söndag 31 maj 2009

gamlefar laserar / beiser huset

endelig !!

DSC00001

Grill sallad – man tar vad man har

DSC00016

Jag hade inte salladsblad hemma till salladen så tomater, gurka och mais blev blandat samman med kidney beans och fetaost. Oljan till fetaosten är kryddret med örter så den tillsammans med Druvans Fikon Balsamico, blev en god dressing. Behövde bara få tillsatt en nypa socker så var salladen perfekt.

Serverades till grillmat.

Markise på terassen/ seilet er heiset

DSC00006

Jag har alltid önskat mig en markis på terassen. Nej, säger min man, vårat takskjägg lär visst sticka ut så pass att det inte låter sig fästa under så att vinkeln blir riktig. Vad gör man då? Köpte ett stor parasoll med 3,5 meter i diameter men jag blev så orolig vid minsta vindkast, det skakade så att jag trodde det skulle ramla omkull ( vilket också hände ett par gånger). Nu har vi ju sån tur att vi har eftermiddag/ kvällsol här och det kan ju bli i varmaste laget när man ska äta, så sagt och gjort. Lät dom små grå få fritt spelrum;

DSC00020Här är lösningen. Jag satt upp ett stativ av lekter efter staketet på terassen och borrade tre hål, ett till varje vajer. Dom är också fästade i väggen på motsatt sida med “ fiskar” som hjälper till att hålla vaiern spänt.

DSC00019Tog en tur till Stoff og stil, köpte 10 meter segelduk och 60 öljetter, ringar man kan sätta fast i tyget med en prymtång, så vajern kunde dras genom. Några svettiga timmar senare vid symaskin och utrustad med tången blev segelduken färdig. Duken är klar till bruk, bara att ta tag i kanten och dra seglet med sig. Väl framme vid ställningen så fäster jag taket med två extra öljetter i krokar som jag satt upp mellan de tre vairarna. Själva ställningen/ reisverket har också blivit ett flott fänster mot omvärlden.

DSC00014DSC00007 DSC00015DSC00012DSC00009DSC00008

Flaskene som hänger i stativet har jag köpt på interiörbutiken här på centret. De fungerar som fänsterbelysning på sommarkvällar. Den andra lilla “glassflaskan” har jag köpt på Indiska, den ska man slå saft i, så är det hål i botten så getingarna kan flyga in i botten efter saft och stanna kvar.( det är min mans jobb att tömma denna..)

DSC00021På Indiska i år säljer de också detta flotta “ paraply” att ha över maten.

Det fina med egna lösningar är att man kan få ting som passar samman. De gröna dynorna har jag sytt överdraget till själv. Fick mig inte till att slänga dynorna bara för att jag inte yckte om mönstret eller färgen. Det samma gäller kudden. Det randiga tyget är likadant tyg och mönster som markisen men i grönt i stället för koksgrå.

DSC00010

DSC00013 DSC00011

I kväll har vi en super försommarkväll, över 20 grader varm ute kl 20.00. Därför har vi salgit ut markisen, tänt opp grillen, bjudit in “onkel” och öppnat Aas pilsner.

DSC00017DSC00018

Denna salladen var helt super efter “ man tager vad man haver” varianten.DSC00016Recept

lördag 30 maj 2009

Skagensallad a la Mia

DSC00001

En snabb middag til meg og “gamlefar”, når vi ikke har barnen hjemme, det er varmt ute og ingen av oss hadde lyst til å “pille” reker.

¤ Isbergsallad – finhakket

¤ Slangagurk - skivet med ostehyvel

¤ Hardkokte egg - skivede

Dressingen lagde jeg av lettrømme og majones, smaksatt med chilisaus og pesto genovese og dill, mye dill.

Røren blev blandet

¤ 1 boks med skrellte reker

¤ terinnger av grønn paprika

¤ feta ost på glass.

Servertes med nystekte småbaugetter.

Til neste gang skal jeg prøve med kapers og stangselleri også i røren, og kanskje noe søtt…

tisdag 19 maj 2009

sy en väske / veske

Sy en helt personlig axelväska. Laga en mall i kartong så stor som du vill ha väska. Jag utgick från ett A4 ark, då vet jag att både papper og tidningar går ner.
Köp tyg som du tycker om, jag har använt olika mönster av tyg i samma serie. Då passar de alltid ihop.


Väskan är sydd med en "innerväska" som har fått påmontarad alla fickor jag tyckte jag behövde inni väskan och en "ytterväska" för alla detaljer på utsidan.
Själva väskan klippte jag först ut efter mallen og strykte på flisofix för att det skulle bli mer stadga. Varje enkel liten ficka har sedan i tillägg också fått flisofix på sig och är sytt i dubbelt tyg.
Axelremmen är stärkt med flis fär linningar. Kantade sedan alla sömmar med svart snedband och annat smått och gott som jag hittade i sylådan.

Det finns inte gränser för vad man kan laga. Jag gjorde lite olika typer fickor på insidan, både med och utan blixtlås. Dessutom som går jag alltid med två mobiltelefoner som jag aldrig hittar, hm, varför inte två fickor nära til hands. Så, hakar att fästa nycklarna i....Sanitetsfickan, fäst under en spets, så den inte syns ( och inga flera tamponger ut över golvet...)
Ficka med dragkjedja i locket, fickor på framsidan o s v....
När bägge väskorna var klara så la jag rätsida mot rätsida och sydde ihop ( med en liten öppning), vände arbetet och satt på ett sammetsband på innsidan, först og främst för att maskera öppningen där jag hade tråklat ihop, men också för att hörnen hade så pass många tyglag att det blev lite svårt att få det fint annars. Ärlig talat ser det ju faktisk ut som om det bandet var planlagt, eller....









Till min väska har jag köpt en meter ensfärgat tyg och en halvmeter av rutigt och randig tyg, men jag fick mycket til overs....