Söndagsmiddag - Jordärtskock gratäng med stuvade trattkantareller och nackekotletter:
Skrapade, skivade jordärskockor (varvat med några potatisskivor) lägges i en oljad form og får stå ca 20 min i ugnen, 210 grader varmluft.
Nyplockade, frostnypna (mannens guldfynd!) trattkantareller förvälles och stuvas med 1 dl grädde + 2 dl mjölk. Stuvningen smaksättes med timjan i tillägg till salt och peppar.
Stuvningen slås över jordärtskockorna och formen får stå ytterligare 20 min i ugn.
Riven Appenzeller ost (eller annan vällagrad ost) strös ut på toppen och formen får ca 10 min till i ugnen tills färgen bir gyllenbrun.
Nackekotletter stekes i pannan tilsammans med rosmarin (+ salt, peppar). Vänd kotletten när den röda saften börjar pippla ut. Lägg kotletterna över i en form och ställ i ugnen medans du fixar grönsakerna.
Grönsaker (vad som finns i köket..); böngroddar, ärtor, lök, minimajs och paprika fräses med fett i stekpannan. Krydda lite extra med rosmarin. När grönsakerna börjar bli glansiga och mjuka hälles ca 0,5 dl Balsamico vinäger över, rör runt i grönsaksblandningen.
Snabbt, innan all vätska kokat bort, tillsätt ca 1 dl Creme fraiche och rörs ut. 2 msk Mango Chutney tillsätts för sötmans skull, gärna den bengaliska eller annan stark.
Låt det hela puttra en stund i pannan innan hela röran hälls över nackekotletterna och får stå i ugnen tills jordskockorna är färdiga, ca 20- 30 min.
Ja, ja, borde säkert garnerat med något färsk vid sidan av.. men det smakar himmelskt
2 kommentarer:
Hej Gumman !
Denna rätt ska jag verkligen prova. jag vet ju att du är en riktig matmor. Det riktigt vattnas i munnen när jag läser receptet. Ha en god kväll.
Kram mamma
Mmmm! Vad hungrig jag blev nu.
Skicka en kommentar