tisdag 13 oktober 2015

Höstens frukter i glas

Hermetiserade Victoria plommon och päron. Päron i ingefärslake och plommonen med ingefära och kanelstång. Spännande. Hoppas att du sen smakar gott och inte möglar så vi får något festligt som dessert. Inte minst eftersom jag har lovat att servera ingefärspäron till mamma nästa gång hon kommer på besök. Med grädde och mandelmusslor. Sån ska det vara. Men mamma, stjälken ville inte hålla sig kvar så vi måste nog äta dom på ett civiliserad sätt, med sked.

 

lördag 26 september 2015

Fiskar i akvariumet igen..

Det är höst ute nu og kallare temperaturer så dom fyra fiskarna jag har haft ute i dammen har fått flyttat in till slut. Natt tempen dom sista dagarna medans jag var i Tromsø har varit avskräckande men inte helt i frost tror jag. Fyra fiskar… En fisk av dom sista från mars klarade sig i våras och blev med på flytten ut. Ytterligare fyra nya fick plats i dammen, en blev borta rätt innan semestern… Nu har jag startat upp aquariet inne efter konstens alla regler (enlig damen i zoo butiken). Bakterier och salter men inte minst en ny pump. Misstänker speciellt pumpen för sista års dödsfall. Så får man kryssa fingrarna och hoppas på det bästa. Den största simmade runt och stångade huvudet i glaset i går kväll, var säker på att jag skulle hitta den med buken upp i dag men än så länge ser det bra ut. Tvi, tvi.. fiskar vill jag ha men efter alla försök så börjar jag känna mig som bödeln.

måndag 14 september 2015

Brum, brum

En notis i minneboken efter en fin helg med Sverigebesök av två härliga tjejer. Man kan laga Panna Cotta med Ahlgrens bilar og grädde. Enkelt, festligt och gott. Undrar om det inte blir serverat til husets herrar om inte så där allt för länge.

söndag 30 augusti 2015

Husmorsysslor

Bär, bär, bär. I år är det myket bär ute. Nu har jag saftat, lagt likör, fyllt frysen med massa passerad bärmos, senast 4 liter med krusbärsmos. Vad med ska man finna på? Jag gillar inte tanken att det hänger bär och ruttnar på buskar och träd. Körsbären gav jag bort till granntjejen men dom i toppen gick inte att komma åt. Innan idag alltså, jag har sågat trädet kraftig tillbaka och fick samtidigt plockat ca 3 liter bär. Passera körsbär är inte det lättaste med dom stora kärnorna men jag hade så mycket att jag kunde slösa, tog bara det som kom genom först, resten slängde jag (pinsam erkännelse..).

I går kväll blev det vita vinbär och gula krusbärsglass. Idag har vi lagat körsbärsglass. Genom vintern är det så kul att servera hemgjord glass till gäster och av friska, egna bär blir glassen helt fantastisk god, mycket bärsmak och inte så allt för söt.

3 liter blev det. Receptet är helt fantastisk gott och lite speciellt med sockerlake. Men resultatet blir bara supergott.

Receptet på glassen står HÄR och servringstips HÄR.

Det här är dom fyra liter krusbärsmos från tidigare i veckan. Dom ska jag ha till ‘tilsørte bondepiker’, en annan helt fantastisk bärdessert som man egentligen lagar med äppplemos. Men det receptet får jag ta en annan gång.

torsdag 27 augusti 2015

måndag 10 augusti 2015

En ros till mig!

Nu är 123,5 dagar sen sista bloss så jag förtjänar en ros, en Majacraft Rose faktiskt. Som tack till mig själv!