fredag 14 augusti 2009

Fredagsnöje för husmödrar

DSC00008

Svarta vinbärsaft, det är fina saker det. Man känner sig så där riktig präktig när man lagar saft tycker jag. Augusti har ju onekligen sina fördelar, en av dem är att kunna skörda från egen trädgård. I kväll åt vi persiljestuvade ärtor och färsk potatis från egen köksträdgård, det känns bra det ! Men nu är det alltså svarta vinbärens tur. Plockade ju av 5 liter för en vecka sen och nu har jag stått ute och fyllt upp en 12 litershink med flera bär. Var tvungen att sluta för det blev mörkt, tänka sig redan kl 21.45, men tur var väl det för saften ska ju också kokas, tänker jag blir här på köket en stund i afton :) Nu har jag alltså plockat över 15 liter och det sitter mera kvar på grenarna ute. Nej, jag har faktiskt inte flera tunnland med buskar, det är bara så himla mycket och stora bär i år. Han gamlefar blir säkert glad för han vill så gärna ha med sig varm saft ( solbærtoddy, som han kallar det ) i termosen när han åker skidor i vinter.

DSC00015

Og, som tidigare nämt, detta ser jag fram till :)

8 kommentarer:

bean emäntä - bea's sa...

Vad flitig du har varit! Mina svarta vinbär hänger kvar i buskarna. Kanske på söndag...

Mia stickar sa...

Jag har bara en ganska ny buske som kanske ger ett par liter i år.Svarta vinbär är inte dumt!

promenader på landet sa...

Vad huslig och duktig du är och tar hand om dina bär! Ha en skön helg! Kram Maria

Birgitta sa...

Hej! Visst är det jättegott med svart vinbärssaft och särskilt hemkokt. Klarbär är detsamma som surkörsbär. Det är ju det där med olika dialekter och uttryck i olika delar av vårt avlånga land som kan ställa till det ibland. Du må tro, att jag inte har det så lätt här i Finnskogen i Värmland. Men man lär sej lite efterhand.
Nu får du ha en mysig helg.
Kram Birgitta

Åsa! sa...

Varm svartvinbärssaft brukade vi syskon få när vi var små och förkylda! Tänk, det hade jag glömt bort, tack för att du väckte detta minne hos mig!

Anonym sa...

Hei, så bra at dere har fått så mye solbær, kom faktisk på at jeg har jo en busk i hagen jeg og, den hadde jeg glemt :o)

Klem fra Vibeke

Mellow Lyrics sa...

Oj va mysigt de låter!!! Hmm...man kanske skulle plocka sig lite bär... fast de får ju bli på någon annas trädgård, svårt att hitta sånt i malmö. fast då blir dom nog inte så glada. hmm..

Ane sa...

Svar:
Tusen takk for fine ord, det var godt å høre! Men tro meg, jeg har mine dager jeg også. :P Jeg jobber ganske hardt for å sette fokus på de gode tingene, bloggen er en av måtene jeg prøver å gjøre det på. For meg hjelper det mye, i hvert fall. Håper de gode tingene blir lettere å legge merke til for deg også! ... for jeg tror de er der:)