torsdag 26 mars 2009

trasmattor - filleryer


Varför virkas/ hekles alla runda. Det är mycket svårare än avlånga. Dom blir tyngre i knät och mycket svårare att få fina. Läste på en blogg att avlånga blir fula i kanterna, jag tycker att runda blir buckliga och dessutom saknar jag fransarna/ frynsene.
Här är en bild på min avlånga trasmatta. Den är inte färdig, men nu är den så pass lång att det snart håller. Jag brukar starta i mitten av mattan med en remsa luftmaskor. Sedan virkar jag likadant åt bägge håll för då blir det symetri i mattan. Och jag vet att jag har nog remsor för att det ska hålla hela vägen. Behöver jag mer tyg så klipper jag upp en ny gardin eller ett gammalt lakan och fortsätter med dem. Just det, klipper. Har läst om alla som river trasor. Jag gjorde det i början men det blir massa damm och inte inte minst allt trassel av trådarna som hänger sig fast i virkningen. Det är mycket bättre att klippa för då blir längderna jämnare och virkningen går lättare.
Virningen; fastmaskor. Vänd med en fastmaska i sista maskan på varvet och gör en luftmaska innan ni vänder arbetet. Starta nästa varv med en fastmaska i den förra. Då blir kanten rätt och fin, i varje fall inte mera ojämn än vad gamla vävda mattor blev. Det viktigaste är att tygstrimlorna har sama tjocklek.

Det bästa med trasmattor som virkas fram och tillbaka är at man kan fästa fransar/ frynser av mattvarp på kanterna när den är färdig och då måste man böja sig gott ner för att kunna se att det inte är en "äkta" trasmatta.
Lycka till.

3 kommentarer:

Unknown sa...

Så snygg. Ska också göra en. Den är nu färdig hoppas jag. Grattis till din fina matta.
Teresia

Unknown sa...

Så fin matta. Tänkte också göra en.

Unknown sa...

Så snygg. Ska också göra en. Den är nu färdig hoppas jag. Grattis till din fina matta.
Teresia