tisdag 31 januari 2012

Det nya projektet..

Jepp. jag har börjat på en ny kofta. Uppifrån och nerkoftor med raglan är så sköna att ha på sig så jag har lust att sticka en till. Nu är det kamgarnet som jag spinner av spelullen. Det är faktiskt mycket mjukare och behagligare än jag hade trott. Det är kanske merinoullen som bidrar lite med det.

Också det här tvåtrådiga garnet passar perfekt till stickor 3mm. Jag tycker om färgen också, den blir så där lagom rosaröd och ganska melerad. Jag hoppas bara att det inte blir några för stora partier med rent vitt.

Men så här långt ser det alltså bra ut. Nu blir jag tvungen att sätta mera fart på kamming, spinning och tvätt av härvorna, det går ju åt lite garn.. Men nog är det kul att sticka av egenlagat, en helt speciell känsla.

måndag 30 januari 2012

Färdig kofta!

Koftan är färdig, och den är faktiskt inte lika komisk som den ser ut på bilden. Det blev en komstig vinkel på fotot tror jag. Den var så skönt att jag haft den på hela helgen, varm men lätt och behaglig att ha på sig.

Jag avslutade med en slätstickad kant. Plockade upp maskor efter kanten ch sydde fast på baksidan. Det blev av det blåaktiga garnet, det som jag spunnit tillsammans med brunt.

Nederkanten är lite blåare än den runt halsen och listen fram. Nederst på ärmarna gjorde jag en lite annorlunda lösning. Maskade av på insidan och la upp en maska på varje sida mitt på ärmen.Då får man en vinkel på framsidan, en liten ‘snipp’, som lägger sig uppepå handen, värmer otroligt. Kanten avslutade jag med virkade kräftmaskor.

Men jag insåg ju att jag var tvungen att tvätta koftan till slut. Garn som är upprepat och stickat igen blir vågit och buckligt. Nu ligger den på tork (tack och pris jag köpte torkstativet till ullen!). Jag måste ha spännen till den. Ut och handla igen alltså, men just nu avskyr jag det..

Och visst blev det en massa garn kvar från den förra tröjan, den nya koftan är vid så det visar väl kanske vilken ‘öltunna’ tröjan faktiskt var.  Jag blir tvungen att sticka något mer av det här. Jag har ju mer tvåtrådigt som ligger och väntar i de samma färgtonerna. Men det blir inte gjort direkt, jag har börjat sticka på något annat… Sista veckan har varit lite tung, det har inte gått så fort på handarbetsfronten. Men nu tror jag att jag hittat formen igen, hoppas ivarje fall det! Igår städade jag till och med huset, det behödes, speciellt efter all ull som flygit runt och samlat damm. Idag är jag ledig, får se vad det blir till..

onsdag 25 januari 2012

Det känns nästan som om jag druknar..

Ja, det känns nästan som om jag drunknar i ull just nu. Det är ulltustar högt och lågt i vårat hem. Jag behöver fler pappkartonger som jag kan ha allt i, tvättad, torkad ull tar mer plats än den skitiga som kom i posten. Igår kväll tog jag mig i varje fall lite i kragen. Den vita höstullen hade torkat så en god del till blev färgat. Mycket trevligare att färga tvättad ull än den skitiga. Det blev rött och blått den här gången så nu har jag alla fyra färger i tillägg till den rena vita..

Men all den höstullen får vänta för först är jag tvungen att bli färdig med mitt ½ kilo spelull. Jag tycker jag sitter och kammar en evighet och nu börjar det faktiskt synas i korgen, det minskar! men, det är fortfarande massor kvar. Det sista dagars kammande har blivit lite mera garn.

63 gram/ 216 meter ( 343 m/hg) tvåtrådigt kamgarn

Också detta är samma blandning mellan spelull och merino. Undrar om jag får ihop tillräckligt till en kofta igen, (den andra, bruna koftan är snart färdigstickad ). När kamgarnet är färdigt väntar ju kardorna på attt göra sitt. Då blir det ännu mera garn, om jag någonsin kommer så långt..

Här är i varje fall dom första två, det vänstra är tvättat, det högra det nyspunna. Klart, det tvättade ser lite fluffigare ut men det är inte stora skillnaden. Nu väntar kammarna på mig igen, det tar sin tid med mina små finkammar, har verkligen gått några rundor med mig själv, ska jag beställa en större bordskam? Men priset, oj, oj… Man kan ju undra om inte dom här stora garnmängderna lika väl kräver lite större utrustning…

måndag 23 januari 2012

Första kammade härvan av spelull

47 gram/ 158,5 meter (337 m/hg), tvåtrådigt

Lön för mödan, äntligen. Kammade den ena tråden med vinrött och den andra med kopparfärgad merionoull, det gav det hela en spännande färg tycker jag. Om jag orkar så ska det bli mera, jag fortsätter i varje fall kamma en stund till med den här färblandningen.

(Merinoull Vinröd – 264 + Kobberbrun – 201 )

Garnet blev ganska stumt men Merinoullen bidrar ivarje fall till någon spänst. Jag får se hur det känns när det torkat nu efter tvätt. Jag är faktiskt lite stolt över hur välblanserat garnet blev, det snor sig inte det minsta.

Kamera inne gör inte färgen rättvisa, här ser det mera gulaktigt ut än det är..

söndag 22 januari 2012

Dagens träningspass är genomfört

Sista dygnet har det snöat. Vi hade ju en del snö innan också men nu har det lavat ner i massevis. Idag har det blivit ett träningspass i 2 timmar, ryggen kommer göra ont i morgon.. och det var tredje passet det sista dygnet. Skönt att sätta fart på magfläsket lite, vem behöver en träningsstudio när man bor på Konnerud?

Igår kväll belönade jag och sonen oss med en middag ute efter 1 timmes snöskottning av garagenedfarten, ja, vi blev ju tvungna om vi skulle få ut bilen. Han skulle oansett skjutsas på en fest. Gissar jag brände av både den krämiga fisksoppan och Stifandogrytan efteråt..

Med tanke på att jag är tvungen att skotta mig hela vägen runt huset också, både till värmepumpen, frösådden, fågelmataren som jag ser genom köksfönstret och hela vägen till komposten där jag fortfarande tömmer kaffesumpen, så har jag nog bränt av några av kalorierna som jag fick i mig under fredagens ost och vinkväll tillsammans med två otroligt härliga damer, tack Nanne för inbjudan.

Så, eftersom jag tvättat redan och vattnat min frösådd som jag satt ut i boden igår, tänker jag unna mig några timmar med ullen igen idag, så det så. Nu har jag verkligen förtjänat det tycker jag.

Men bara för ha sagt det, nu håller det med snö, jag har ingen lust på ännu en vinter med över metern. Men, det ser ut som det kommer hända iår också..  så nu går jag och kammar lite ull istället och myser i soffan.

lördag 21 januari 2012

Baciller för vuxna?

Är jag den enda som har blivit biten av bacillen? Hur otroligt lätt är det inte att bli smittat av ett smurfvirus, inkubationstiden är inte mer än ett par timmar och det ser ut att vara helt omöjligt att slippa fri..

På julafton fick jag en Ipad, hm, jag tror inte det var riktigt det här som var tänkt som användningsområde när jag fick den men det första som jag fick vist var just smurfspelet, och där har den varit sedan dess.. Tänk att det går an att bli så helt uppslukad i ett spel. Nu är mamma minst lika tokig som sina söner, dom som alltid fått höra hur mycket dom spelar och som aldrig kan komma tids nog till middagen och annat, för ‘ska bara..’ Nu har pc-tiden på bloggen fått en medtävlare, tiden krymper ännu mer också hos mig…ska bara…

Det är ju sött och levandes här inne i The smurfs’ Village, jo då, dom har ett eget liv, jag ser ju hur dom rör sig, babyn sover, sniglarna ska klappas, och jag kan ‘köpa’ mer och mer inventarier till landsbyn. Dessutom ska här planteras och skördas, ju mer desstu bättre, då får jag ännu mer pengar att köpa ännu mer för. Dessutom så samlar jag poäng, som för mig vidare till nästa nivå, mera uppgifter, mera bonus, mer fint jag kan köpa. Och går jag inte in här med jämna mellanrum går det åt helskotta, då vissnar allt jag planterat, pengar bortkastade.. Så medans jag väntar kan jag spela, jo för med jämna mellanrum kommer det upp spel, barnslig enkla så också medelålders mammor klarar dom, mera poäng upptjänade. Fantastiskt vad? Och som om inte detta är tidskrävande nog så måste en stackars mamma i tillägg passa på blommorna till sonen också (och han mina!!) så dom inte vissnar. Det hela är så smart byggt upp att jag kan hälsa på i hans by också. Nu har jag väl äntligen förstått hur enkelt det är att trollbinda både små och stora barn vid dataspel, ge oss lite action (och här snackar jag om liiite action), lite tävlarinstinkt, belöna mig och ge mig dårlig samvete om jag glömmer spela.. locka mig mot nya mål, är det något mer som behövs?

fredag 20 januari 2012

Färgglad fredag och russinfingrar

Med grönt, blått och gult färgpulver har jag färgat en god del av dom smutsiga lockarna av höstullen. Ja, förhoppningsvis var dom inte smutsikga längre efter tvätten jag gjorde innan men jag färgade dom direkt. Resultatet blev ganska brokigt, färgen fastnade inte helt som jag ville i ullen. Dessutom så tovade det seg samman så nu sitter jag med en seg massa av ull igen.

Ja en massa massa, jag färgade det sista partiet gult. Man ska ju spinna gult i januari så kanske det hinner torka så jag räcker ett garnprov innan månaden är över.. Dom här gula ‘lockarna’ ser mest ut som små saffransdegmaskar..

Så är det den en sista stora högen med vit ofärgad ull som ligger till tork. Jippiee!! Jag har tvättat allt som låg i kartongen till slut. Då kan jag i varje fall stryka det av min lista.

Den första tvättade rundan av höstull ligger och väntar i en papperspåse. Ett kilo, det blir väl inte lika mycket när den är tvättad, och ännu mindre när den är spunnen men nu måste jag helt klart sluta köpa mera ull iår. Lagret på vänt är i varje fall minst 5 kg.

Sån, mellan allt annat idag, så var jag ju bara tvungen att se hur de kammade tustarna ser ut när dom blir spunna. Tycker om det jag ser. Tvåtrådigt blir det misstänker jag. Men innan jag kan tvinna har jag många timmars kamming och spinning framför mig!

torsdag 19 januari 2012

Ett evighetsprosjekt

Tiden går fort, när man sitter med alla ulltustar från första tvätten och kammar ut alla tovor så flyger timmarna. Det känns som ett evigt arbete, ser ju inte att det minskar i korgen.

Jag har bestämt mig fär att kamma ullen med denna vinröda topsen merinoull. När dom 50 gram är slut ska jag ge mig, inte innan. Det är i varje fall planen. Att det sedan finns mer, massa mer ull kvar blir nästa utmaning.. någonstanns måste jag ju börja.

Tror faktiskt det här ska kunna bli en ganska spännande färg på ett garn…'

onsdag 18 januari 2012

Merino kardegarnförsök

53 gram/ 111,5 meter ( 210,5 m/hg)

Tusan så svårt att spinna med kardad merinoull. Det gick en del tårar och tandagnista till för att få det färdigt. Ju mer ull jag hade på spolen ju sämre gick det så till slut tömte jag spolen tre gånger och kedjetvinnade innan jag var färdig. Men, det blev ju en härva till slut.

tisdag 17 januari 2012

Mera tvättat till lagret

Den första tvätten av norsk höstull C1, (crossbredull), har torkat en dag nu så den värsta lukten är på väg ut. Ja, för inte var denna ullen renare än den första och inte luktar den mindre, men när den börjar torka känner man inte mycket av det. Nu är inte min man helt enig, han tycker det stinker mer på badrummet nu än när han varit där. Jag är inte helt enig, men den våta ullen luktar ju inte heller direkt parfymerat..
Den här gången tvättade jag några lockar om gången (ja då, vattnet blev mycket smutsigt!) och sköljde i fyra vatten. Jag tyckte jag fick det riktigt rent men som bilden visar, hm, kanske inte så rent som det borde varit… Det här är bara en del av det kilo jag beställde så nästa runda med tvätt tror jag att jag försöker färga, en kväll, när lusten tränger sig på…
Ingen fara för att jag ska få fritidsproblemer alltså!

måndag 16 januari 2012

Mina Nepal tofflor försvinner!!

Min svägerska var några år i Nepal, Katamandu, och jobbade. Ett år fick jag dom här tofflorna i julklapp, jätteskön. Dom blev bara mer bekväma efter något år sen dom helt format sig efter mina fötter. Den smarta lilla plösen bak gör att dom är så mycket lättare att ta på sig, det är bara att stoppa in foten och dra.

Men den röda ulliga insidan har nästan helt försvunnit. Det är bara om man vet den varit där som man kan se den..

Och vad med den tjocka sulan under, den var minst 5 mm tjock. Nu lämnar jag små minnesrester efter mig när jag går. Då, när dom var nya var sulan så tjock att jag fint kunde vara ute och gå med dom i snön, med 20 minusgrader..

Det var då det.. nu sticker den ena stortån snart ut, det är inte aktuellt med en tur till sopptunnan en gång med dom här på fötterna, inte om sommaren heller.. Så, nu till frågan, hur lagar jag dom här? Jag skulle så gärna haft dom i några år till. Visst kan jag sy på en sula men det blir inte det samma. Kan man tova/ filta ihop något, eller?