Jag var och handlade ett jättegott bröd på Hadeland Glassverk i helgen när vi först hade vägen förbi. Kom ihåg den ljuvliga smaken av deras surdegsbröd sen jag var där med mamma och pappa i somras när dom var här på besök. Kom nu lycklig ut med ett underbart bröd med soltorkade tomater och oliver, mums!!!
Jag har länge gått och funderat på att försöka, så sagt och gjort, detta blev den sparken jag behövde för att försöka själv. Har ju kikat lite runt på nätet och hittat en del recept och råd. Så nu gick jag glad i hågen igång igår med att sätta min första sats till surdeg..
Modigt blandar jag min ena deciliter med mjöl tillsammans med en deciliter vatten, sätter så det hela in i ugnen, som bara har lampan på som värme och så här såg det ut i morse när jag gick på jobb…
När jag kommer hem i eftermiddag så bubblar det i satsen, går in och läser vad jag ska göra vidare, ös ur allt utom ett par matskedar…Lukten!!! usch!!!
Kan detta vara riktigt?? Lukten är ju helt avskyvärd, luktar som något ruttet!
“- Ska jag gå ut med søppla”, frågar gamlefar när han kommer upp på köket.
Då har jag redan stått och öst ur det mesta av den stinikga massan och sköljt den ner i slasken, och haft i det nya mjölet och vattnet som jag ska mata degen med.
Är det någon som kan något om surdegsbröd ?
Har du några erfarenheter?? Jag behöver hjälp!!!
Nu står i varje fall min stinkbomb i vardagsrummet ( där var det varmast) och där ska den stå till imorgon bitti då den visst ska ställas in i kylskåpet… och detta ska man äta!!
Hehe, jeg kan ikke hjelpe, for jeg kan ikke bake, men det høres jo aldeles forferdelig ut. Kanskje det er like greit å kjøpe ferdigbakt :-) Lykke til, håper noen kan hjelpe deg!
SvaraRaderaJag kan inte hjälpa dej. Men sök på surdegsbröd på nätet.
SvaraRaderaVet inte om jag sagt det, men roligt att du vill vara med i min tävling.
Kram Birgitta
Jag är ledsen jag kan inte hjälpa dig, men hoppas det ordnar sig! Kram Maria
SvaraRaderaHei Mia.
SvaraRaderaJeg kan dessverre ikke hjelpe deg jeg heller, har aldri bakt med surdeig. Får håpe det kommer noen innom som vet. Lykke til!
Kjempeflott blogg du har her også :)
Hilde
Om det luktar surt och bubblar är det som det ska. Dom har hållit på med det där på jobbet, men jag har avstått, för det luktar så illa :)
SvaraRaderaJeg må le ! Dette var forfriskende !
SvaraRadera(innlegget altså ikke surdeigeJeg har aldri bakt med surdeig, men har hørt at lukter surt! Følger spent med videre! Ha en fin kveld!
Usch ja den doften e inget vidare.
SvaraRaderaJag prenumererade på Surdegskultur från Sockerbolaget för många år sedan och den luktade inte så illa men jag har gjort surdeg själv också ja det är doften som fått mej sluta baka surt bröd även om det är ju väldigt gott.
Men ge inte upp nu när Du kommit så långt.
Sköt om Dej!
Kram!
Hej igen! Köpte en tidning idag som jag tittat lite i nu och där finns beskrivet hur man gör surdeg. Det tar 3 dagar. Jag kan skriva av receptet till dej om du vill.
SvaraRaderaKram Birgitta
Haha, ojoj det låter riktigt spännande att baka surdegsbröd! Hoppas det blir gott tillslut, lukten till trots. :)
SvaraRaderaKul att du vill vara med i min utmaning, jag ser fram emot att se dina bilder!
Hej Mia!
SvaraRaderaHär kommer ett mycket långt svar.
Surdegsbrödet, det riktigt hälsosamma och goda "sjunger långsamhetens lov".
Det finns många snabbare recept än den du får av mig, men om din avsikt är att få ett hälsosamt, saftigt och mycket väldoftande och gott bröd bör du göra deg"roten" som följer:
1)Använd råg- eller vetemjöl eller både och.
2)Blanda till en jämn välling lika delar (t.ex. 2,5 dl) mjöl och vatten i en ren glasburk med lock.
3)Låt stå i köket tills du ser att det börjar bubbla i vällingen efter ett eller två dagar.
4)Rör om försiktigt i vällingen och SLÄNG HÄLFTEN AV DEN
5)Blanda i dryga 1 dl nytt mjöl och lika mycket vatten i vällingen -
detta kallas för "MATNING" av surdegs"roten"
6)MATA igen efter ett par dagar och ställ glasburken i kylen.
7)Efter ca en vecka får "roten" en stark, men god och BEHAGLIG doft!
8) Nu är den klar att användas för baket
9)Gör bröddegen på kvällen
10) Låt degen vila över natten (då slipper du jästen)
11) Tag 2-3 dl av degen när den har vilat över natten och ställ i en väl rengjord glasburk med lock och förvara i kylskåpet till nästa bak...
Surdegsbröd är bl.a. ett finskt kulturarv.
Att spara degrot av den färdiga degen gör att du slipper den långa väntan något mer, men att göra den rätt från början är nog poängen med en god surdegslimpa.
Om du vill ha brödrecept också så hör av dig!
Lycka till!/Anja
Det blir intresat att se hur det blir av den bullen//Britt
SvaraRaderaMen så spännande att få höra hur gott det blir från stinkbomben :)
SvaraRaderaSjälvklart så får vi en rapport eller hur?
Kramisar
Pernilla
Vanligt vitt vetemjöl kan börja stinka, ruttna, jag använder 1 dl grovt rågmjöl, pyttelite jäst, säkrast, låter stå 1-3 dagar. Köp gärna mjöl i hälsokortaffären, det raffinerade mjölet har inte mycket liv kvar.
SvaraRaderaP.S.
SvaraRaderajag gör nu surdeg varje gång, enkelt.
Det moderna mjölet är inte helt pålitligt.
Jeg ar også hatt en del problemer !
SvaraRaderaAlt går som i sirup, men nå ser dut ut til å funke! Ha en fin lørdagskveld! Klem fra meg;)