söndag 14 februari 2010

Semlor.. svenske fastelavensboller..

 DSC_0018

Äntligen har vi kommit så långt att jag kan börja äta Semlor.  Nu ska dom avnjutas varje tisdag fram till påsk, mums !! Jag tror faktiskt att jag har något gemensamt med Ture Sventon här – jag bara älskar Temlor. Äkta , hederliga svenska semlor sån som mormor alltid gjorde dem… Hur kommer det sig egentligen att vi fuskar med fettisdagen varje vecka? men gissa om jag är glad för det :)

DSC_0010 DSC_0012

Semlor ska inte lagas av helt färskt bröd så dessa bakades igår ( och i frysen ligger nu flera för kommande tisdagar..). Skär av hatten och gröpa ur inkråmet med en gaffel. Lägg det upp i en skål. Idag hade jag sån tur att jag fortfarande hade kvar lite av julmarsipanen som jag delade i småbitar och hade uppi. ( Annars så river jag mandlar och blandar med florsocker..)

DSC_0013 DSC_0014

Inkråmet blandas med lite grädde till en smet. Lägg smeten tillbaka i bullarna.

DSC_0015 DSC_0016

Vispad grädde och på med hatten. Så siktar man lite florsocker som ett tunt lager nysnö på toppen.

DSC_0017

Så, voila, semlorna ber om uppmärksamhet. Efter en sväng in i kylskåpet är dom bara att sätta tänderna i. Jag är van hemmifrån med semlor i varm mjölk, den seden gillar inte min familj så här blir dom som bullar till kaffen. Synd, för nog är det gott med det uppblötta brödet ??..

16 kommentarer:

Birgitta sa...

Håller med dej att semlor ska avnjutas varje tisdag nu fram till påsk och de ska vara hembakade just som du gör dem. Maken vill ha hetvägg och då får han det och jag tar den till kaffet. Du kan göra likadant.
Bra att posten sköter sej. Har ni lördagsutdelning av post?
Hjärtekramar till dej. Birgitta

Vilt og vakkert sa...

Heisann!

♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥♥ ♥ ♥ ♥... fra meg til deg på Valentins dag- måtte sende en hilsen til med disse flotte hjertene jeg fikk fra USA!

Turid Holm Flaa sa...

Det ser bare så godt ut. Fastelavensboller ble det ikke på meg i dag, men frokost på senga fikk jeg :-) Ønsker deg en riktig god kveld videre.

Gunilla sa...

Oh Jag älskar semlor. Vi har ätit ett par gånger redan.
Dina ser fantastiskt goda ut, jag kommer på kaffe:o)


Ha det gott
Kramen/Gunilla

promenader på landet sa...

Hej vännen och vad duktig du är som bakar egna samlor! De ser jättegoda och läckra ut! Ha det så gott! Kram Maria

BiZen sa...

Dina semlor ser verkligen smaskiga ut! Jag gillar dom bäst till kaffet men min käraste vill ha varm mjölk. Vi äter dom på olika sätt men tillsammans. Vi var förbi hos mina föräldrar i lördags och tjuvsmakade hembakade semlor trots att det är i morgon man ska starta. Gott var det!Ha en trevlig och fin vecka! //BiZen

Mia stickar sa...

Jag tillhör den lilla lilla minoriteten som inte gillar semlor! Tur det finns mycke anat gott här i världen!

LisaMatilda sa...

Visst ska de ätas i varm mjölk. Smakar ju mycket bättre då!
Kram

Margrethe sa...

Så heldig man er i Sverige! Tenk å få spise fastelavensboller hver tirsdag fram til Påske. Vi må jo nøye oss med den ene søndagen vi :-(.

Bestemor Drillo sa...

Høres ut til å bli en god tid før påske! Ser så godt ut!!!
Klem ;)

Hobbygåsa sa...

Dette ser godt ut Mia, nam nam! Og så hver tirsdag frem til påske - åh hadde du bodd i nærheten skulle du fått besøk :-)

Uttan sa...

Men uj uj uj vad det ser gott ut!!!!
Lagom stora jag gillar inte stora semlor.
Måste också börja baka lite, jag har legat lite lågt med det ett tag men nu börjar det ta slut i frysen och då känner jag mej lite fattig och allrahelst när det kommer någon. Man vill ju gärna ha nått att bjuda på då.

Ha en bra start på Veckan!
Kram!

Meta sa...

Hej mor i backen !
Din semlor inte bara ser goda ut utan är helt underbara.Jag har ju fått smaka på dem. Som vanligt så blir allt som kommer i dina händer helt underbara ting.
Kram från ett snöigt och kallt landet

Åsa sa...

Nej, nej, inget uppblött bröd! Men annars gör jag som du mandelmassan av urgröpet, mandel, florsocker och grädde. Gott blir det!
Önskar dig en fin tisdag imorgon Mia!

LadyNight sa...

Åh, det där ser farligt gott ut! :) Måste nog testa på att göra sånt jag också någon gång. Mums!

Jorun sa...

Mmmm... det så virkelig godt ut!