måndag 30 juli 2012

Bompelibom, pompom, pompom..mmmmm…

Se, noe så vackert! Idag har jag fått ett handfat och badrumsskåp. Nu ska bara silikonet torka så kan jag flytta in. Jo visst, vi väntar fortfarande på fönstret och det fattas en spegel och några lampor bredvid men badrummet är så pass färdigt att vi kan börja använda det igen. Bara att hänga ett skynke framför fönstret så inte alla i granskapet ser oss dra ner brallorna..
Sen är det gamla vanor som jag måste göra något med. Vanor och vanor, men jag kan ju inte kalla det för badrum längre. Vad är ett badrum? Vi kan ju inte bada längre, badkaret har vi jo slängt ut. Nere har vi dusch på badrummet, då borde det väl heta duschrum. Men här alltså, det här är väl en toalett, tjotta, dass eller WC…  hm, många tankar man kan ha, men nu måste jag ändra vanorna i varje fall och sluta kalla det här för badet (badrum) antar jag..

lördag 28 juli 2012

Inte ser jag helt rött

Hur många färgbad kan man pressa ur vitmårans rötter egentligen? Helt bak är det första garnet som blev liggandes. Därför försökte jag en gång till och lät garnet ligga bland rötterna i vatten över natten innan jag silade av och värmde upp med ull, säkert i flera timmar än tre. Det såg väldigt lovande ut och det blev ju lite rött men inte så mycket som jag hoppats på. Den nästan svarta locken har varit med i alla bad, helt mörk vinröd, nästan svart. Ska jag tolka det till att jag varit för ivrig eller att jag lagt ner för mycket ull?
Jag fick en skvätt bacardi av sonen och hade faktiskt hoppats på rödfärg den här gången. Ullen har legat i och sjudit hela dagen men inte blev det mycket till färg. Johannesörtblommor verkar vara otroligt svårflörtade.. men, i och for sig, detta var andra gången jag värmde upp dom.
Daggkåpans blad stod och sjöd, i den nya järngrytan jag köpte på loppis i helgen, hela dagen och har fått stått och svalnat över natten. Den gröna färgen i från ïgår kväll såg mest svart ut i morse. Ullen som har legat i hela dagen blev nog mest grå, inte änns ett dop ner i salmiakvatten efteråt fick den speciallt mycket grönare..
Samlade lav hos Vibeke också. Första gången så fick jag ju helt fantastisk kopparfärg. Det blev det inte nu. Grå blev det, efter många dagar för först ville inte ullen ändra färg alls. Till höger ligger Johannesörtens blad/stänglar ¨färgningen till tork. Ett litet rödskär ser jag i varje fall..
‘Nu räcker det, nu är det bra’, sa hela tiden en patient. Det ringer i mina öron nu när jag är ute i boden och kokelurar. Börjar det inte snart räcka? Ull lagret är större än jag hinner ta rätt på dom närmaste två-tre åren. Fyra veckors intensiv färgning blir en del ull.. Nu har jag inte så mycket kvar av mina uppsamlade plantlager men det är mer som jag vill försöka mig på. Tuja för exempel, fungerar det? Lawsoncypress ligger i stekgrytan nu och drar sig över natten.. kanske Tuja också ger färg? Så Fläder, Päron.. det finns mer som ska utforskas..

Det er jo en del ull att ta av…

35 gram/ 107 m (306 m/hg), tvåtrådig kardad höstull
Alunbetad höstull, färgad med Ekbark, en av dom fyra små försöken. Sitter man 13 timmar framfor PC,n och väntar på att någon ska svara så hinner man både karda och spinna emellanåt om det är lugnt.. Idag har det förresten regnat hela dagen också, ett bra jobbarväder tycker nu jag. Det största problemet är kastruller och grytor i boden, det sjuder något ner i dom hela tiden ute i boden och det händer sig att tiden flyger iväg..

fredag 27 juli 2012

Mera ull, mera färg..

Nu har jag två kilo ull som jag kan färga igen, äntligen. Och det verkar som dom försvinner fort, den nya laddningen alltså.. Johannesört, Hypericum perforatum, ska kunna ge röd färg, det blev det alltså inte. Jag har en väninna som har rena paradiset i sin trädgård, hon kallar det ogräs och vill gärna bli kvitt det, jag plockar, smilar och är lycklig att inte hela gräsmattan är jämnad till backen. Johannesört växer hos henne så jag fick ihop tillräckligt mycket att jag tyckte jag kunde försöka med blommorna för sig. Jag klarade till och med tigga till mig 4 cl av regeringens gin, för jag hade läst att man får mera färg om man lägger blommorna i sprit innan färgning. Hade jag fått en hel dl är jag säker på att ullen blivit röd. Nu blev den lite plommonlila skiten i färgen. Men, jag är stolt av den lika väl.
Bladen och stjälkarna fick inte några ädla droppar. Till vänster (bilden är lite färglös…) är ullen betad med alun och har fått ett ättiksbad efter färgningen. Till höger är ullen obetad och efteråt la jag ullen i lite salmiakkvatten. ¨Nya försök är i grytan..
Ja, hos våra vänner växer det mesta. Jag hittade vitmåra, Galium boreale, också (så heter alltså Vibekes vita ogräs som jag färgade av innan..) Rötterna var inte helt enkla att få upp men jag hade en del med mig hem. Tre försök har jag gjort så här långt. Till vänster är ullen betad med Alun först och efter färgning lagt i ättiksvatten. Det högra är inte förbetat men fick ett dopp i ättiksvatten också effer. Rött?? Nej..
Men, det tredje försöket, rödkopparaktigt eller något sånt. Jag hade nästan givit upp mina Växtfärgningskarriär igår när jag såg resultaten. Därför la jag rötterna tillbaka i en skål med kallt vatten. När jag hittade en liten tuss kvar i kastrullen med alunbetan så slängde jag den ner i samma skål och glömde hela grejen. I morse var den biten av ullen som låg närmast rötterna röd! 6 timmar i varmt vatten på spisen  gav denna färgen. Undrar om gin hade hjälpt¨här också? Men WOW! vilken fantastisk färg jag fick. Jag vill ha mera, så jag fyllde på med lite mera vatten i kastrullen med röttarna och la sen ner mer ull, ganska mycket mer än den här tussens storlek. Så får jag vänta spänt till imorgon..
Ja, lite gulaktiga i färgen. 3.e och 4.e bad med rabarberrot. Kom ju på att jag nog hade slängt en rabarberrot bak komposten förra hösten. Eller kanske inte slängt är det riktiga ordet, jag hade ju grävd ner den lite. Nu grävdes roten upp, vägdes, hela 31 gram!! ingenting alltså..
Första doppet är garnet längst till höger. Fyra dopp blev det innan jag hade bort färgbadet, inte dårligt på 31 gram!
Men oj,oj, jag jobbar imorgon så nu måste jag i säng. Men bara för att ha det noterat, självklart har jag kunnat trampa så mycket på spinnrocken att t o m elkabeln jag skruvade i har gått itu. Reparera, reparera…

torsdag 26 juli 2012

Badrummet och hallen

Så här ser hallen ut nu. Med panel i taket och på väggarna, och nya litser runt om. K. har satt upp allt det elektriska, jag har till och med fått stickkontakter här ute, det har jag ju aldrig haft innan. Bättre, och lättare, att sätta in några nu, sa han, än om ett halvår när du kommer på att du måste ha det… En verkligen klok son har jag ..
Badrummet (som nu mera är bara en toalett..) har spottar i taket och hel fyra !! Stick kontakter (samma kommentar gäller här..) Idag har snickaren fått upp listerna här också. Nu väntar jag bara på att rörläggaren ska få in handfatet och badrumsmöblerna. Vi måste ha spegel också, den har vi inte helt bestämt ännu, vi vill gärna se alltsammans på plats först.
Fönstret ja, inte snack om det, när det kommer (beställning nr 2!) anar jag inte. H.P kommer tillbaka då och byter. Dessutom har han lovat att han ska fixa en hylla tvärs över fönstret på trekvarts höjd, supert, då får jag in en krukväxt också. Nu som det är avtalat kan jag beställa mina lamellar som jag ska ha här, sen så…. om en månad, kanske, är allt färdigt.
Även om jag nu lyckades övertala till panel i hallen så har jag några timmar med målarpenseln framför mig. Det får bli i höst, eller….

Plommonbark i härva

23 gram/ 72 meter (313,5 m/hg), tvåtrådig höstull
(alltid lika svårt att få riktig färg på bilderna…)
Höstull, obetad, färgad med plommonbark. Efter färgning, ett kort bad i salmiakkvatten.

lördag 21 juli 2012

Var ar detta?

Åkte forbi har idag....
Ingen svenska bokstaver idag, beklagar ...

(... på genomresa mellan Kongsvinger och Torsby, på väg till Sunne, så jag ett känt ortsnamn som jag först inte kom på var jag hade hört det innan. Jo men visst, från väverska till mina fina kökslöpare. Och, mycket riktigt,  nästan igenom hela Lekvattnet, dök skylten upp. Men inte tordes jag knacka på..... Det borde vara en liten skylt med öppet kanske, för oss fegisar. Men visst var det kul lika väl :)

Badrummet har äntligen en toalett!

Hela veckan har kakelläggaren varit här så nu är all kakel på plats och han har packat ihop sina saker och åkt sin väg. Nu är det elektriker, snickare och rörmokare som ska göra sitt jobb. Det kan ta sin tid. Elektrikern har börjat ikväll, snickaren kommer på onsdag, fönstret vet jag inte alls när det kommer..

Och rörläggaren, han ska ha semester. Nu bor han inte längre borta än på andra sidan staketet så jag bad så sött om (hade mutat dom små sönerna först med en påse bullar…) om han inte kunde sätta upp toaletten i varje fall så skulle ha slippa resten tills han är tillbaka. Visst kunde han det. Han skulle komma inom sent i eftermiddag och få fixat det. Men, så ville det sig inte bättre än att jag blev tvungen att ringa honom i eftermiddag – hela källaren stog full med vatten!!!! Hjälp, sonen duschade bakom andra sidan väggen och allt vatten kom upp genom avloppet! Skräck. Jag ringde alltså samma unga herre och undrade om jag skulle tillkalla en rörläggare till eller om han kunde ordna med detta också. Snäll som han var sa han ja (det hade ju varit kul med två rörläggare i huset samtidigt…). Men, det visade sig att det var helt stopp i kanalen och en septikbil blev tillkallad. När dom spolar upp ett avloppsrör kommer som regel allt som ligger före stoppet upp, i källaren! Min sista semesterdag, som bara skulle användas till vad jag hade lust till slutade med att jag utrustad med 1,5 liter salmiakk (amoniak) har stått och skurat gulv, lister och allt annat som står på golvet i källarrummet i många timmar. Tack och pris tog ‘regeringen’ först bort den värsta skiten från golvet. Ja, ja, så kan det gå.. när det till slut var rent åkte hela familjen till Fellini och åt en helt¨fantastisk Italiensk middag. Ingen orkade börja med mat kl 21 och fingrarna kändes inte helt rena dom heller.

Nu har jag alltså i varje fall en toalett tvärs över sovrummet igen. Jippiiee, det ska jag vara nöjd med ett bra tag. Bara toaletten är på plats så kan det andra komma när dom hinner, jag har stått i toalettkön tillräckligt länge nu.

fredag 20 juli 2012

Åkersnella och Steins lilla rosa blommor..

DSC_0258
86 gr/273,5 meter ( 318 m/hg) tvåtrådig spelull, färgad med åkersnella (kjerringrokk). Detta är den andra härvan så tillsammans blev det 143 gram/ 484 meter. Alltså en god start på en tröja eller kofta..
Men jag blir nog tvungen att kalla det för effektgarn, det är verkglien inte helt jämnt spunnet och fullt av ‘pluppar’. Den färgade ullen har nog tovat seg lite för mycket för mig och jag blir så snål när jag har så lite ull att jag inte ville ta bort dom, här skulle all ull användas.
10 gr/ 14,5 meter (261 m/hg), tvåtrådig kardat höstull,  färgad med Steins rosa planta. Jag anar inte vad den kan heta, får återkomma när jag hittar namnet..
Hade spelullen tovat sig så var nästan höstullen ännu värre. Fibrerna var korta och både svårkardade och svårspunna. Det syns på resultatet, kallar väl det här också för effektgarn..
Gult är inte bara gult, det finns många nyanser. Nu har jag alltså två..

måndag 16 juli 2012

Ek, ett träd med blad, bark och kemiska mysterier

Mina lila drömmar blev inte helt som jag tänkte mig. Eken tycks visa samma färger som alla andra blad och plantor jag försökt mig på. Ingen av ullhögarna ser det minsta ut som den lilafärgen jag drömde om. Något går helt enkelt inte bra för mig. Eftersom jag nästan tömt hela 1kilospåsen med höstull så var jag i varje fall förståndig nog att inte färga så stora mängder av gången..
Ekblad, alunbetat, det såg ju så bra ut i färgbadet men inte var det mycket färg som fastnade på ullen… Ljusbeige färg, nästan ingenting faktiskt hände..
Så jag gjorde ett nytt försök. Jag hade fortfarande en massa ekblad kvar som jag kunde färga med, denna gången så har jag inte betat ullen innan. Gulbeige kan man kanske kalla fargen..
DSC_0159
Så la jag ner en rostig skruv i vattnet, forfarande tycker jag färgen som mest ut som, ja, ingenting..
Jag läste något om koksalt, att man skulle kunna tillsätta lite i vattnet så skulle färgen lättare fastna, alltså ett fjärde försök. Också detta så gott som utan resultat. I detta momang känner jag mig på gråten, färdig att ge upp och sänder en mail till Hilde. Nei, det ser ut som vi gör allt likt, bortsett från att hon har en järngryta.. Min som jag använder är en emaljerad från IKEA (här gäller det att springa runt på loppmarknade märker jag, jag måste få tag i en präktig gammal järngryta!)
Envis som en gris, jag vet. Tillbaka till mina böcker, vad gör jag fel? Jag har varken järngryta eller vinsten. Hur kan det vara att jag inte klarar hitta vinsten, varken på välsorterade matbutiker eller apotek? Lägger man inte in gurka här? Lagar man inte seg maräng? Att inte alla färgar garn med plantor kan jag förstå men gurkan?? I varje fall så någonstanns i alla böcker läste jag att vattnet måste vara småsurt om jag ska få ut järnet. Utrustad med ett par rostiga 3 tumsspikar från grannen, en halv kapsyl ättika i vattnet, några korn med havsalt försöker jag en sista gång. Bladen fick stå och småputtra en hel eftermiddag (säkert 4-5 timmar) och sen ullen hela kvällen, säkert lika länge.. Sen fick det ligga kvar och kallna i grytan över natten.. Yes!! Jippie! Inte att det blev lila men jag klarade kokelura fram en brunfärg! Jag fick något annat än gulfärg av ekbladen! Och detta var ändå en blandning av dom gamla bladen från första försöken och nya, friska blad.
Ett tredje dopp, tredje försök i samma spad, med obetad ull som fick ligga i spadet ett dygn innan jag lät det sjuda några timmar gav mig en lite grönbrun färg (ullen är lite grönare än bilden visar..)
Pling!   det känns som något lossnat nu, att det faktiskt börjar fungera. Värme över lång tid (mycket mer än tre timmar), rostiga spikar, lite ättika och koksalt. Det fungerar för mig. Ekbarken ligger till vänster och i mitten. Till höger är ett liknande försök med Ekbarken.
Jag har förresten gjort ett försök med pilbladen som jag fick när jag klippte mina små pilar ute. Dom färgade gult men med samma teknik som med ekbladen så hade jag kanske kunnat få den i en annan färgton också..
Nu uppehåller jag mig ju en god del av min vakna tid utei trädgården. Det var dags att klippa tillbaka mina Lawson cypresser också, inte bara pilarna. Dom blågröna bladen/barren (vad kallar man såna grejer egentligen??) hamnade ner i grytan och fick puttra ut dagen. Första försöket slutade med en grönfärg på ullen. Synd att jag inte klarar få riktig färg med kameran för grönfärgen är verkligen riktigt stilig.
När man sjuder en massa avklipp från Lawson cypressen så luktar det fantastiskt gott faktiskt. Det är det inte alla kok som har gjort.
Den färgen blev så stilig att jag var tvngen att försöka med lite mera ull i färgbadet. Men, när jag stoppade ner handen i påsen var den tom, jag har redan färgat hela kilot med höstull!! Alltså fick det där hemska försöket som slutade med ett silvergrått trasset efter kopparbadet hamna nere i grytan. Först den ena halvan, ner i järngrytan med järnspikar, ättika och lite salt. Färgen blev en lite konstig grönbrun färg, interresant färg måste jag säga..
Så nu när jag först är i gång med mina exprimenter i boden så blev det till ett tredje försök här också. Den sista halvan av ‘kopparullen’ fick puttra i grytan med Lawson cypress spadet. Men den här gången hade jag i lite salmiakk (amoniak) också i vattnet, färgen blev en varm brun metallsik nyans, lite som just precis koppar faktiskt.
Så nu, självklart, är det några nya expriment som står ute på spisen och drar i spaden tills imorgon. Nu hoppas jag på andra resultat än gult på ekbarken men jag ska inte vara för säker.. Dom 2 kilo ull som jag beställde förra veckan är snart slut så jag får väl sända en ny beställning. Men allt det här ska ju också spinnas…
.. och två kilo ull är två kilo ull, och det var ju inte det jag började med.. Lagret börjar bli så stort att jag inte kommer behöva beställa annan ull på flera år. Men, jag har en plan, jag ska ta regeringen med ut i skogen på svampjakt, kanelslørsopp (blodspindling) och andra svampar står på min önskelista. Dom och olika tickor (kjuker). Med andra ord, om jakten ger någon fångst så måste jag ha mera ull, allts¨blir jag tvungen att sända en ny beställning.. det var ju fläderbarken och päronbarken också… så fläderbären när dom kommer… och säkert mycket mer som jag inte kommer på just nu ..