tisdag 27 november 2012

Hur stickar man hälen? Enkelt.. den lättaste varianten

När själva skaftet på sockorna är så långt man vill ha det kommer hälen. Det finns många sätt att sticka hälar, detta är den lättaste (tycker jag…). Jag har lagt upp och stickat skaftet med 14 maskor på varje sticka. Det är viktigt just detta, hur många maskor som är på varje. Jag har alltså 14 maskor och resten av beskrivningen tar utgångspunkt från dom. Börja med att bestämma vad som är mitt bak av sockan, sticka första stickan ut (14 m). Jag ska sticka en vinröd häl på mina sockor så garnet och varven syns extra bra.

Vänd så arbetet och sticka dom 14 maskorna på avigsidan + dom kommande 14 maskorna på nästa sticka. Kom ihåg att första maskan när man vänder ett varv bara ska lyftas av (över) till den nya stickan, den ska INTE stickas som en vanlig maska.

Vänd så arbetet igen, lyft första maskan och sticka 14 rätmaskor. Nu har du stickat dom första två varven på din häl. (Det är lättast att sticka hälar om man viker ner skaftet mot stickorna så inte det blir för långt och är i vägen.) Fortsätt sticka rätstickning över dina två stickor med häl (14x2=28 maskor)

När man har kommit några varv längre kan man ta bort den ena stickan och fortsätta sticka alla 28 maskor från en sticka så går det lättare.

När du har stickat 28 varv slutar man i det räta varvet mitt bak, då har man igen 14 maskor på varje sticka. (alltså, man stickar lika många varv x2 som man har på varje sticka. Har man 10 m stickar man 20 varv.. o s v )

Nu ska man forma själva hälen, detta är inte så svårt som man tror. Från starten av hade vi kommit mitt bak på hälen. Nu stickar du dom första 6 räta maskorna. Den 7 + 8 stickar man ihop till en maska (ta stickan genom bägge och dra garnet genom båda två samtidigt).

Då har jag 7 stickade maskor till höger och 6 maskor kvar som jag inte stickat. Att jag stickat 7 maskor är för att jag har 14 maskor per sticka på mina sockor, jag har alltså stickat hälften. Nu vänder man arbetet igen, (dom 6 maskorna som var kvar til vänster ska alltså inte stickas..), lyft första maskan och sticka vidare till mitten på avigsidan + dom första 6 maskorna på nästa sticka. Den 7+8 maskan ska stickas ihop till en (ta stickan genom bägge och dra garnet genom).

Vänd, lyft första maskan, sticka räta maskor tillbaka till mitten + dom första 6 maskorna på nästa sticka.

När jag har stickat dom 6 är 7.e maskan den jag stickade ihop av 2 maskor förra varvet, den jag vände med. Denna, den 7.e maskan ska nu stickas ihop med den 8.e så att dom två bara blir en igen.

Vänd arbetet, lyft över första maskan och sticka avigsidan till mitten + dom första 6 maskorna på nästa sticka, sticka ihop maska 7+8, vänd, lyft över och sticka rätmaskor tillbaka till mitten.

För varje varv och vändning ska det alltså bli en mindre maska kvar på varje sticka som du inte har använt (stickat) ännu. När du bara har en maska kvar (sista varvet)  blir det finast om du stickar ihop dom två maskorna från vänster, alltså tar stickan genom den yttersta maskan först och sedan den näst sista, innan du drar genom garnet (unödiga detaljer om det känns svårt…)

Se, nu börjar det likna en häl. Så svårt var det ju inte..

Vänd arbetet, lyft över första maskan, sticka alla aviga maskor och sluta på sticka 2 som du gjorde med den första. När du har stickat tillbaka till mitten på rätsidan är du färdig..

eller nästan då…

Nu ska man plocka upp maskor efter kanterna så att det blir en hel socka igen. Väldigt ofta stickar man sockor med flera färger eller bara hälen i en annan. Oansett, stickar man med flera färger är det smart att ta av garnet från hälen och starta på nytt med ny färg vid skaftet (sticka 3) annars kan man löpa risken att få alla trådar som ska fästas under foten och det blir inte skönt att gå på..

Sticka 3.e och 4.e stickan (alltså dom två som du inte haft ännu på hälen). I slutet av den fjärde blir det gärna ett avstånd/ mellanrum mot häldelen, den måste man laga snygg så det inte blir ett hål..

Ta stickan genom den maskan som du ser där och dra genom garnet, du lagar alltså en maska till..

Det är nu det är så viktigt att du lyfte första maskan i varje varv när du vände när du stickade hälen. Kanten på hälen ska ha öglor, som kedjesöm/ virkade luftmaskor. Här ska du nu plocka upp maskor med din 5.e sticka, den som du inte har i stickningen precis nu.

Så igen, jag har 14 maskor på varje sticka och stickade därför 28 varv. Det betyder att jag har 14 ‘kedjestygn’ i kanten. Då ska jag alltså plocka upp i varje maska så jag får 14 maskor.

På stickan med dom 14 som jag plockat upp fortsätter jag sticka dom 7 maskorna jag har kvar från hälen. Så gör jag likadant med den fjärde stickan; stickar min 7 från hälen och plockar upp 14 neröver kanten..

Nu har jag kommit mig runt alla fyra stickor med det blåa garnet och är tillbaka där jag började. Men för att det inte ska bli ett hål här heller så startar jag varv 2 med att plocka upp en maska i mellamrummet som blir.

Tillsammans har jag nu många fler maskor än dom 4x14 som jag började med. I sidorna av sockorna måste man nu sticka kilar (trekanter) så att det till slut blir 14 maskor igen på varje sticka.

Jag stickar alltså dom två första stickorna (dom som är på skaftet) och den första maskan på tredje stickan (den första på hälen). Så tar jag stickan genom den 2.a och 3.e maskan samtidigt och drar garnet genom så det blir 1 maska. Så stickar jag resten av sticka 3. De sista maskorna på fjärde stickan gör jag likadant med som i starten av sticka 3. När jag har tre maskor kvar tar jag stickan genom två maskor samtidigt (stickar ihop) och stickar så det bara blir en, stickar så den sista.

Så fortsätter jag sticka mina varv till foten. Vart annat varv stickar jag ihop två maskor i starten av 3.e och i slutet av fjärde stickan, då får jag min kil.

När jag har 14 maskor kvar på 3.e och 4.e stickan, stickar jag ihop dom yttersta maskorna på 1.a och 2.a stickan, den som jag plockade upp på första varvet för att jag inte skulle få ett fult hål..

Ja ha, nu ser det ju ut som en häl, lätt som en plätt, inte sant?

Nu är det bara att fortsätta sticka foten rätt fra och komma ihåg ihopminskningarna när man närmar sig tårna, men det visar jag inte nu..

Nu hoppas jag bägge tjejer, både en generation en över mig och en generation under mig blev klokare och att sockorna blir så sköna som det är tänkt Smilefjes. Inte allt låter sig lika enkelt förklaras på telefon..

p.s. Den andra beskrivelsen av stickade hälar som jag visat tidigare HÄR är mycket svårare och passar bäst att försöka sig på när man stickat en stund…

7 kommentarer:

November- symra sa...

Takk for denne oppskriften, jeg husker aldri hvordan jeg strekker hel!

Marit sa...

Du får ta med deg strikketøy til sommeren... ;-))

Mia stickar sa...

JAg kör också enklaste varianten alltså ungefär som du!

Åsa! sa...

Inte så svårt? Jag tycker det verkar vara rena mysteriet ;)

Meta sa...

Tack gumman nu ska jag försöka att lära den yngre generationen att sticka en häl. Massor med kramar
Mamma

Pixi sa...

Vad fint av dej att visa hur man görhälar, duktiga du !God Jul på dej !Kraaam =)

Jenny sa...

Tack för den fina beskrivningen!
Helt plötsligt föll polletten ned för mig så under jul- och nyårsledigheten har det blivit många sockor stickade för mig! :)