ser ut och är säkert också! Och så tunt och fint garn du spunnit :) Javisst ska du vara STOLT!

Birgitta sa...

Så gott det ser ut med en värmande soppa med bröd till.
Funderar på det där du skrev hos Uttan om bilder på bloggen. Jag har ju mycket bilder på min blogg och undrar om det går att kolla hur mycket plats jag har kvar. Jag skriver mina inlägg i Windows Live.
År det bra? Jag är inte så hemma på det där med datorer och är lite förvånad att jag lyckats med det mesta på bloggen.
Nu hoppas jag du får ett bra år.
Kram Birgitta

Vilt og vakkert sa...

Heisann Mia.

Dette ser godt ut! Restene MÅ brukes, fin filosofi det!

Du mener UFO, uferdige objekter????
Fins mange av dem rundt omkring her.
Må innføre litt mer sjøldisiplin!

Go' uke fra meg ;:OD)

Anonym sa...

hi..hi.. her er det ikke en smule igjen av 5,5 kg!! vi har spist kalkun morra, middag, kveld og natt ;)