onsdag 30 november 2011

Inte färdig!!

Ha,ha, vilket avslöjande ljus med blixten. När man jobbar i mörkret så ser man inte alltid alla detaljer. Någon (mig) hade väldigt leriga trädgårdshandskar på sig. Min lilla trappgran, som inte alls står i trappan men utanför dörren och inte alls är någon gran heller för den är lagad av enris och mossa. Jag skickade iväg gubben en sväng efter byggmaterial medans jag klippte upp hönsnätet och formade ‘granen’. Sen vart det mörkt..
 
Inte är jag färdig med sjösjukan heller. Vilken båttur!! Jag trodde inte jag var en så landkrabba och att jag skulle reagera men det gjorde jag. Men så var det ju kanske inte det lugnaste farvatten heller.. Jag tog tacksamt emot dom sjösjuktabletter som fanns i receptionen, till och med Strøget hade våldsamma vågor när vi var i land! Nu känns det verkligen bäst  med soffaläge. Ändå tur att resan var lärorik och sällskapet absolut trevligt.
 

söndag 27 november 2011

Färdig !!!

.. eller kanske inte, jag har ju inte tvinnat garnet ännu. Först hade jag tänkt att detta skulle navajotvinnas till tretråds en nu är jag inte längre så säker. Kanske jag borde laga ett tvåtrådigt garn med en tråd brunt ? Nåja, har några dagar att tugga på det, nu ska jag packa, en tredagars kurs båttur till Köpenhamn – hoppas bara det har slutat blåsa imorgon!!

Men för att känna mig på den säkra sidan lägger jag en sån här rot i väskan också. Ingefära.. undrar om det hjälper..

lördag 26 november 2011

Så ful att jag inte kunde låta bli..

Som alla andra duktiga husmödrar har jag också börjat ordna till advent idag. Huset är städat, julblommorna är inhandlade och adventsljustaken satt på bordet. Men som jag sagt tidigare är jag ingen interiörfreak, det finns verkligen en del pynt som jag inte helt har förstått man borde ha, lite för mycket glitter och glamour.. Men på min shoppingrunda ramlade jag över en lampa som jag bara inte kunde låta bli, och faktiskt, så ful var den ju inte nu när det blivit mörkt ute. Om den kommer upp igen till nästa år ska jag inte lova men nu har adventskänslan kommit in i vårat hus..

Nu är det ju inte 1.a advent förrän i morgon men idag var ju en bra dag att börja på. Nu väntar vi gäster till Raclette, inte direkt julmat men himla gott och raclettejärnet fyller huset med värme…

Nu det ju faktiskt snart jul!

torsdag 24 november 2011

Något färdigt! annat inte..

Så har äntligen min första poncho fått sin krage den också, tog sin tid..

Men det hjälpte inte på garnlagret, det gick bara åt två nystan så det har fortfarande gått upp 100 gram liksom…

Det tar lite tid nu om dagen att få något färdigt. Lusten kommer liksom inte helt slängt över mig, vill göra något men vad? Timmarna går, blott mörkret består..

Tänkte försöka vagga mig till ro men så här har det sett ut i några dagar nu.. Men det finns väl ett slut på den här färgade ullen också?

Säg mig, är det någon som har försökt med en sån vitt ljus, sån lampa? Funkar det? Eller ska jag klä mig i vitt, måla om hela huset och satsa på uplights?? Med det ljuset som då kommer strömma ut genom fönstren så är det väl inte länge innan polisen kommer och tror det är något annat än Hoya jag odlar här, hm, hm… Det största problemet är väl kanske att jag så här års är ljuskänslig och helst vill ha det lite mörkt, stearinljus och sånt mys, framför brasan.. nej, det är inte lätt att bli klok alla gånger.

onsdag 23 november 2011

Var är alla små skolungar??

Ja, varför kommer det inte små skolbarn som vill sälja jultidningar här? Min man har sagt det var vanligt när han var liten här i Norge också, men var är dom nu? Hos oss hadde dom fått sålt massor. Är det en sak som jag inte klarar motstå så är det dom här jultidningarna, det första lilla tecken hos oss på att julen närmar sig.. Det kommer nog bli många flera redan innan Lucia.. Jag undrar om det är just dom barndomsminnena när man gick runt och sålde såna här häften som gör att jag har en egen känsla av jul när jag ser dom, eller är det julafton hemma, som alltid började med att mamma natten innan hade pyntat till jul och lagt fram jultidningarna, frukt och nötter i salen, vilken tur att jag och mina bröder inte hade samma favoriter för då hade det säkert blivit slagsmål. Ja, ja, nu är jag 45 år och gör som jag vill!! så därför kommer dom här tidningarna med hem nästan varje gång jag är på affär’n och handlar, helt från nu fram till jul (och då kan jag läsa dom svenska..) känner hur det långsamt infinner sig en känsla av mys, så många andra förberedelser har jag fortfarande inte tänkt på.. men det kommer nog, ska bara läsa färdigt först…sen ska jag.. alltså, det är ingen vits att stressa..

måndag 21 november 2011

Bantningskurer, hur kul är det ??

Jo faktiskt, idag har jag haft en ganska bra dag, eller ganska? den har varit helt problemfri, den har gått fort. Oppgraderingskurs på datasystemet. Jo tack, och massa god mat till linch så klart. Jag som borde tänka i lite andra banor..

Banta är inte kul, men ibland måste man göra ett försök. Som banta garnlagret t ex. Min flerfärgade patent är ju alpackagarnet, (jag är faktiskt över halvvägs!!) som legat en evighet i skåpet och väntat… Men faktiskt inte lika länge som det här melerade garnet, Hacho, 100% hand dyed Merino woll. Det har legat så länge att det inte produceras mera nu, i varje fall säljs det inte längre där jag köpte det. Jag har 700 gram som ligger och väntar på inspiration..

Men som med all bantning så misslyckas som regel alltid försöken, jag ramlar pladdask, frestelserna blir för stora. Nu var det bara sån att 1 kg ull blev med mig hem, igen.. 1 kilo Hegre oblekt ull. Behövde jag det? Jo faktiskt, min favorit polotröja har haft en runda i tvättmaskinen och blivit en aning sammanfiltad. Grannen skrattar så hon nästan kissar på sig när hon ser mig i trädgården med den på, faktiskt är det inte jag som blivit tre storlekar tjockare på någon vecka..

Så för att rädda henne från magkramper blev jag ju tvungen att börja på en ny, inte sant? Goda grannar måste man ju vara rädd om. Men vit?? man kan ju undra vad jag tänker med, för den här kan man väl inte ha när man trädgårderar… Frågan om jag inte måste köpa mig mera garn?

söndag 20 november 2011

Bortslängd söndag (och tyg..)

Ja då, hon vet det. Julmaten har redan satt sig runt midjan och baktill, det gjorde den för minst tio år sedan faktiskt.. så mamma, du behöver inte baka sju sorters kakor åt mig…

Men idag skulle jag alltså göra något åt mitt berg av tyg som ligger på kontoret, måste nog kalla det berg för efter mina två turer på semestern blev det en del (alla kuddar är inte färdigsydda dom heller..) Så idag var det brunt plyschaktigt tyg som kom fram på köksbordet och blev tillklippt. Här skulle lagas en enkel tunika efter mönster ‘easy’. Lätt som en plätt alltså, om nu bara symaskin hade varit lite snällare med mig. Min overlock ville helt enkelt inte, hur många svordomar jag än kom med så trasslade tråden till sig och måste träs på nytt. Grrr… när jag äntligen för en gångs skull vaknade tidigt och hade hela dagen framför mig, skulle ju sy massor idag!

Till slut ger man upp och syr ihop med först smal sicksack (o,5/3 mm) och kastar över sömmarna med lite bredare sicksack (3/3 mm)… men det kom jag på efter många timmars tandagnissla.. Vilken söndag! Vad var det som egentligen var fel på inställningen? Undertråden? Övertråden? Pressarfoten? Sömmerskan? Jag tyckte jag försökte med precis allt, till och med dammade ur spolhuset!!

 

 

Lusten var kanske inte helt på min sida den heller om sant ska sägas men jag tyckte ju jag var tvungen att använda dagen till något förnuftig. Nu inser jag nog att det mest förnuftiga nog hade varit en tur in i duschen och sedan ingenting, detta är helt enkelt inte min dag (hm, när är det det??)

Men nu är det i varje fall kväll och jag ska få krypa upp i soffakroken och dra något gammalt över mig. Eller nytt då, för oansett utseende och resultat så är den förbaskad skön… så det så!

DSC_0006

För att fylla ut med något charmigt till slut slänger jag med Chico, man kan ju undra vad han tänker på när han ser såna tokiga kärringar..

Nej, det är inte våran, men ofta på besøk..

onsdag 16 november 2011

Alltid blir det något..

Det är nästan så man får mera gjort när man jobbar. Ikväll skulle jag sy fodral till den andra kudden, medans jag nu ännu kom ihåg vad jag gjorde med den första..Så när det är färdig och jag ska prova med kudden i – vad upptäcker jag ??!!

Självklart har jag klart att ta en av varje, det fanns visst två storlekar, så den andra kudden är 30x60 cm istället, det är ju bara så typiskt mig, stressar förbi utan att se så noga efter..  Vilken tur att det var precis det bortklippet jag hade kvar från dom andra två kuddarna. Det måtte ju bara bli en liten till av samma tyg. Men med en öppning i den andra ändan, tygresten var inte mer än 32 cm bred..

Har man öppnat förpackningen kan man ju inte byta den. Jag tycker det var riktigt kul med avlånga kuddar, faktiskt riktigt kul att sy kuddar också, så det är väl bra jag har ännu mera tyg på lagret (och inte minst, att jag måste en ny tur till Stoff&Stil efter en kudde till…minst…)

Men jag har köpt ett annat tyg också, flera fyrkantiga kuddar väntar.. kanske jag hittar lite inspiration likaväl? När man jobbar kommer man igång på morgonen och då fortsätter man liksom av bara farten när man kommer hem.. I varje fall en liten stund för ny väntar Dr. House på mig, han och stickningen..

Men jag tänkte jag skulle visa hur fint 2 teljus brinner i morfars ljusstake som hänger i fönstret, ser helmysigt ut. Men, jag klarar inte fota det hur jag an försöker.. Vilken inställning ska man egentligen ha på kamera? Nåja, använd fantasin så förstår man kanske hur mysigt det var vid symaskin..

tisdag 15 november 2011

Så himla fort en vecka går..

.. eller åtta dagar då, så länge har jag haft semester. Fick jag gjort något då? Långt ifrån allt jag haft planer om. Idag blev det ett sista krampaktigt möte med symaskin.. gardinerna är sydda. Men långt i från vackert, lampan ska bytas ut, den tror jag är en kvarleva sen åttiotalet… mina stackers orkidéer har inte fått vare sig nya krukor eller jord.. Och väggarna ska byta färg – jag måste bara komma till skott med garderobinköpen först!

Nej, detta är ingen interiörblogg och inte är jag så väldigt interresserad av det heller. Men det blev en ny kudde till slut. Den är faktiskt mera grön en beige men det syns inte så gott. Ett kul lite udda mått; 80x40 cm. Det ska bli en till och egentligen hör dom hemma nere på den gamla kökssoffan..

Dessutom ligger den med baksidan framåt. Jag tyckte den blev riktigt söt sån. I stället för dragkedja blev det några snören och en knapp att knyta runt. Undrar om detta lika väl inte blir framsidan..

Mina orangeröd rutiga kuddar har fått ett linneöverdrag, helt plain. Men jag fick sån lust att göra något med dom här också…

Därför virkade jag bara en liten grej som jag tänkte jag skulle sy på, men nu tänker jag igen…. kanske inte… nej, jag är verkligen inte i inspirationshörnet om dagen… och inte har jag lust att semestern ska vara slut heller, jag har ju precis börjat njuta!

måndag 14 november 2011

Efter midnatt …

..ja, det börjar bli mig. Nu efter sjätte semesterdagen så blir det visst senare och senare i säng och jag sover längre ut på dagen, härligt! för jag tycker egentligen inte om tidiga morgnar eller väckarklockor. Men det är ju inte länge kvar till jobbet åter kallar på mig så jag får väl snart vända på dygnet igen..

Vända ja, det är kul med denna flerfärgspatenten, den ser så olika ut beroende på hur man vänder den..

Dessutom ser det ut som ännu flera färger än det faktiskt är, i varje fall på lite avstånd (ca 1,66 cm ;) jag såg det inte så bra när jag satt med stickningen framför mig.

Att det här ska bli en poncho gissar man inte så lätt men det ska det. Halva är färdig nu så då får jag väl lägga upp nya maskor igen. Helt nöjd så långt? Hm, kanske inte helt, men..

lördag 12 november 2011

Sötsug en lördag

Sugen på något sött, en brownies kanske, men jag orkar inte sätta på ugnen igen efter middagen.. Alltså, denna sauteringsppannan får både smälta smöret med chokladen, fungera som bunke när jag rör i äggen, sockret och lite mjöl och nu står den där på låg värme. Undrar om det fungerar eller om den blir bränd i botten?? Det vet jag inte ännu…

Femte semesterdagen är snart slut. Surdegen är i varje fall satt, i och för sig är det första dagen, den ska väl matas fyra dagar till innan jag kan baka av den, men den är i gång Hittade denna fina lilla burken på butiken, en ursäkt för att shoppa eller en praktisk nödvändighet??

Jag skulle ju shoppa på min semester, och det har jag gjort. Nu ligger ännu fler kuddar och tyg på golvet, väntar bara på att jag ska orka hitta vägen till symaskin..

Och jag har faktiskt planterat om dom sista krukväxterna så den biten kan jag också stryka av min lista. Pust… jag har ju tre dagar till, det håller väl för allt det andra??

Jag hittade förresten en gammal smideljusstake efter morfar när jag städade. Hängde upp den i kontorsfönstret. Nu fattas bara ljus… typisk att jag glömde köpa det när jag var ute.. I morgon ska jag få sååååå mycket gjort, och inte ska jag ut alls med bilen. Det bästa med semester är att vara onålig eller som mannen kommenterar – varför svarar du inte i telefon?!! Vem ?? Jag?? jag är ju inte hemma, jag har gömt mig, !!