tisdag 19 maj 2009

sy en väske / veske

Sy en helt personlig axelväska. Laga en mall i kartong så stor som du vill ha väska. Jag utgick från ett A4 ark, då vet jag att både papper og tidningar går ner.
Köp tyg som du tycker om, jag har använt olika mönster av tyg i samma serie. Då passar de alltid ihop.


Väskan är sydd med en "innerväska" som har fått påmontarad alla fickor jag tyckte jag behövde inni väskan och en "ytterväska" för alla detaljer på utsidan.
Själva väskan klippte jag först ut efter mallen og strykte på flisofix för att det skulle bli mer stadga. Varje enkel liten ficka har sedan i tillägg också fått flisofix på sig och är sytt i dubbelt tyg.
Axelremmen är stärkt med flis fär linningar. Kantade sedan alla sömmar med svart snedband och annat smått och gott som jag hittade i sylådan.

Det finns inte gränser för vad man kan laga. Jag gjorde lite olika typer fickor på insidan, både med och utan blixtlås. Dessutom som går jag alltid med två mobiltelefoner som jag aldrig hittar, hm, varför inte två fickor nära til hands. Så, hakar att fästa nycklarna i....Sanitetsfickan, fäst under en spets, så den inte syns ( och inga flera tamponger ut över golvet...)
Ficka med dragkjedja i locket, fickor på framsidan o s v....
När bägge väskorna var klara så la jag rätsida mot rätsida och sydde ihop ( med en liten öppning), vände arbetet och satt på ett sammetsband på innsidan, först og främst för att maskera öppningen där jag hade tråklat ihop, men också för att hörnen hade så pass många tyglag att det blev lite svårt att få det fint annars. Ärlig talat ser det ju faktisk ut som om det bandet var planlagt, eller....

Till min väska har jag köpt en meter ensfärgat tyg och en halvmeter av rutigt och randig tyg, men jag fick mycket til overs....

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hei Mia,

nå fant jeg siden med vesken, filleryene m.m. :)

Takk for sist, det var veldig koselig!

God klem fra Vibeke

Lotte sa...

Den väskan är jättefin.. Bra med många fack.