onsdag 7 september 2011

Hur formar man bullar?

Börja med att kavla ut degen. En dubbel sats deg kan delas i fyra bitar först. Bred ut smör/ margaring och ha på det du vill fylla dom med. Bara fantasin sätter begränsningar. Den utkavlade degen rullas ihop till ett avlångt bröd. Sen kan den delas upp i lagom bitar.

Den klassiska snurran. Den kan gräddas direkt på bakplåtspappret eller lägg den först i en bullform.

Eller ta fram en sax och klipp i bullen, ett kryss gör både att degen jäser bättre och man får en fin form på bullen när den är gräddad. Eller klipp den bara en gång på mitten, det blir fint det också. Eller i sidorna, eller..

Annars kan man ju lägga snurran ner på bakpappret och klämma till med fingertopparna på mitten så att sidorna kommer upp. (Brukar vara smart att nypa ihop toppen lite så håller den bättre ihop)

Knutar är lätta men ser kanske svårare ut. Den utkavlade degen viks ihop mot mitten när man haft i fyllet. Sen kavlar man lätt över degen igen så den fäster ihop sig lite (man kan också kavla ut den till en stor platta igen, ha på nytt fyll och vika den en gång till, det blir riktiga lyxbullar) Med en dagskrapa eller kniv kan man skära upp den i remsor (ca 1 cm breda) på tvären.

Låt remsan ligga kvar på bakbordet. Lägg hanflatorna över vardera sidan av remsan och rulla dom åt varsitt håll, då får man en tvinnad degremsa som man sedan lyfter upp, slänger runt fingret och slår en knut på. (min remsa blev så lång att jag blev tvungen att ta den två varv runt före knuten)

Och se, svårare är det inte. Låt bullarna jäsa på plåten minst 30 minuter, pensla med ägg, strö över pärlsocker och in i ugnen. Sedan kan man beundra sina konstverk.

Hur formar du dina bullar?

2 kommentarer:

Anonym sa...

ehhh.. jeg baker sjelden og tror jeg må inn her å se neste gang ; ))

sussilull sa...

Jösses va sugen jag vart på bullar nu!! :-0 Jag brukar baka "tupperwarebullar". Snabbt, smidigt och kladdigt ;-) Kaloririka blir dom också :-P
Kram kram