Sidor

måndag 31 december 2012

Ull färgad med rabarber rot

Ett aldrig så litet försök att färga med rabarber rot i somras blev till dom här små påsarna med ull. Fyra gånger använde jag färgbadet innan jag gav upp och slängde resten. Kanske hade jag fått mer färg av roten om jag låtit den ligga i blöt lite längre innan jag började? Den färgade ullen fick ett dopp ner i salmiakk (amoniak) vatten innan det fick torka, lätt basisk färgning alltså.

Roten, en liten stackare på bara 31 gram, var det jag hittade av en gammal planta jag slängt en gång bakom komposten. (Mina andra rabarberplantor hade jag ju flyttat året innan så dom tordes jag inte röra, nästa är vill jag ju ha saft igen.) Roten hackade jag upp i småbitar och lät den ligga över natten i vatten innan jag kokade upp färgbadet. Dom sista rotbitarna låg nog många dagar innan jag försökte med färgbad 3 + 4. Då blev färgen så ljus att jag gav upp.

 

(Liknande resultat med basisk vatten efter färgning hittade jag HÄR)

växtfärgad med rabarber rot 

27 gram/ 59,5 meter (220m/hg) tvåtrådig spelull/ spælull

Rabarber rot 4.e bad

Rabarber rot

52 gram/ 103,5 m (199 m/ hg) tvåtrådig spelull/ spælull

Rabarber 3.e bad

Garnet blir visst bara tjockare och tjockare ju mer jag spinner, det var inte meningen. Men jag ligger fortfarande innanför gränsen till stickor 4 mm hoppas jag… Nu försökte jag istället dra ut kardetussarna till långa band, det fungerade bättre.   Men jag misstänker också att jag trampar lite för fort på den nya rocken, märker att det inte helt fungerar med long draws..

29 gram/ 73 meter (251,5 meter/ hg) tvåtrådig spelull/spælull

växtfärgad med rabarber rot, andra badet

rabarber 2.a bad

Planzenfarben mit Raberbern

Så har jag spart den första och bästa färgningen till slutet…

60 gram/ 183,5 meter (306 m/hg), tvåtrådig spelull/spælull

Det här är alltså färgen jag fick ut av första badet med rabarber rot. Inte så röd som jag hoppas på men helt klart en varm, gyllen gulfärg, eller orange, eller vad ska jag kalla den..

168 gram spunnen ull är väl inte dårligt att få av 31 gram rabarber rot, man kan ju fundera på hur stark färgen hade blivit med lika mängder av bägge två?

I morgon ska jag fota dom ute tror jag… just nu vill jag ha dom med i årsredovisningen för 2012..

Hemmalivet 2012

Yngsta sonen gör militärtjänstgöring och är hemmifrån hela året..
Sovrummet och badrummet blir renoverat..
Jag färgar ull hela sommaren…
… och stickar koftor..
..och spinner…
Gott nytt år !

lördag 29 december 2012

Fem huvuden till fem mössor

Julstickningen skulle inte vara så stor, bara något litet att ha in händerna ut på kvällen framför TV,n, Fem mössor blev det. Idag hade vi besökt så då fick jag också ihop fem huvuden som kunde vara modeller. Nu försvann ju någon direkt, passformen är ju helt enkelt perfekt, och mössorna får som regel ‘ben att gå å’. Det kanske blir några till. Tydligen stickar jag några varje vinter..

Flera mössor; här, här och här

Lediga dagar, idag hade jag till och med lust att städa. Hur konstigt låter inte det?

Lawson cypress färgad spelull

Färgad med Lawson cypress, järnspik, salt och amoniak

25 gram/ 71 meter ( 284,5 m/hg), tvåtrådig kardad spelull/ spælull (brun)

KOM IHÅG!! att ullen är spunnet motsols/ medsols! Det måste jag göra med all spelull framöver!

Detta är ju den kopparfärgade Lawson spelullen! Jag hade bara skrivit på bägge sidor av lappen. Skjärpning Mia, inte konstigt att det blir så svårt när jag i tillägg inte änns klarat skriva mina små lappar ordentligt!

Färgad med Lawson cypress, järnspik och salt

23 gram/ 66,5 meter ( 289,5 m/ hg) tvåtrådig spelull/spælull (grön)

Färgad med Lawson cypress

Färgad med Lawson cypress

43 gram/ 142,5 meter (330,5 m/hg) tvåtrådig spelull/ spælull (beige)

Tillsammans 91 gram/ 280 meter. Nu tror jag att jag kardat och spunnit all ull färgad av Lawson cypress, vad blir nästa?

Chamaecyparis lawsoniana

Chamaecyparis lawsoniana, Lawson cypress, eller också kallad Port Orford-cedar, har gett mig många färgtoner. Helt klart något jag ska försöka exprimentera mera med till sommaren. Den våta, nyfärgade ullen på bilden under är verkligen inte rättvis mot färgen jag fick på garnen.

Något som jag så absolut ska komma ihåg om jag fortsätter färga ull nästa sommar, är att ta mer bilder och dokumentera bättre vad jag gör. “Lawson 2.a m/spik + salt + salmiakk” hjälper liksom inte stort för mitt minne nu märker jag. I somras tyckte jag nog det var tillräckligt. Men jag menar och tro att jag hade rostiga järnspikar i badet och saltade efter hand med havssalt. Den färdiga ullen fick säkert ligga i salmiakk (amonikvatten) och dra när det var färdigfärgat. 

torsdag 27 december 2012

Sista veckans Lawson cypress garn

33 gram/ 83 meter (251 m/hg), kardad höstull, tvåtrådig (gul)

33 gram/ 89 meter (267 m/hg), kardad höstull, tvåtrådig (grön)

61 gram/161 meter (264 m/hg), kardad höstull, tvåtrådig (brunlig)

Så fem härvor med kardad höstull, färgad med avklipp av Lawson cypress har blivit till 221 gram/ 596 meter. Det är inte nog till en kofta men det är en början.

Idag försökte jag fota garnet ute i snön för att få riktig färg. Det lyckades inte helt det heller men variationen på dom olika färgbaden kommer i varje fall fram.

Fortfarande saknas det några färgtoner men den ullen är i spelull. Dom kommer om en stund.

Den första rostfärgade ullen klarar jag inte hitta tillbaka till, var har den tagit vägen? Får hoppas jag hittar den också med tid och stunder..