fredag 3 juli 2009

Flädersaft

Idag har jag lagat flädersaft. Tänkte det var bäst innan blomstring var förbi. Gjorde som de sista åren, många blommor, lika mycket vatten och socker, som kokades til lake. Hade i et kuvert med saltsyra( 25 g i Norge) och slängde ner lite till för jag hade en som var öppnad också. Slog allt över blommorna och satt saftkastrullen i kylrommet. Där ska den få stå till söndag kväll – tre dagar alltså- om jag orkar sila den då, annars står den väl till måndag. Jag har arbetshelg så jag vet hur trött jag brukar vara på söndagen :-)

4

Letade efter information om Sambucus nigra på nätet och ramlade inom Wikipedia som upplyste om att alla delar, allt grönt, är giftigt. Bara blommor och bär utan frö kan användas står det där. Hjälp!! Jag har ju lite grönt kvar, blommorna är ju så små, tar jag livet av oss med saften nu… Usch. Här i Norge säger min mann att rödhyll er giftig og svarthyll er det jag har. Nu tycker jag plötsligt att flädersaften förlorade något av sin charm..

Hur ska jag nu klara att hitta svar på detta??

Hittade en betryggande länk

3 kommentarer:

Carol sa...

I look forward to coming back to translate and read your text ... your photos are enticing! You are making an elixir of angelica? ... once the thunderstorm has passed I will return! Yikes must get off!

Åsa! sa...

Jag har också plockat fläderblommmor idag, men de hamnade i frysen för jag orkar inte fixa någon saft i den här hettan som vi har.
Det finns en giftig fläder, men den har väl inte de här tallriksflata blommorna om jag minns rätt?
Här kan du läsa mera http://linnaeus.nrm.se/flora/di/caprifolia/sambu/sambnig.html

Maria Berg sa...

Min man står precsi och häller upp fläderblomsaften på flasker.

Jo, vet man inte säker skall man inte plocka fläder.

/MB