söndag 30 oktober 2011

Tredje dagen gillt..

Ja då, jag tycker dom är så vackra att jag visar dom här också. Idag har jag faktiskt fått gjort något, ivarje fall känns det sån. Har det med vintertiden och en timme längre dag att göra eller är det för att det är min tredje lediga dag idag? Skönt känns det i varje fall. Många timmar tillbringade i trädgården, frisk luft och ljus. Fick gjort jättemycket och plockade in dom sista rosorna.

Lavendelsocker, helt riktigt. Jag har setat många timmar vid spinnrocken också men jag hann faktiskt baka också. Glaskupan på bordet såg otäckt tom ut. Nu är det kaffebröd igen..

Jag försöker ju bäst jag kan hålla den fylld med något till husets sötsugna tre herrar men den sista muffinsen försvann när jag var på seminar. Hoppas det håller några dagar ut i veckan nu i det minsta.

Ha, först igång blev det fyra råglimpor också. Klappar mig på min onda axel och skryter lite av mig själv. Är det förmiddagens friskluft som sätter sina spår? Men knåda, det var inte bra känner jag, nu värker det igen.. Medans jag stod där började jag tänka i banor surdegsbröd igen, orkar man börja med det igen tro?

Kände det extra gott när jag tillslut fick hängt upp gardinerna på kontoret. Dom har bara legat på skrivbordet två dygn och väntat. Förlorade energin vid mållinjen i fredags tror jag för jag satt precis in dammsugaren i städskåpet också. Snubbla över den varje gång jag gick ut i vardagsrummet..

Varje gång det blir häst och jag hänger upp gardinerna känner jag mig lite stolt faktiskt, tycker mellanverket är riktigt fint och egenhändigt ritad. Ser lite ut som rosor om jag får säga det själv…Men om nu andan skulle ramla över mig igen tror jag att jag ska byta tyget mot något annat, dom passar inte helt in sen jag målade om kontoret i januari… Pust, är det så länge sen? Och jag som skulle ta sovrummet rätt efteråt..

Nej, jag har heller inte tänkt bli interiörarkitekt men skrivbordsplattan har jag inte sett på flera veckor, ha,ha!! Nu väntar spinnrocken på en seans igen, det är ju riktigt kul ju Smilefjes

Brioche–ett tålamodsförsök..

Jag hade ju tänkt börja med något större stickarbete men så blev det detta istället. Tänkte jag skulle försöka mig på Brioche stickning, bara för att se hur man gör. Och det är ett tålamodsprov, speciellt som jag såg min chans att bli av med lite av all babyull som jag hade kvar..

Men när varje varv stickas två gånger tar det ju dubbel så lång tid! Jag har inte kommit längre än 7 cm och då har jag stickat 50 varv!! Det är 7 varv/cm , nästan dubbelt så mycket som vanligt, ja da stickor 2,5 mm..

Baksidan ser inte fullt lika vacker ut som jag förväntade mig och jag vet att kanten skulle sett annorlunda ut, men det här är ju första försök, jag lär mig väl med tiden. Ser ju redan nu att jag inte borde lagat så stora kontraster men man tar inte rosa eller lila i en mössa till herrar!

Boken är skriven på engelska och jag är absolut inte en mästare när jag ska tolka dom mönstrena. Så vad heter den här sticktekniken på svenska/ norska? Dobbel flerfärgspatent eller något sånt? Har sån lust att se vad som ligger ute på nätet. Blir jag någon gång färdig (känns lite tröstlöst just nu..) så tänker jag ivarjefall välja ett tjockare garn!

lördag 29 oktober 2011

Granatäpplena

Husmor putsade fönster och tog ner gardinerna och kom på att det var dags med en uppdatering av mitt granatäpple prosjekt. Så här är dom, inte går det fort inte, men det är liv!!

Juni..

April ..

Sex månader alltså. Nu hoppas jag dom klarar vintern fastän det kommer bli en mörk tillvaro i fönstret. Gör dom det ska dom få större kruka och ny jord till våren.

fredag 28 oktober 2011

Känner mig faktiskt bakfull!!

Det får inte hjälpas men jag känner mig faktiskt bakfull idag. Och det fastän jag inte varit på fest. Orsaken, rent bortsett från att det är fredag och jag ser fram mot helgen, är väl kanske den tidiga morgonen jag hade idag. Kl 5.05 körde jag yngste sonen till flygtåget, han ska äntligen få ‘återförenas’ med sin flickvän som började studera i England i höst. Det är ju så tragiskt, romantiskt att mor får tårar i ögonen och aldrig så lite ont i hjärtat. Men oansett, jag gick och la mig igen när jag kom hem och vaknade alltså helt bakfull. Nu har jag varit på ett tvådagars seminarie, i och för sig om skiftordningar, men en av föreläsarna snackade om melatonin och nattvakter. Man ska så absolut inte störa någon som sover mellan midnatt och sex på morgonen, nu känner jag varför. Men det är klart, nu utpå eftermiddagen börjar jag vakna och huset ska städas, en typisk aktivitet på en kompledig dag, inte sant?

Eftersom inte energin kom kastad över mig på förmiddagen så satte jag mig vid spinnrocken och produserade detta lilla nystan, fingered weight. Kände att det faktiskt var riktigt kul igen så det blir säkert mer trampande nu i helgen. Skulle gärna gjort det redan nu men som en ‘äkta’ husmor inser jag att jag blir tvungen att ta plikterna först, alltså, medans min son njuter en romantisk rendez-vous ska jag ta en sväng om med skurborsten Smilefjes

torsdag 27 oktober 2011

Och så, hur stickar man den attans hälen…

Sticka sockor är väl lätt som en plätt. Helt till man kommer till hälen. Undrar hur många vi är som första gången kliade oss i huvudet och tänkte “hur tusan gör man det nu då??” Så här gör i varje fall jag det..

Först stickar jag hällappen (baksidan av hälen) över sticka 1+4, alltså hälften av maskorna på skaftet. Jag stickar lika många varv som jag har maskor på stickan, d v s att jag stickar över alla maskorna på en sticka i stället för två). Mina sockor har 40 maskor, alltså stickar jag 20 varv. Man ska inte sticka den första maskan på varvet, den ska bara lyftas över till den nya stickan, då får man en fin kant som ser ut som virkade luftmaskor. Jag slutar i mitten på sista varvet (alltså efter 10 maskor) på rätsidan.

Från mitten stickar jag dom första 6 maskorna, lyfter den 7.e och stickar den 8.e (vändmaskan). Så gör jag det samma på avigsidan, men då lyfter jag vändmaskan, stickar den 2.a (den som jag lyfte av på förra varv) och vidare tills jag kommer två maskor från slutet, lyfter en och stickar en vridmaska. För varje varv stickar jag alltså två maskor mindre.

Stickar jag med grovt garn som här brukar jag stoppa/ spara dom mittersta fyra maskorna. Har jag tunnare garn slutar jag med 6/8 maskor i mitten. När jag kommit så långt börjar jag sticka ihop hälen igen. Sticka den första av dom två maskorna, lyft den 2.a och sticka en maska (vändmaskarn) och gör det samma på avigsidan. Sticka fram och tillbaka tills det bara är en maska kvar i varje sida som man inte tagit med. Alltså första biten av hälen när varven blir kortare vänder man i jämna tal maskor, andra gången när varven blir längre vänder man i uddatal. (låter svårare än vad det är !!)

Nu har hälen fått en naturlig rundning och passform. Den här hälen blir alltså inte fyrkantig utan mer som en trekant eller en liten “mössa”.

Så ska maskorna på sidan plockas upp..

Plocka upp en maska i varje vändmaska (ögla/luftmaska…) på sidan, hos mig 10 m för jag stickade ju 20 varv. Dom här tio maskorna + dom tio från hälen ska vara på samma sticka. Nu har jag alltså två stickor med vardera 10 maskor (som jag inte stickat längre än skaftet) och två stickor med vardera tjugo maskor (hälen).

Nu ska dom extra 10 maskorna ‘maskas av’ till en kil. ( Maska av, eller tar ihop är säkert ett bättre ord, betyder att man stickar ihop två maskor till en, alltså tar stickan genom två maskor från förra varv och drar garnet genom bägge samtidigt när man stickar det nya varvet). Gör det på varannat varv tills alla tio extramaskor är borta. 

Om man ska maska av i bägge sidor av kilen  eller bara den ena sidan är en smaksak och har säkert något att göra med höjden på vristen och passform till den som ska ha sockan. Jag brukar maska av på bägge sidor av kilen  när jag stickar med tjockare garn för då sitter sockan bäst på min fot utan veck på vristen men det ‘riktiga’ är väl att bara göra det på den sidan av kilen som är upp.

Så, många vägar leder till Rom och det finns många sätt att sticka hälar på..

tisdag 25 oktober 2011

När tankarna inte längre är helt med..

.. och man måste byta färg på sockstickningen för det melerade garnet inte håller till hela paret, då blir det så här fel. Nu blir det upprepning, och jag som kommit helt fram till tårna.. Ja da, man får öva på hälen i varje fall, den som borde varit grå. Och kanske smala mörka ränder på foten, (fyra grå, två blå eller något sånt..) då har jag tillräckligt mycket garn tror jag..Då är ju inte så konstigt att ett par tar en vecka..

Det översta partiet som inte heller syns på bilden är en sort engelsk resår. Den blev inte så elastiskt, ser helst ut som en stökig moss stickning, så jag gick över till den vanliga 2r,2a nederst på skaftet.

Engelsk resår:

1+3 varv: 2r,2a

2 +4 v: 1r,2a,1r

5 + 7 v: 2a,2r

6 + 8 v: 1a,2r,1a

Strukturen ser ganska tuff ut men som sagt, inte till sockor..

måndag 24 oktober 2011

Sakta men säkert..

… kan jag konstatera hur ringrostig jag är vid symaskinen. För det första tar det lång tid och för det andra är jag glad för sprätter’n för här är det många sömar som ska sys flera gånger..

Men nu är det snart bara knapparna kvar, pust! Kanske en ficka till någonstans, eller en liten sidenblomma… Började med en knäkort kjol som blev lång, som fick andra fickor och varför inte sprund… listan kan göras hur lång som helst..

Det här mönstret kommer inte användas en gång till, ingenting på min kjol ser ut som orginalet, orginalet såg ut som en öltunna. Det måste ju vara mönstrets fel för inte kan det vara mig det är fel på? Min figur alltså? Så nu är jag ingång, kamuflerar både min figur och dårliga sömnad.. Men färdig till onsdag?? Glöm det!

söndag 23 oktober 2011

Ännu en helg förbi..

…och ännu en lat helg ska avslutas i soffakroken, halvsovande med ett nytt par sockor på gång på stickorna. Jag har faktiskt setat och sytt mest hela dagen, nu är jag snart färdig med den första (eländiga) kjolen. Men sitta och tråkla fast foder om kvällen, glöm det med mina ögon, får ju inte trädd nålen en gång..

En glädje i helgen är dessa, tänk så goda knölar det här är. Jordärtskocksoppa (med lite vitvin i) är sagolikt gott. Mos av dom samma knölarna, eller skocker då, smakar också gott men ser grått och trist ut. Det får så vara, jordärtskokka är verkligen en av höstens höjdpunkter och iår är dom stora och alltså äntligen skördeklara. Nu kalasas det som bara den, här i huset, av dom här smakfulla knölarna och snart har väl tarmfloran vant sig till dom. Sunda ska dom vara också, massor av järn och mineraler, inte bara positiva mot tarmens bifidiobakterier. (Men just nu är väl vårat hus som ett gasverk..hm,hm..)

- Vad lagar du av jordärtskockerna?

Fakta om jordskokk kan du bl a läsa här.

lördag 22 oktober 2011

Ett par sockor på en vecka..

Då har man använt lång tid för att komma i mål. Men nu är dom färdiga, första paret, det gick åt 3 nystan Mor Aase till ett par. 48 maskor på stickor 3,5 mm var i mesta laget så nu har jag bara lagt upp 40 maskor till nästa.

Skulle så gärna visat mönstret för det ser heltufft ut men det vill bara inte låta sig fotograferas.. Så får vi se då, om det blir något mer i helgen. Jag har i varje fall planer om en date med symaskin men jag vet ju så innerligt gott att jag inte har energi om hösten, i mitt nästa liv tror jag faktiskt jag satser på att bli en björn..

tisdag 18 oktober 2011

Relaxing–klanen växer

Tar det lugnt ja, andra kvällen på rad som jag har vakttelefon. Eftersom jag satt klistrad framför jobbskärmen hela kvällen igår tänkte jag ta det lite lugnare idag. Tretton timmar jobb blir för mycket, till och med för en liten arbetsmyra som mig.

Så ikväll har jag roat mig med andra myror. Fortfarande försöker jag hitta den perfekta modellen. Dom här har fått koppartråd till ben istället..

Ser lite ut som mor och barn tycker jag. Det är inte helt lätt med färgerna på kameran inne men dom har faktiskt inte heller så mycket färg.

Därför tog jag lite olika färger till dom här två (och satt ögonen lite närmare näsan, om nu myror har näsor??)

Gillar nog den med gult och blått bäst (heja Sverige!!) men kanske den tunnaste ståltråden blev lite för tunn??

Ja, ja, myrorna växer i antal, snart har jag väl en lite armé. Vintern är lång och till slut hittar jag väl den formen jag vill ha.