onsdag 30 oktober 2013

Jag gjorde det!

Den här fina buketten möter mig på köksbordet när jag kom hem. Grattis! Nej, jag har inte födelsedag och egentligen ingenting som skulle firas ‘på riktigt’. Fast ändå, jo, kanske… Jag gjorde det! Efter sjutton år hos samma arbetsgivare har jag sagt upp. Att jag tordes, lilla jag. När jag blev erbjuden ett annat jobb så tackade jag ja, det känns så overkligt egentligen men nu är det alltså gjort. Det gamla vanliga, välkända, trygga byts ut mot det nya, spännande, utmanande.. Nu ska jag använda tre månader på att göra färdigt projekt jag håller på med och inte minst ska all data som är lagrad i hjärnkontoret över till pappersformat. Nu hade det varit fint om man med några enkla klick, ctrl+c, ctrl+v…, kunde kopiera några filer från en hjärna till en annan. Min önskelista till tomten innehåller en ny lagringsdisc. Jag behöver nog ofantligt mycket mer lagringsplats nästa år… Just nu, känner jag, behöver jag andas, roa ner mig och ta dagen som den kommer… hur lätt är det?

tisdag 29 oktober 2013

Småtterier

Ett litet nysta med spunnen bananfiber, såna små nystan kommer jag säkert ha bra användning för med tid och stunder, så små att dom passar i min väska, i varje fall om man bara tar med en virkkrok på tåget också..

För inte är det stort, mitt nystan, men sländan behövde jag till något annat just nu. Stort  tror jag däremot det som händer med mitt liv är igen… eller…  ska, ska inte…. men jag har nog redan bestämt mig…

söndag 27 oktober 2013

UFO uppdateringar

DSC_0112

Sjalen växer men jag har inte tillräckligt mycket garn har jag förstått. Blir säkert inte enkelt att spinna mera som ser någorlunda lika dant ut. Jag har lagt upp för många maskor… repa upp?

Koftan går det ganska långsamt med, skyller på en hektisk (nervös…) sista vecka och sjalen som var så mycket mera frestande att sitta med framför tv,n..

måndag 21 oktober 2013

Pärlor och glamor

Även om nu T. kom och repade upp mitt andra försök till sjal med pärlor så har jag inte givit upp tanken om en sjal.Jag har varit på Panduro och handlat lite olika pärlor som jag nu fäster över en maska med virknålen. Gröna pärlor i olika modefjonger blir det, jag tyckte ju faktiskt det var ganska kul..

Garnet är mitt försök med rolags. Det blev många meter av det till slut (684 m) och alldeles för fint för att bara ligga och ta hyllplats. Avlångt har jag tänkt mig att det ska bli. Jag är inte så förtjust i trekantiga, tycker det blir så mycket under hakan (och det har jag ju redan nog av naturligt…)

När det blir färdigt, om det blir färdigt? vet jag inte. Jag håller ju fortfarande på med koftan också.. Men nu på mörka hösten hinner man ju sticka lite när man halvslumrar i soffakroken. Jag borde bara ha en bättre lampa, hittar ju nästan inte hålet på pärlan..

söndag 20 oktober 2013

Boucle garn

Temaför Oktober på Spinner’s home är bouclegarn. Jo, jo, det blev väl något som liknar i varje fall. 16 meter och det är nog allt jag kommer spinna i mitt liv, av boucle garn alltså. Mer om denna pärsen har jag skrivit här.

torsdag 17 oktober 2013

Skönt att någon övertar ibland

Ibland, någon gång ibland, är det skönt att någon griper in och övertar när man själv inte kan bestämma sig. Det här garnet har jag börjat sticka något av flera gånger. Sista gången i vinter då jag till slut kom på att nej! det blir ingen kofta, det får bli en sjal i stället.

När jag sen fick lust att sticka en sjal med pärlor kom den fram igen och ett halsband från en chartertur blev pärlor. Så kommer grannen (tack och lov) och gillar både pärlor och garn. Vips var jag av med bekymmer och elände, hon repade upp så behövde inte jag. För ärligt talat så hade den här sjalen, om den någongång blivit färdig, bara legat och slängt i ett hörn. Nu kommer garnet säkert bli något fint i stället Smilefjes

söndag 13 oktober 2013

Fläta??

När jag stickar mina koftor brukar jag lägga ut några maskor bak i ryggen med jämna mellanrum för att få en bättre passform. Nu har jag lagat en fläta mitt bak av några av dom maskorna jag lagt ut. Fint eller inte? Det syns ju inte så bra i dom här färgerna men nu får det så vara, jag repar inte upp igen..

I kväll får det bli några varv på armarna. Jag tror faktisk jag ska klara hela koftan i dom här gulaktiga garnen. Men jag vet inte ännu hur lång den ska bli.. Man borde ha en plan innan man börjar, det lär jag mig visst aldrig..

Det blir en kofta till i varje fall..

torsdag 10 oktober 2013

Har i varje fall gjort något ..

Oket är färdigt, nu kan jag börja med armarna för sig, då känns det som om det går fortare.. Inte mycket som blir gjort innan jag halvsomnar framför TV,n vilket är typiskt i höstmörkret. Ja ha, tänker jag, nu är jag här igen. Man får sänka ambitionsnivået och inse at energi är en bristvara när ljuset blir borta igen och hellre vara glad för den strålande sommar som vi har haft.

(Lawsoncypress och rabarber rot )

tisdag 8 oktober 2013

Hal som silke, eller tajt som silke

Aaaarrgggggg!!!!! på mig själv blir jag ibland. Jag undrar vad jag tänker med?? Jag skulle tvinna ett tvåtrådigt garn med mitt tapra försök med silke på sländan. Silken var kul att spinna med men när jag som vanligt hade snurrar över tråden runt långfinger och ner på handleden började det jävlas. Så mycket att jag till slut gav upp och rev av skiten!
DSC_0031
Så gick det åt en timme till med att rädda vad som räddas kunde över till den andra handen (medans jag snackade med mamma på Skype, gav upp det samtalet kan man tryggt säga, förlåt mamma….). Jag tänkte inte på att silken inte är elastisk, inte alls faktiskt, så det var nästan omöjligt att få det av långfingret och ner runt vristen… Till slut hade jag i varje fall klarat få över lite silke på sländan igen, utan allt för många knutar i garnet…
Så jag ska nog inse att hur kul det än var att spinna silken på slända så blir det spinnrocken nästa gång. Det får så vara att det säkert blir lite tjockare då men tvinningen går i varje fall bättre (hoppas jag)
Så mitt stolta lilla arbete, mitt första försök med silke, 7 gram/ 59,5 meter. Så tunt blev det i varje fall, tvåtrådig tillsvarande 848 m/hg!! Det går alltså faktiskt an att spinna “sytråd”…(ok, vågen är inte allt för nogrann men även om det var 8 gram hade det varit 750 m/hg..)

söndag 6 oktober 2013

Det är något med hösten

Man kan äntligen vara inne och mysa igen, i varje fall vid sjutiden på kvällen. Efter en lång helg ute känner jag mig färdig med trädgård och kan äntligen fokusera lite mer på handarbeten igen.

Nu har jag dammat av kardmaskinen jag fick av mamma. Rollags, såna här rullar, kardas och spinns. Hur kul som helst faktiskt. Nu har jag spunnit så mycket växtfärgad ull sista året att jag tröttnat lite på det. Inte det att lagret är tömt, långt ifrån, men nu vill jag göra något annat några veckor..

Rullarna drar jag ut till långa remsor och spinner. Färgerna varierar lite på varje kardflor jag lagar men det får så vara. Jag vet ju faktiskt inte vad jag ska ha det till heller. Det är mest smårester som går åt.

Ganska spännande färger blir det av det hela. En fröjd att se på. En första lek med rollags men helt säkert inte den sista, tänk att jag och kardemaskin äntligen har blivit kompisar. Men så otrolig tunt det blir, Merino och Corriedale är ju inte direkt det samma som den norska spælullen. Tramp, tramp, vilken härlig meditation.. avkoppling.. siesta.. och i kväll är det Bron på tv,en. Fint, för det jag inte får mig i kvällens avsnitt kan jag så på NRK imorgon kväll, så det är bara att rocka på.

lördag 5 oktober 2013

Så är en ny kofta påbörjad

Jag tänkte jag skulle använda dom gulbegie aktiga färgerna först. Dom är det ju en god del av, här är bara några. Nu är jag inte helt säker på att dom håller till en hel kofta så det blir nog några andra färger mot slutet, nederst på koftan. Men konstigt nog känns inte garnet så stickigt och strävt ut ännu… så jeg får väl se.. kunde nästan trodd jag skrivit fel på lapparna, att detta kanske är höstull i stället..

DSC_0076

Jag kom i varje fall på att jag ska sticka två varv av varje färg så blir övergångarna mellan dom olika färgningarna inte så kraftiga.

onsdag 2 oktober 2013

Färdig !

Ha, färdig! Det blev fickor till slut på min svampkofta. Stor blev den också, jag som trodde den krympte när jag tvättat den. Fyrkantiga knappar har den också fått. Nu kan jag få börja med nästa kofta, ja, för jag tror nog det blir en kofta igen…

 

Ja ha, sa mannen, hur många har du stickat nu? Åtta faktiskt, tror jag, av egetspunnit garn… och fler blir det, säkert... Denna kommer värma gott i vinter.