Sidor

lördag 31 juli 2010

Grrr.. jag blir så trött på mig själv ibland !!

sommarjobbet 

Jag blir så arg, nu som jag nästan var klar med bakstycket och skulle börja med halsen ! Då upptäcker jag att jag har räknat och tänkt helt fel, jag hade ju inte mer än tre centimeter till halsen bak. Bara att repa upp, trist som bara den, speciellt som jag inte direkt har prioriterat stickning i sommar, men det är kanske just därför..

I varje fall så är det ett litet helsicke att repa upp sånt här mönster, varvet med bubblorna .. uff.. men nu är det på’n igen.. Nu väntar en regnig, kall lördagskväll framför Tv,n på mig.

onsdag 28 juli 2010

Små guldgula droppar…

 vita vinbärsgélé

Nästan en timmes insats och jag har nu detta glas med dyrbara droppar, bäst och skriva droppar för inte rann det fort genom duken när jag silade bären, dropp, dropp.. till slut hade jag 1 dl saft och efter att ha kokat den med 1 dl socker ( hm, det skulle ju vara 100 gram!! kom jag på nu – to late !!..) fick jag i underkant av 2 dl vita vinbärgélé. Detta glaset ska vi ha vid en speciell anledning känner jag, till revbenspjällen på julafton eller kanske till kalkonen på nyttårsafton ??

vinbär

den lilla stålbunken.. Jag plockade av dom sista röda vinbären också ikväll, gjorde saften i saftmajan och fick 1 liter. Det konstiga är att jag tyckte det var så mycket vinbär iår och så lite som iår har jag väl aldrig fått. Nåja, vi har mer än nog saft på lager sen tidigare år och dom svarta vinbären hänger där ute och väntar på att bli saft dom också..dagens fångst

(broccoli från egen täppa..)

måndag 26 juli 2010

Saft, gélé och stickning..

 smultronröd ?

Lite läbbig färg kanske, den ser egentligen bättre ut i verkligheten men den låter sig bara inte fotografera, min rårörda saft av jordgubbar och smultron. Det var helt rött längs hela häcken på baksidan så det blev faktiskt en halv liter smultron tillsammans med ca 15 jordgubbar som satt mogna därute i regnet..

lättvint ädla droppar

Idag är dagen då ingenting vill gå min väg, det är bara helt stopp, inte har jag ork och energi heller känner jag. I varjefall gjordes det enkelt, jag la helt enkelt saftklädet i durkslaget med en bunke under. 4 dl rann sakta ut, ädla droppar. Nu har jag ingen så liten flaska så det ser lite tomt ut, men den blir väl inte så länge i flaskan heller, skulle tro att den håller sig några dagar i kylskåpet även om det är smultron..Jag har en viss erfarenhet av dom små bären, ingenting att lagra direkt, om det nu inte är som glass i frysen..

jordgubbsaft

Så var det lördagsnattens vinbärsgele. Jag hittade ingen glas att ha det i här hemma så den blev helt enkelt ståendes med socker i på spisen tills ikväll. Självklart glömde jag röra i den och plötsligt hade jag bränt socker i botten.. Det var bara att hälla saften över i en ny kastrull och ge den ett uppkok där. Resultatet; mycket kraftig smak, smak av brunt socker som slår igenom de syrliga bären. Lite som röda vinbär med brunt farin kan jag tänka mig..

skumma saften

Men något som den här husmodern aldrig har förstått är vad det är för skum som kommer på toppen, jo da, jag tar det bort men var kommer det ifrån ??

röda vinbärsgele geleburkar från Åhlens

Glasen hittade jag på Åhlens i eftermiddag, faktiskt min första tur ner i stan på hela semestern, shopping och mig är inte allt för goda kamrater, jag ska helst ha ett konkret mål i sikte.. Det är då ganska typiskt att gelen blev vällyckad när sockret blev bränt. Slog ut det som var i botten av koppen jag öst med när jag skulle diska efter mig, perfekt konsistens, flyter inte alls ut..that’s life..

 geleprov

sommarstickningen 

Eftersom den här dagen har varit som den har varit ska jag faktiskt nytta anledningen, krypa upp i soffakroken, ta fram stickningen, pläd över bena, det är faktiskt kallt! och bara sitta och vara lat!!

vänster framstycke

Glassdesserten..

 grapefrukt

Jag kunde inte gärna ta fram kameran när jag serverade gästerna efterrätten, synd för den blev verkligen knall!! Nu har jag aldrig klarat hålla mig slaviskt till recept och jag blev tvungen att göra min egna lilla sås som försök. Jag är klar över att det stod apelsin i receptet men lite mer smak kan ju vara spännande.. färdig sås

Grapefruktsåsen:

Strimlat, rivet skal från den tvättade grapefrukten blev kokat ned tillsammans med 1,5 dl vatten och 1 dl socker. Silade inte blandningen och kokade inte två gånger som det stod utan hade upp fruktköttet i det samma vattnet och tillsatte ytterligare 2 dl socker. Försökte först med 1 dl men då var såsen fortfarande allt för besk. 2 dl och kokt ner till ca hälften blev den spännande söt och besk.. Silade/ passerade blandingen genom ett durkslag. Hällt över i såssnipan tjocknade den när den kallnade. Det skulle också vara konjak i men den hade inte jag, det ska jag försöka nästa gång..

färdig sås

Balsamicosåsen;

Den blev inte kokt ner med kraftigt rödvin men med outspädd röda krusbärsaft i stället. I orginalet skulle det ju vara glass av både röda vinbär och krusbär så jag tyckte det var en kul variant. Tog 1 dl Balsamico tillsammans med 1 dl röda krusbärssaft och hade i 1 dl socker. Jättegott, men jag skulle ha låtit den koka ner ännu mera, den skulle ju ringlas över min grapefruktsås men den flöt liksom ut i den. Eftersom jag hade fryst glassen i en fyrkantig plastboks (avlång) så kunde det hela serveras i glass skivor som jag la uppå grapefrukten och sedan ringlade ut Balsamico över..

vinbär

Kommentarer ? Jo, familjen som är vana med mors lite smakfulla sammansättningar tyckte det hela blev kanongott. Ena parten av gästerna sa att det smakade som en restaurangdessert och åt upp, men den andra sa bara att det var allt för beskt och surt och lät vara att äta upp den. Om man bara åt av vinbärsglassen så var den frisk, lite småsur men tillsammans med grapefruktsåsen framstod den plötsligt som mycket söt. På en skala från 1-10 fick desserten betyg 8 av gamlefar. Pass er, kommande matgäster, denna kommer på menyen igen ;)

Glassreceptet finner man HÄR ,och  jag lagade 1,5 liter glass.

söndag 25 juli 2010

Stor aktivitet efter midnatt..

röda vinbär
Det blir sån, när man som mig egentligen aldrig riktigt vaknar till liv förrän sån utöver dagen och är på sitt ‘ess’ vid midnatt, då börjar jag i köket.. Jag har plackat röda vinbär, inte mer än fyra liter. En halv liter har jag använt till en glass, spännande ! använde det här receptet ( delade den på tre) och både jag och junior tyckte i varje fall att glass smeten smakade underbart när vi stod där och slikade slevar. Resultatet visar sig imorgon..
Dom resterande bären, långt över tre liter har jag kokat upp till en gröt som nu står och rinner genom duken på köket, det blir gélé ( hoppas jag), varför glömmer jag alltid att spara dom där burkarna som jag lovar mig själv varje år ?? Nu har jag i varje fall plockat dom nedersta omogna bären också så då vore det väl t-san om inte gélén blir hård!!!

tisdag 20 juli 2010

Parsley, Sage, Rosemary and Thyme

 DSC_0017

‘Parsley, Sage, Rosemary and Thyme…’, Simon and Garfunkel’s gamla kära hit, inte bara att jag njuter av den gamla plattan och då inte bara Scarborough Fair, men jag njuter också av färska örter när man ska laga mat. Tänk så mycket godare allt blir då. Som här om kvällen, dags för grillmat. Då var det ut i köksträdgården efter Persilja, Salvia, Rosmarin och Timjan. Fyra goda örter ihop, men också var och en av gången. Det var när jag stod där med örtknippet i handen att sången började gå i mitt indre..

ett franskbrödhackade örter

Så vad gör man, jo Timjan är gott att ha i rödvinsmarinaden till Entrecôte som ska på grillen och Rosmarin är ju bara ett jätteMÅSTE på klyftpotatisen i ugnen. Persiljan och speciellt Salvian ska användas till något helt annat. Salvia är den där örten som man bara måste ha i sin trädgård, (övervintrar gör den också, växer bara kraftigare med åren och får jättesöta, blå blommor..) och vitlök förståss, inte kan man laga mat utan den!

två vitlöksklyftor

Nu ligger allt laddat och klart till något som är busenkelt att laga själv, tar knappa tio minuter och smakar så fantastiskt mycket bättre än dom man köper…

rumstempererat smörsmör med vitlök, salt, peppar och örter

smör ut örtsmöret

Voilà, vitlöksbrödet är klart, bara att skära i lagom stora biter.

nygräddat vitlöksbröd 

söndag 18 juli 2010

Rabarberpaj..

 MUMS !!!!

En rabarberpaj för godisgrisar, sursöt, serveras helst varm, med kall vaniljglass..

rabarber koktasmuldeg

Skölj och rensa rabarbern och koka ihop den till en kräm, med ca 1 dl socker och två tsk ingefära. Blanda ihop en smuldeg av 3 dl vetemjöl, 1 dl socker, 1 tsk bakpulver och en ägg gula. Spar äggvitan till marängen som ska vara på toppen. äggvitafördelas i smord form 

Fördela hälften av smuldegen i en smord form och häll rabarberkrämen över. Jag brukar hacka lite nötter också, bara för att det är gott..

  hackade nötter färdig för första gräddning

Nu ska pajen gräddas 20 min i ugnen, 175 grader. Ta ut pajen ock klicka ut ca 50 gram smör över och ringla evt. ut 1-2 msk sirap ( bara för att det är gott med den lite mustiga smaken..)

DSC_0009sirap 

Paj ska nu gräddas en gång till i 20 min ( 75 grader), äggvitan vispas tillsammans med 1 dl socker till ett skum som slås ut över den varma pajen som sedan sätts in i ugnen igen för tredje gång. När marängen har fått en lagom fin färg är pajen färdig.