tisdag 27 september 2011

Tro det eller ej, men bilen…

Jepp, så är den åter på verkstad. Den har ju trots allt klart sina sedvanliga tre månader. Fattar och begriper inte vad det är för skräphög Irritert vi köpte. Nu är det antagligen växellådan eller några kuggar som inte fungerar, eller kanske båda två? Verkstadsräkningar är mitt nya sparkonto, bara det att det inte blir några räntor på det hela, bara avdrag, SUCK!! Gråtefjes Nå står det en hyrbil i garaget på min sida, igen… Man kunde nästan tro att det är en gammal rasseltrasselbil Tommelen ned Auto Djevel Vampyrflaggermus Knust hjerte jag har, men det är det faktiskt egentligen inte. Jag har bara klippkort hos bilmekanikern. Det ska användas var tredje månad.. men det är klart, i början var det ju med två veckors mellanrum, man får vara glad för det lilla här i livet.

Så där försvann alla mina planer om nya garderober (Forbauset smilefjes) ut genom fönstret, kanske jag bara ska vara tacksam Forvirret smilefjes ( ?? ) Gråtefjes att jag varit tvungen till så mycket övertid (Tommelen ned ) sista månaden?

Tommelen nedTommelen nedTommelen ned

lördag 24 september 2011

En korg med blommor

I våras köpte jag en korg på Plantagen som jag hade primula och smålökar i. Sen dess har den stått och bara tagit plats till liten nytta.

Men idag har den blommor igen. Jag satte ner lite av det som blommar ute just nu i vasar av gamla glas. Tycker nog det blev riktigt fint.

Återbruk av gamla glasburkar alltså. När jag tänker mig om finns dom ju i massa olika storlekar, höga, låga, stora, små och runda, kantiga… Listan blir lång.

Så när jag först var inne på tanken återbruk kunde jag ju lika gärna använda några gamla vinägerflaskor som vaser också.

Nej då, jag har inte fastnat för styling men det får inte hjälpas, trots alla höstlöv som flyger omkring så tycker jag nog att det blev riktig trevligt utanför ingångsdörren.

fredag 23 september 2011

Plommonäpplepaj på nytt sätt

  • 8 victoriaplommon, 2 äpplen, ½ dl brun farin, 1 msk kanel.
    • delade i bitar och kokt sönder i en kastrull, brun farin och kanel tillsätts när det har blivit ett mos
  • 3 dl vetemjöl, 125 gram margarin, 1 dl socker, 1 tsk vaniljsocker,
    • rask blandade med en gaffel till smuldeg som läggs i botten av formen, degen ska inte vara slät
  • mandelmassa (ca 1 dl..)
    • i småbitar strödd jämnt färdelat över moset.
  • 1 bägare Kesam Vanilj, 2 ägg, 1 msk mjöl, några droppar citron.
    • blandas och slås på toppen av pajen

Gräddas i ugn 225 grader i 30 minuter. Serveras varm med gräddglass.

Betyg: Tommelen oppTommelen oppTommelen opp

onsdag 21 september 2011

Mattram, en dunderkur för oss jäntor?

När jag nu äntligen fick svaret på vad mormors krysantemum är för planta så har jag setat här och småskrattat för mig själv. Här är kuren tjejer, för alla våra plågor! Hittade denna sidan när jag letade runt på nätet. Lite bitter smak, jo ja tackar, ont ska ont fördrivas, kan användas i gryta (borde säkert ta i lite libsticka samtidigt..) Den ska hjälpa på dårligt humör, mensproblemer, migrän, nedstämdhet, dårlig aptit (just det lider jag kanske inte av..) släng sen på illamående, hosta och ledsmärtor (en inflammerad slempåse kanske också??) och mycket, mycket mera, så är det här väl dunderkuren som växer utanför i mina rabatter.. Kanske man borde byta ut persiljan mot denna?

Men nu ska sant sägas, jag är lite skeptisk mot örtmediciner så jag säger INTE att man ska smaka på den, men njuta synet av blommorna kan man väl göra utan fara för verken munsår eller andra biverkningar. Att mina blomster är fyllda gör ju inte direkt prakten något midre..

tisdag 20 september 2011

Bli på bra humör..

Frisk luft og fysisk aktivitet, en dundermedicin om man är lite trött och sliten. En groda som håller dig med sällskap gör ju inte dagen mindre bra. Grodor är lyckodjur och kanske det är därför jag blir så där extra lycklig av att vara ute i trädgården, inte utan att det finns några där..

måndag 19 september 2011

Fritidsproblemer?

Jag har börjat med en ny mönsterbård på sjalen av garnet som jag repade upp. Känner väl egentligen att jag sitter och trilskas med ett mönster som blir nästan osynligt, dom där bollarna/ kulorna som är så illa att sticka och tar sån tid syns ju inte i det här fluffiga garnet eller er det färgen som gör det?

Ibland skapar man sig mera jobb än vad man har bra av. Jag tycker nog att ibland känns det som hönan och kornet, ingen ville hjälpa till med att så, tröska, mala mjölet eller baka men alla ville smaka. Känns den igen?

Mönstret kommer från den här boken ‘Knitted Lace of Estonia’. Jag tycker den innehåller så många fina sjalar och mönster att jag hela tiden återvänder till den. En god investering faktiskt, mycket bra valuta för pengarna.

Ja-människor, vad gör oss till det? Inte är det för att man får tack tillbaka ivarje fall. Jag tror faktiskt inte dom som ber oss om saker och ting tänker på att det kan bli för mycket. Det är nog helst vi som har ett alldeles för stor och välutvecklat samvete. Andra människor igen klarar på något sett att gömma sig undan det tuffa och sticker fram näsan och skummar av grädden, lätta, umgängliga och medgörliga…

Sjalen börjar bli riktigt lång nu men det är fortfarande en massa garn kvar. Tänkte först att jag skulle sticka den symetrisk, lika mycket av varje färg på bägge sidor men nu har jag ombestämt mig. Jag fortsätter helt enkelt rätt fram med alla färger. Kanske blir det tufft, kanske provocerar det jämnvikten. Tror i varje fall den blir skön, garnet är så mjukt att jag i det minsta kan ha den runt axlarna när jag sitter framför TV,n..

Protesterar vi ja-människor en sällan gång, säger ifrån om orättvisor så blir vi sett på som svårhanterliga, bråkiga, oresonerliga. Då blir vi sett på som den stora klagomuren, (ja nog känner vi oss också som såna), bråkmakarna, fotsoldaterna, bolsjevikerna..

Jag har ingen fritidsproblemer... Idag, äntligen, hittade jag tillbaka till spinnrocken. Jag kände hur underbart det var att bara sitta där och trampa och inte hade jag glömt bort hur man gör under dom månader som rocken stått och samlat damm heller. Ja, jag satt ju inte länge men länge nog till att konstatera att livet nog mest går i trista brunfärger om dagen ...

Hur lär man sig säga nej, med ett gott samvete, det skulle jag gärna vilja veta..

söndag 18 september 2011

Ja, varför bloggar jag?

Det är första frågan av fem som jag fick av Knypplerskan idag.

trasmattan

Jag började blogga efter att jag läst på en blogg om trasmattor, virkade trasmattor. Det var en tjej som satt och eländades med en virkad rund trasmatta. När hon dessutom inte gillade avlånga kände jag att jag ville, jag också, berätta om mina, kanske någon mer än mig fastnade för avlång. HÄR är första inlägg. Men för att vara helt ärlig så hade jag redan lekt med tanken på en trädgårdsblogg, den hade redan tre tafatta inlägg.. Ja,ja, så satt jag fast. Här hittade jag ett medium att visa mina föräldrar vad som hände här i Norge och snart blev en tavla lagt ut.. Nu använder vi Scype i stället men jag har upptäckt att detta är en super ‘dagbok’, undrar jag på något så söker jag det bara upp. Dessutom har jag hittat många charmerande människor med liknande interessen vilket gör det hela extra kul. Jag följer mest bloggar som delar mina hobby’s, både om trädgård och handarbete men jag hittar hela tiden nya spännande bloggar utan att alltid kunna förklara vad det är som gör att jag fastnar för dom. Min favortifärg är grön, min favoritfilm är Betty blue, 37 grader och drömresan, ja.. någonstanns utan ormar, var är det?

Denna skulle sändas vidare till fem andra bloggar som har under hundra följare. Det blir det nog inte något av med, jag har slutat med det för det är så svårt att välja, men om någon som läser vill skriva om er uppstart så ge mig gärna en vink, det är så kul att läsa om er. Vet ni förresten vad dom flesta läser om här? Jo, mina hopvirkade mormorsrutor.

lördag 17 september 2011

Nu räcker det..

Nu räcker det, jag börjar tröttna på husmorsysslor för detta året. Safta och sylta.. frysen är dessutom full. Idag kokade jag 3 liter med plommon – äpplemos. Det smakade så gott att en halvliter blev till paj men resten fryser jag ner. Vad ska man annars göra med alla dessa plommon??

Ja, jag vet. Jag borde laga vanlig äpplemos också, det är ju ändå det som det går åt mest av men det var kul med något nytt. Får väl försöka motivera mig till ett kok med vanlig mos också innan vintern kommer.

Först i skördetagen tog jag in Borlottobönorna också. Jag tycker bälgarna är så fina, nästan synd att ta bort dom från plantan. Men, men. Spritade blev det inte många deciliter, men nu är dom förvällda och ligger i frysen.

Jag är klar över att dom borde suttit lite längre och bli så där fint rödprickiga men jag orkade inte vänta. Torkade bönor kan man köpa i butiken också.

fredag 16 september 2011

Igår..

Igår kväll bjöd himmelen på en regnbåge som var helt fantastisk. Det var som solen slängde guld över hela världen, ljuset som kom in genom vardagsrumsfönstret var riktigt magiskt. Nu är det inte helt lätt att ta bilder i ett bostadsområde utan andra tilläggsmoment, grannens björk och skorsten blev med och inte minst dom elledningar som hänger i luften. Konstigt egentligen att ingen har grävt dom ner ännu, vi skriver ju 2011.. Oansett, røntgen av min axel visade negativt resultat, alltså är det inte ‘Frosen shoulder’ jag har men en slimpåse inflammation. Var det en tröst? Efter 6 månader med smärta?

söndag 11 september 2011

Trattar, trumpeter och gula skönheter

Se på dessa härligheterna som mötte mig i köket när jag kom hem från vallokalen idag. Medans jag har tillbringat söndagen med ‘jobb’ har min man hämtat fullt av juveler från skogen.

Hur gott kommer inte detta smaka utöver vintern?