Om man ska baka är det bra att ha jäst hemma. Jäst är ett paket fullproppat med små svampar, som får brödet att jäsa. Färskt jäst har man i kylskåpet men det finns också torrjäst. Den kan man lagra längre och röra ut i vatten när man ska har den.
Det är koldioxiden som bildas som får brödet att jäsa.Har man inte jäst hemma så kan man ju alltid använda bakpulver. Jag har alltid bakpulver hemma men skulle det ta slut så har jag hört att det ska vara bakpulver i våra pulverapparater till brandslockning. Det har jag nog inte tänkt att försöka, så om inget annat så har jag en påse Natron, den kan man också använda som jäsningsmedel, eller till brandslockning också för den delen, men då får inte elden vara större än en tändsticka för så stor är inte min påse .. Natron är också helt super om man har halsbränna, den neutraliserar magsyran.
Natron innehåller natriumbikarbonat, och bikarbonat kan man köpa som jäsmedel i Svergie. Nu skulle jag gärna haft ett fotografi på Hjorthornsalt också men det hade jag dessvärre inte hemma. Hjorthornsalt för mig är först och främst mandelkubbar, hm, det har jag inte heller bakat på länge.. Bot och bättring!! Det är ammoniaken som känns i näsan tror jag om man äter kubbarna innan dom svalnat ? Drömmar, jag får inte glömma julens drömmar!!
Så har man ju förståss möjligheten att laga en surdeg. Surdeg har jag ju skrivit tillräckligt om sista månaden så den behöver jag nog inte säga mer om än att det är koldioxiden i surdegen som lyfter brödet, med andra ord så blir den ganska lika jästen. Men, har man
ingenting i degen eller smeten så blir det man bakar platt som en pannkaka, men alla som har stekt pannkakor vet ju att helt platt blir det ju inte..
Så nu är det bara att starta upp med julens stora bakverk. I adventstider behöver man ofta lite av varje av jäsmedel, så det är bra att ha lite olika på lager.
Vad använder du?
Flera J-lösningar hittar du här
Nå ble jeg ganske enkelt sulten igjen:)
SvaraRaderaJeg ble også sulten :)!
SvaraRaderaGjærbakst er noe med det beste jeg vet!
Dette er du ekspert på :-). I en periode på nesten et år forsøkte jeg en diett uten gjær. Bakte bakepulverbrød, men det ble ikke helt det samme som gjærbakst da!!
SvaraRaderaJeg får lyst til en natmad :-) Til brød bruger jeg altid gær.
SvaraRaderaTack för tipset om brandsläckaren, det visste jag inte! :)
SvaraRaderaJäst ska jag köpa då jag handlar senare idag. Ska baka bullar :)
SvaraRaderaTrevlig helg!
I dag skal jeg bruke Gjør - det er bakedag i heimen. Koselig J! Ha ei fin helg!
SvaraRaderaHei - og takk for hyggelig kommentar. Kjempefint innlegg du hadde, og heldig for deg at dere skriver gjær med j i Sverige. Så heldige vi er som kan forstå hverandres språk, selv om mange ord er ulike. Joda, jeg bruker alle de hveringsmidlene du skriver om. Til gjærbakst er den ferske gjæren den beste, men er jeg fri for den, så bruker jeg gjerne tørrgjær. Etter at barna flyttet ut, så baker jeg ikke så mye lengre, men noen ganger så må jeg bare, om ikke annet så for å kunne kose meg med den gode bakelukten i huset. :)
SvaraRaderaVeldig bra innlegg på J. Skal snart ta i bruk både bakepulver, natron og hornsalt. Gjærbakst er jeg ikke så god til, dessverre.
SvaraRaderaJ som Jäst......
SvaraRaderaJag använder Jäst.Bakpulver och hjorthornsalt i mina bakverk till Julen.
Bakpulver i brandsläckaren...jasså det hade jag ingen aning om.
Önskar Dej en fin Fredag!
Kram!
Flott innlegg Mia ! Jeg bruker det meste av dette, men bruker gjerne tørrgjær da jeg synes JEG får best esultat da ! Ha en flott adventshelg! Klem fra bestemor;)
SvaraRaderaJeg elsker gjærbakst! Så nå fikk jeg skikkelig vann i munnen!
SvaraRaderaGod helg :o))
Jammy! Det såg godt ut!
SvaraRaderaGod helg!
Dette innlegget fikk lysten til å bake til å bli sterk. Flott valg av J.
SvaraRaderaHa en riktig god helg!
Det er morsomt med denne ABC utfordringen at det er deltagere fra våre naboland også. Da blir det litt forskjellige ord. Jeg har en familie som elsker gjærbakst, så det har blitt brukt mye gjær her i huset! Jeg burde nok nesten hatt det som ord da vi hadde bokstaven G, nei forresten garn som jeg hadde er nok enda mer viktig for meg :D
SvaraRaderaGjærbakst er noe av det beste som finnes. Og like god som smaken, er lukten. Nå blir det litt baking hos meg :-). Ha en deilig helg.
SvaraRaderaGjær trengs til baking, og gjærbakst er utrolig godt..
SvaraRaderaGjærbakst er akk så godt, men kan ikke inntas for tiden.
SvaraRaderaÅåååå nå fikk jeg lyst på boller, eller kanelsnurrer, eller kringle....eller godt hjemmebakt brød.....Selv baker jeg ikke noen ting!!;o)
SvaraRaderaNå fikk jeg lyst til å bake:) BLir kanskje boller imorra,og ihvertfall lussekatter på mandag:) Da kommer de på besøk fra barnehagen:) Ha en flott helg:)
SvaraRaderaSom nevnt her, var det heldig for deg du skriver gjær på en annen måte enn vi. Ser godt ut det du baker og nå er det jo første søndag i advent. da er det jo koselig med litt ekstra. Takk for din kommentar, koselig.
SvaraRaderaHilsen Margit.
Mmm drømmer med hjortronsalt! :-D
SvaraRaderaJa, den var ikke gået på dansk. Jäst = gær.
SvaraRaderaJäst passar ju perfekt som tema till en person som bakar så mycket som du. Vilken tur att du lyckades med surdegen till slut.
SvaraRaderaÖnskar dej en skön helg.
Kramis Birgitta
Jäst det går det åt mycket i dessa dagar. Ska väl ta tag i julbaket nästa vecka, så då blir det både vanligt jäst och bikarbonat som gäller.
SvaraRaderaVilka söta jästpaket förresten! /Anette
Nesten så en setter en deig midt i natten, takk for kuslige kommentarer F
SvaraRaderaÅ gjærbakst er så godt. Tidligere bakte eg mye, men nå har eg visst ikkje tid til noenting...synd ! Ha ei fin helg.
SvaraRaderaGjær er flott å ha i huset. Hyggelig med hjembakt. God helg!
SvaraRaderaMm, det her kan du!;-)
SvaraRaderaGod helg!
Det er veldig kjekt med tørrgjær,da kan man bake når som helst. Jeg rører ut tørrgjæren i væsken sammen med en dæsj sukker. Lar det stå å godgjøre seg 10-15 min. før jeg tilsetter melet. Supert bakverk blir det.
SvaraRaderaSå flott innlegg - ja jeg ble også sulten! Men det gjør ingenting, for jeg sitter her med en nybakt sjokoladekake - med bakepulver :-) Ha en fortsatt fin helg!
SvaraRaderaJag valde oxå jäst i min J-blogg, men jag hade inte lika mycket kunskap i min text som du bjuder på! Surdeg däremot gillar jag att baka med jag med;-))
SvaraRaderaJust jäst er det som skiller det gode bakverk fra noe annet.
SvaraRaderaSupert ABC-J