tisdag 17 maj 2011

En dag på jobb..

17.e maj, den stora nationaldagen i Norge. Liv och rörelse på gator och torg. Själv har jag jobbat, tycker jag får ställa upp för mina norska kollegor. Men jag hade också ett barn i tåget idag, min yngste var med i russetåget, suck, inte fick mor sett det..

Men jag har haft hemmakontor idag och framför PC-skärmen har denna vackra blomsten bjudit på ett vackert motiv. Som kom ju ungdomen hem och åt, efter fest hela natten, russefrukost och russetåg. Ska lova jag har några stiliga foto i kameran (som jag inte får visa..)

Russetiden, den tiden som tredjeklassarna på gymnasiet har fram till examen firas med fest (och fylla..) i Norge, från russedopet i slutet av april  till 17.e maj. Sen kommer alla muntliga och skriftliga examen. Med röda snickarbyxor, fullklottrade och egentligen en röd mössa ser man dom. Inatt var det ståhej utanför huset, russebilen, full med skrålande russer, tutade och härjade utanför vårat sovrumsfönster, det hör till… men mor, hon sov..

‘Sjung om studentens lyckliga dag, låtom oss fröjdas av ungdomens vår. Än klappar hjärtat med friska slag, och den ljusnande framtid är vår.’

13 kommentarer:

Birgitta sa...

Olika seder i våra länder. Men ibland får man blunda och vara döv.
Önskar dej allt gott.
Kram Birgitta

Mia stickar sa...

Tänk om sverige ockå hade nån sån där dag!

Helena sa...

Min äldsta var aldrig russ, tack och lov. Grannungdommarna var desto mera, hjälp vad dom höll igång. Men det är lite roligt att titta på russebilar.

Guri sa...

Så moro at du har russ i Norge!!! Antar du bor nære grensen, ettersom du også har norske kolleger :)
I går fikk vi feire i regn og torden, men vi tåler alt :))
Ha en fin dag! Klem :)

Guri sa...

Såpass! Da er du jo neste helnorsk da jo!!! Trodde du bodde ved grensen jeg ;)

Ulla-Bella sa...

Kan tenke meg russen er sliten nå som det hele er over.

berit.. sa...

skulle ønske vi hadde slik feiring som våre naboland.. ikke denne skitne, rave mest mulig full tradisjonen.. blir forbannet når jeg ser hvordan de kaster 3 år bort.. de fleste er så utranglet at de knapt klarer eksamen.. trist !!

en nydelig blomstring.. kan ikke huske om de duftet bare at de lå strådd overalt i stua hos mamma : ))

ha en fin ettermiddag : ) klæm fra mæ

Lisa sa...

Kan tänka mig att det var livat igår! Det är synd att vi i grannlandet inte firar alls, fast jag håller med om att det kan bli lite för mycket "firande" för en del ungdomar. Men, men, man var väl inte så oskyldig själv på den tiden...
Ha det gott!

Anna - stickande trädgårdsstudent sa...

Tack, vi är så glada!:D

Åsa! sa...

Det är en stor dag i Norge denna nationaldag. Undrar om det någonsin kommer att bli så i Sverige?

stallnilsen sa...

Kor koselig at du hadde en russ i Norge, mittt eldste barnebarn var svart russ iår, de har de så morro ungdommene i mai mnd, ha en fin kveld, Lisbeth :)

Mimmi Hek sa...

Har hört en hel del om hur russetiden går till av vår lilla "norska". Hon berättar dom hemskaste historier, för att inte tala om kostnaderna för dom stackars föräldrarna. Tack och lov för att svenska studenter nöjer sig med att fira samma dag dom tar studenten.
Ha en skön kväll.

Nanne sa...

Håper "russen" din har landet nå..... Eksamenstiden er ikke bare bare etter en slik festrus....
Og at mor har senket skuldrene????
Det er herlig å da, med en tradisjon hvor vi pynter oss og går til byen og halvparten av innbyggerne går i tog og den andre halvparten står og ser på......
Fest i allefall..