söndag 7 augusti 2011

Busenkelt ju, vilken upptäckt!!

Okey, ibland (ganska ofta faktiskt) känner jag mig så otroligt dum! En lat upptäckt, lat för jag orkade inte skala bondbönorna, upptäckt; jag behöver inte skala bondbönorna. Jag tänkte förvälla dom röda bönorna som som dom var, kanske dom går att äta sån också, tänkte jag..

Men så upptäckte jag att det röda skinnet hade spruckit på många av bönorna, så jag slog av kokvattnet och sköljde under kallt vatten. Då, hur dum känner man sig då?, var det ju inte svårare än skållade mandlar, det var ju bara att klämma dom gröna bönorna ur skalet.

Delikatesser är det, dom här blev alltså stuvade i stället för soppa, den blir det nog nästa gång. Jag fattar och begriper inte att inte fler har upptäckt vilken smakfull grönsak bondbönan är, Vicia faba, (och på den här sidan står det ju till och med att man ska tillbereda dom just så här ser jag nu…)

Så, jag fortsätter tjata om mina bönor. Att blommorna luktar helt fantastiskt borde ju inte göra plantan mindre attraktiv Smilefjes

7 kommentarer:

Uttan sa...

Ja det där med bönor är inte det enklaste faktiskt. Jag är ingen jätte ätare av bönor får sååå ont i magen.
Kanske Jag gör nått fel ;)

Ha det gott.
Kram!

Anonym sa...

: )) man lærer så lenge man lever : )) jeg har også noen a-ha opplevelser iblandt : ))

ha en finfin dag Mia.. klæm fra mæ: ))

Mimmi Hek sa...

Vi har inte odlat bönor själv men köpte några i affären härförleden. Dom var riktigt goda. Jag läste om dom innan jag tillredde dom så jag visste att dom var enkla att skala efter förvällning. Ska nog prova att odla dom själv nästa år. Då får jag ju dom vackra väldoftande blommorna också.
Kram

Sjömans-Elin sa...

Bondbönor är mums! Tyvärr är de svåra att få tag på om man inte odlar eget och i år ville de inte riktigt vara med på min balkong :'(

Snäckskalsdalen. sa...

Det är uppsatt på min lista över nästa års odling, för jag kan tänka mig att det är jättegott, älskar alla bönor och ärter och egena grönsaker över huvud taget.
Agnetakram

Lisa sa...

Jag är så jätteförtjust i bönor! Nu är jag ju ingen grönsaksodlare som bekant, så jag får nöja mig med att titta på dina... De ser så goda ut!
Mysmåndag till bergsbon från skogsbon = D

Helene Orskaug sa...

Ser spennde ut, bondebønnen! Tror jeg må prøve den neste år:o) La meg til på denne bloggen også jeg (trodde egentlig at jeg hadde gjort det tidligere, hi hi!)

Moro at du er med på Gibort'n hos meg!

Heleneklem