Jag använde min 14 dagar gamla degklump, en tiondel från sista försök som har stått i kylskåpet. Gjorde en deg med sammalt rågmjöl, lite sirap, massa salt och kummin från egen trädgård. Den fikk stå och jäsa i ett dygn, först i bunken, sen på plåten.. Den här gången strödde jag också rikligt med mjöl över, och – den flöt inte ut !!!
Så har jag ju sån tur att jag fick hjälp med temperaturerna, tack :) ,15 minuter på 250 grade2 och sänkte till 225 och lät den stå ytterligare 20 minuter efter att jag skurit en skåra på toppen. Den jäste och blev jättefin, faktiskt, men jag borde nog ha låtit brödet stå lite längre i ugnen, nu vet jag det alltså, eller kanske delat opp degen till två limpor..
.. för när jag tog brödet ut, sjönk det ihop lite, den breda skåran på toppen syns inte alls längre, och som man ser är det fortfarande lite degigt.. men det är fullt ätbart, inte luktar det illa, bara en härlig doft av kummin, och smaken - helt underbar, halva brödet försvann ner i diverse magar på en gång. Och nu ska jag använda den klumpen jag sparade till en ny deg. Detta funkar ju !!!
Kjære Mia, holder du på med dette enda - gosj jeg beundrer din standhaftighet! Her hadde nok søppelbøtten vært målet for lenge siden:-) Men så gøy at du får det til!! Jeg syntes det ser svært så godt ut jeg, og jeg kan kjenne den gode duften helt hit:-) Med smør og geitost nam nam!
SvaraRaderaVilket tålamod du haft med surdegen men skam den som ger sig sägs det ju! Nu verkar din möda ge resultat!
SvaraRaderaSå bra det blev nu. Ser så gott ut att man skulle vilja smaka...
SvaraRaderaSå gott det ser ut och vilket tålamod du har haft! Må så gott vännen! Kram Maria
SvaraRaderaSå roligt att det gick vägen! Trägen vinner heter det ju!
SvaraRaderaDette er det ikke mange som kan. Du er dyktig. Nå har jeg fått kjøpt meg en hoya, og tenkte på deg da jeg kjøpte den :-). Den har ikke blomster akkurat nå, men tror det er av den enkle sorten å få til. Hoya bella heter den visst.
SvaraRaderaMasse hilsen Turid
Brødet så jo kjempegodt ut!
SvaraRaderaKanskje jeg bør prøve meg på dette jeg og... Det kunne være nyttig. Her får man jo ikke kjøpt gjær i butikken engang! Ingen som bruker gjær her... Bakepulver brukes i de fleste brød.
Hej gumman !
SvaraRaderaDu fick till det till slut och gott ser det ut. Hur du hinner med allt kan jag inte fatta. Nu väntar jag med spänning på nästa projekt.
Kramar mamma
Gratulerer med resultatet, det lønner seg å være sta!!
SvaraRaderaHa en fin kveld med surdegslimpa og kaffe!Klem;)
Brødet ser kjempe godt ut!!..og for en tålmodighet du har..jeg er virkelig imponert!-Og du kan være stolt av deg selv;)
SvaraRaderaØnsker deg fortsatt fin kveld!
ehh..tror forresten det går litt surr i Mias hemmaliv og Mias hageliv, men bare det ikke går i surr for deg gjør det jo ingenting;D
Jag brukar göra tre bröd, men två kan nog fungera, plus lite längre tid i ugnen! Så bra det går för dig! När du tvättar vanten blir maskorna jämnare och det är snyggt med handspunnen karaktär på vanten. Ingen dussinvara! Heja!
SvaraRaderaHimla flink har du varit........
Det har vært artig å følge med på surdeigseventyret ditt, og så moro at det denne gangen ble bedre og smakte godt. Det er beundringsverdig hvordan du har stått på og ikke gitt deg :)
SvaraRaderaHurra!!!
SvaraRaderaDet ser ju jätte fint ut....vad Du e duktig och ligga i till jul har Du finaste godaste brödet i hela stan.
Kram!