torsdag 28 april 2011

Virkat sängöverkast - Rena skrytbilder !!

Jag är bara tvungen att visa min mammas virkade överkast som jag gav henne i 60 års present. (kom på att jag skulle ta bilder när jag var hemma i påskas). Utan att överdriva tog det mig hela 1,5 år att få färdigt!! Att jag orkade färstår jag inte nu. Garnet är inte speciellt tjockt och det är i stort sett bara stavar, nästan ingen långa luftbågar så att det går snabbare att virka. Resultatet blev något av det tjusigaste jag har sett, jag tror aldrig jag varit så nöjd någon gång – massa skryt det här.

10x10 rutor = 100. Jag började i god tid. Mamma önskade sig ett nytt en sommar vi var hemma, för det hon fått av mormor var helt utslitet. Jaha ja, tänkte jag. Börjar jag nu så är jag kanske färdig till 60 års dagen. En ruta är 25 cm och tog en kväll att virka. Muschar tar en himla tid. Satt och lagade tre olika rutor, varierade mönstret lite från originalet, helt klart var dom med bara spindlar enklast.

Jag satt som mål att ha en ruta färdig var tredje dag. Med såna här stora arbeten har man lätt att tröttna med jämna mellanrum. Men så, till slut var överkastet färdigt. 250x250 cm, och se så fint det passar på sängen.

När jag ser det här känner jag hur lat jag blivit dom sista åren. Inte klarar jag slutföra såna här prosjekt längre, inte startar jag heller för jag vet att det inte blir färdigt. Detta var mitt andra virkade sängöverkast. Ska det bli ett tredje så måste det nästan vara bröllopspresent till barnen eller något sånt..

(det blir inte så mycket tid till PC nu om dagen…)

måndag 18 april 2011

Virkad fint mellanverk

Jag såg på några bilder från Danmark  inne hos Lisa Matilda här om dagen. På den ena bilden var det en kudde med ett mellanverk som jag tycker var så fint. När det inte finns något mönster att gå tillbaka till, tog jag fram det nya garnet och en virknål i stället. Det går ju lika bra att spara på det man virkar, så man kommer ihåg mönstret, som det gör med ett skrivet. Nu var ju bilden litet så jag klarade inte helt räkna mig till antalet rutor som mönstret var uppbyggt av, men jag tycker nog att det blev ganska fint i varje fall. När jag först kom på hur jag skulle förstora bilden var det för sent, jag hade redan virkat en spindel i stället för den fyrkanten som var där.
 
Nu  får det här bli en fösteremsa till köksfönstret tror jag, det är ju inte bredare än 12 cm så det håller, men garnet var inte skönt att virka med. Det ser riktigt nog merciserat ut men det bara delar sig hela tiden. Resten av dom fyra nystanen får bli något annat, antagligen stickar jag något av det. Garnet heter ‘Crochet’, köpte det på Stoff och stil, 100 % bomull. Virknål 2 står det, vad blir det i Boye?
 
Lika bra att visa det riktigt stort nu om någon annan kommer på att göra det samma..

söndag 17 april 2011

Storlek på virknålar

Boye

Imra

mm..

0-1

0 - 00

2,50-2,75

2-3

2

2,00

4-5

4

1,75

6-7

6

1,50

8-9

8

1,25

10-11

10

1,00

12-13

12

0,75

14-15

14

0,60

Info hittat på nätet..

lördag 16 april 2011

Det ena granatäpplet..

… hamnade i den här kvargkakan. Den här gången hade jag i två paket med gelé i stället för ett, tycker nog att den blev lite för hård då. 3 dl vatten till två paket blir det nog nästa gång. (Receptet står skrivet HÄR ) Jag har lätt för att ‘snöa in’ på ett recept när jag först hittat något som fungerer. Detta är nog inte helt färdigexprimenterad ännu. Men alltså, nu har jag försökt med Citrongelé och granatäpplen, smaken är god! (Tiden räckte dessvärre inte till den chokladkakan med chilichokladsås jag hade planer om..)

Vi har en 21 åring i huset, som har så mycket på sitt helgprogram att han inte längre hinner fira födelsedagen. Men den här kakan hann han äta, och en stekpanna fick han av mor. Undrar jag om han bor hemma nästa år den här dagen, hoppas det, detmkan bli lite tomt annars men som tur är hinner jag nog långsamt vänja mig vid tanken..

fredag 15 april 2011

Idag har jag handlat, otroligt!

DSC_0051Jag tror faktiskt jag med säkerhet kan konstatera att jag inte har svart bälte i shopping. (I varje fall så länge jag inte är hos en trädgårdsmästare, det räknas inte med..) Men idag har jag faktiskt haft tio minuter nere i centrum og var inom två butiker, sen orkade jag inte mera och åkte hem. Shopping är något av det värsta jag vet. Äldste fyller 21 år i morgon och måste ju få en present, annars hade det aldrig blivit något av. Men jag hittade tre hinkar, dom ska jag plantera gurka och tomat i tänkte jag. Först inne i den butiken kom det med något mera också, vilken skräck! Här kämpar jag hårt för att få undan lite av restgarnslagret, så köper jag till mera garn! Åtta nystan liksom bara hoppade ner i mina hinkar, härliga färger som ska bidra till en livlig och gladlynt färgklick i min filt hoppas jag. Nu börjar ju färgerna gå tomt och kvar var bara massor av grått…

Men fastän jag somnar otroligt gott i soffan när jag först kommit in så tycker jag att jag kommit ett god bit på väg. Filten är 140 cm bred och jag har virkat 40 cm. Inte dårligt den här tiden på året. Håller jag på i det här tempot, med 2-4 varv varje kväll, så blir ju filten färdig för hösten.

Och det är ju ännu inte varmare ute än att det är skönt med lite ull över låren om man tillfälligtvis kommer på att man ska handarbeta och inte bara krypa runt på alla fyra på jakt efter ogräs.. 

onsdag 13 april 2011

Granatäpple

Jag klarade inte låta bli, kunde helt enkelt inte motstå den härliga färgen där dom låg i butiken, men vad ska jag göra av dom?  Något gott tips??

Ska väl erkänna att jag framför allt är ute efter ett eller två frö som jag ska så..

söndag 10 april 2011

Äldre och äldre dag för dag..

DSC_0002

Jag har inte mycket tid till övers för annat än jobb, plantor och trädgård om dagen ser det ut till. Men sån är det, hälsa på grönt recept kallas det visst för. Nu i helgen har jag varit på trädgårdsmässan. Då passade vi på att hälsa på våra vänner som inte bor långt undan. Där fick jag serverat en tårta, toscatårta, jättegott! Tack! Det här citronträdet fick också vara med hem, det är en planta herren i huset har sått själv, av en citronkärna. Så kul, nu hoppas jag att jag kan hålla liv i den.

Efter en lång dag i trädgården ska jag krypa upp i soffhörnet nu, virka lite på min pläd. Det blir ju inte så mycket handarbete och annat nu på ett halvår, om nu inte hela sommaren regnar bort, men det ska vi väl inte hoppas på.  Ha det bra allesammans Smilefjes

onsdag 6 april 2011

Awarder…

Jag har fått en utmärkelse av Mia stickar, tackar så mycket, det värmer alltid att bli tänkt på.  

Så har jag fått en till, av Nannes liv og levnet.Tack till dig också. Till denna ska jag svara på 10 frågor; Hvorfor begynte du å blogge? Hvilke blogger følger du? Favoritt make-up merke?Favoritt klesmerke? Ditt 'må ha'-make up? Favorittfarge? Favorittparfyme?Favorittfilm? Hvilket land vil du besøke, og hvorfor? Neste prosjekt?

Ja, varför började jag blogga? Började egentligen med en trädgårdsdagbok. Efter alla noteringar och listor som aldrig blev uppföljda så var det ett bra ställe att spara både bilder och notater på. Dessutom kunde ju familjen som bor lite väl långt borta för att kunna hälsa på väldigt ofta, se vad som hände. Sån började också den här bloggen, så mamma ser vad jag håller på med. Dessutom har jag fått skrivit av mig lite, tidigare har jag alltid skrivit dagbok (43 stycken på nästan lika många år..). Men här blir det ju inte många dagboksnotat, det blir lite för privat, men lika väl är det ett litet minne på vad som hänt. Bloggar jag ser inom är väl framför allt dom som delar mina interressen, trädgård og handarbeten. Interiör är liksom inte helt min grej, inte kläder och make-up heller dessvärre borde man väl kanske säga, men jag har en parfum for special occasions - Lancome’s Magic Noir. Den har hängt med sen jag var 18 år (här bytes det inte ofta..) Något annat som har hängt med mig sen tonåren är filmen Betty Blue, 37 grader. Den satt sig fast hos mig.  Men visst finns det flera oförglömliga, vi som levd några år glömmer väl aldrig Love Story.. Så i lite senare tid kom ju La Vita e Bella, Livet är underbart, den har jag sett många, många gånger.. Kanske Italien vore ett gott svar på vilket land jag skulle vilja besöka. Jag drömmer om Pompei, tänk att få gå bland dom ruinerna och föreställa sig hur livet var. Men inte på sommaren, då är det för varmt. Och färg; GRÖNT, vilken överraskning!

Bägge dom här bloggerskorna, Mia och Nanne, är bloggar som jag måste sticka inom ofta, helst varje dag. Dom har blivit en del av min vardag, kommer inget nytt kommer jag på mig själv med att jag undrar om dom har det bra. Jag tror det är det personliga jag faller för, i tillägg till att det inspirerar. Men så är det ju alla er andra också, som på ett eller annat sätt ger mig något, skulle så gärna vilja sända dessa vidare till er alla.

Varför blogg? Det tål att filosoferas över..

tisdag 5 april 2011

En pläd av restgarner, igen…

Sol och utesittarväder i sikte, i varje fall låter det sån just nu. Då krävs något som tål att bli lite skitigt (kan ju aldrig helt hålla fingrarna undan rabatten..) Så, jag virkade mormorsrutor när det var omodernt, nu kan jag ju virka en pläd med ‘vågor’, s k bølgeteppe, nu som alla andra är färdiga med det. Hoppas i varje fall att det sjunker lite i garnlagret. Men behövs en pläd till? Långt därifrån Smilefjes

måndag 4 april 2011

Tvåtrådigt

78 gr/ 329,5 m ( 422,5/hg – fingered) av den franska ullen. Den är ganska fet och när man tvättar den luktar det riktigt mycket av våt ull och vattnet blir skitigt. Men först tvättat är det skönt att sticka av det.

Behöver nog en härva till (minst) innan tröjan är färdig.

söndag 3 april 2011

Pannbiff Cordon blue och Gojibär

Ett aldrig så litet och enkelt middagstips som sätter god smak på pannbiffarna. Laga dom dubbla och fyll dom med skinka och ost, vardagsvariant av Cordon blue, men ack så goda!

Jag tycker det smakar bäst med mögelost men det gör inte familjen. Dessa kan ju annars varieras i all oändlighet. Denna veckan har vi faktiskt bara ätit god mat, söndag hela veckan lång känns det som. Antingen är jag ovanligt hungrig eller så har lusten till matlagning kommit tillbaka.

Nej då, gojibären var inte i middagen. Tänkte bara visa min Gojibär planta, så här liten är den, en liten pyssling. Många, många år till jag kan skörda bär från den misstänker jag.

lördag 2 april 2011

Inte var det bara bra inte..

Jag förstod nog att det inte bara var bra, denna smärtan i höger axel. När en del viktiga ärenden med armen inte längre går att göra utan smärta ( toapapper..) så får man bita i det sura äpplet. Ja då, jag har lovat att använda vänster hand på både tastatur och mus. Tuch pad är tingen, det fungerar. Musen i vänster, går bara inte, har någon försökt?

Det gäller att ha en plan ja, planen var att jag skulle ha det gråa garnet överst. Men efter allt det bruna jag nu har stickat har planen åter en gång ändrat sig.

Nu får jag spinna några härvor brunt till. Och om sant ska sägas så passar spinnrocken bättre med en inflammerad slempåse i axeln än just stickor idag…