lördag 30 augusti 2014

Fallfrukt

Plötslig så ligger dom bara där när man kommer hem efter jobbet, alla dom där fina äpplena som satt på trädet på morgonen. Nå ja, kanske inte alla men tillräckligt många för att kännas lite surt. Idag var det åtta! stora, igår fem. Alltså, nu blir det äpplemos..

Bara att dela upp dom i mindre biter, ha över lite vatten och låta dom puttra på svag värme tills dom mjuknat..

Passören (eller vad det nu heter..) är ett jättebra redskap, inte blev det mycket kvar av 13 äpplen!

3 liter äpplemos blev det, blandat ut med socker nästan 3,5 l. Härlig färg fick den också och inte så himla söt. 30 min insats och en massa god mos till mina flingor.. med mera.. mm… Mmmmmmmmmmmmm!

Och medans jag väntade på att äpplena skulle koka sönder så kunde jag ju stå och spinna lite..

fredag 29 augusti 2014

Men, är det inte?..

… jo det är det, i år har jag majs! och den är stor nog att ätas också, jippiee!!

Jättegoda och färskare majs kan man inte få. Nu ska resten få sitta någon vecka till och bli riktigt stora och ‘feta’.

DSC_0005

onsdag 27 augusti 2014

Något nytt igen..

En liten slända har hittat hem hit igen, den här gången en turkisk. Ja då, pinnen sitter fel men jag förlorade den i golvet så pinnen ramlade ut en kväll jag satt framför TV:n och sov… den ville inte sitta fast igen åt riktigt håll för garnet var i vägen. Kul slända och den hjälper mig lära mig spinna på ryssiskt som en extra bonus, inte dumt.

Ullen är ett misslyckat försök att färga med oxtunga,(HÄR), tur att det inte var så mycket. Garnet blev jättetunt på den här fastän det var första försök, tvåtrådig blev det hela 500 gr/hg. Den här kommer jag alltså använda flera gånger. Helkul ju att sitta kvar med ett litet nystan när man är färdig. Sländan har jag köpt av Kjerringrokk.

Av samma näveduktiga dam har jag också fått detta stativet, ett stativ som gör det mycket enklare att tvinna tråden när man är färdig, helsmart! (den vänstra sländan är förresten därifrån också..). Det är kul med nya prylar tycker jag, man blir inspirerad att fortsätta, men konstig nog hamnar jag som regel med samma gamla vanliga i soffakroken likaväl..

tisdag 26 augusti 2014

En tur i svampskogen

Vad är det här för något?? Den luktade parfym hela vägen hem från skogen. Svampen eller vad det nu är, är verkligen stor. Plattan under är ju trots allt 40x40 cm! Den växte i ett långt band längs backen, misstänker på en rot egentligen men den såg jag inte..

Ja, inte vet jag, den hade i varje fall några blåa ränder i allt det ljusa när jag skar i sär den så nu ligger den i blöt i glaset och väntar på färgning. Kanske blir det något av den?

DSC_0004

Annars hittade jag bara en liten futtig gul svamp som blev röd direkt när jag droppade på ammoniak.. tänk om jag ändå hade hittat flera.. men nu har jag ju ingen ull att färga heller så det var kanske lika bra.

lördag 23 augusti 2014

Bunten växer

Långsamt växer bunten med årets växtfärgningsgarn. Det fina med att färga ullen med plantor är väl att färgarna verkar passa ihop oansett vad man använder. Några hundra gram till så har jag kanske till en kofta.

torsdag 21 augusti 2014

Och så flyttade sisteman ut..

.. ja ha, så är det bara gamlefar och jag kvar här hemma nu då, i kväll tog han sin kudde och gick .. så konstigt det kommer kännas när ingen av sönerna bor kvar hemma längre.. en ny era i livet.. men Alf, stackarn, han fick inte vara med på flyttlasset. Som plåster på såret fick han sitt första bad på 23 år!!

torsdag 14 augusti 2014

Vad gör du av rödbetorna?

Lagar middag förståss. Gratin blev det idag. Jag har ingen älg i trädgården, ingen ko heller så Älgskav, Creme fraiche och Västbottenosten hittade jag i kyl och frys men annars så.. Majrovor, Rödbetor och Squash tillsammans med Vitlök och Timjan (salt och peppar kom också från skåpen..) hämtade jag ute, skivade och satte in i ugnen, 200 grader, en halvtimme (medans jag lagade Jostabärpuré, men den var ju inte till middag…) Älgskaven stekte jag med Lök (från trädgården) och rörde ut med lite Creme fraiche. Detta slogs över grönsakerna som sedan fick stå i ugnen ca 20 min till. Så tärnades Västerbottenosten och blev lagd på toppen. Efter 10 min hade rätten fin färg och smakade helt fantastiskt gott, junior var enig, det blev inte en smula kvar.

Squash förresten, det kan det fort bli en god del av när man sätter ut fyra plantor. Jag bakade en kaka för några dagar sen, mäktig värre men god. I den hade jag riven squash i stället för morötter, fungerar hur bra som helst. Eftersom jag använde mörk 70 % choklad och brunt socker så vart den inte så söt heller. Valnötter, kardemumma, ingefära, kanel… say no more.. nam nam..

DSC_0002

lördag 2 augusti 2014

Sol färgning

Jag försöker med något nytt, jag färgar min sista ull i burk. Efter sista gången på spisen i garaget med avocadokärnorna har jag fått nog av doften som sprider seg runt hela huset. Nu får den sista ullen njuta av växter och värme i glasburkar.

Så nu är det tomt på vit ull av den sorten (NKS) som jag fick i våras, tvättad  och färgad. Så här långt har jag spunnit färdig dom här. Jag anar nog vad det blir, en tröja.. men det tar sin tid på slända och sommaren är ju utetid, inte mycket handarbete nu alltså.