torsdag 3 december 2009

K- korsstygnskalender

9 

Som nybliven, stolt mamma till en liten pojke som gick mot sin första ‘riktiga’ jul är det kanske lätt att överdriva proportionerna lite, den tar upp hela väggen.. Sonen skulle fylla 2 år den kommande våren skulle få världens största adventskalender, året innan var han ju bäbis. Eftersom jag alltid varit glad i att sy och brodera hade jag redan många korsstygnsbroderier med julmotiv hemma, broderier till såna där småtavlor och andra små mönster ifrån Allas som på den tiden var full av handarbete..

21

Jag tog helt enkelt och började rita över småfigurerna på rutpapper, både egenkomponerade ( bara den kommer fram ska jag visa Lucia..) och färdiga mönster som jag hade, och blev tillslut tvungen att tejpa upp hela mönstret på väggen, - det blev stort!!  Nog blev jag tvungen att teckna på lite här och där också från fri fantasi för att fylla ut, som granar, hus, stearinljus och annat. . .

73

Jag ritade också in 24 rutor på mönstret och tanken var väl först att varje ruta skulle få en siffra och en metallögla som jag kunde knyta fast en klapp ( julegave) på, men så fick jag idéen att jag hellre borde sy påsar och brodera siffrorna på dom, då jag tyckte det såg mer spännande ut. Dom första påsarna var röda och sen när lillebror kom två år efteråt var det bara att sy 24 nya påsar som blev blå.

45 

Nu är vi ju ännu bara i starten av December, det hänger fortfarande många påsar kvar på kalenderen. Därför är det inte så lätt att visa alla broderierna, många av dom syns nästan inte alls, som tomten i släden bak hästarna, men det lagar ju faktiskt också lite mer överraskning, hela den stora tavlan ser man ju inte förrän till jul när man tagit bort alla säckarna, så det kommer hela tiden fram nya motiv.

6  8

I år har vi fyllt upp kalendern för nittonde gång, så fort som åren går..,varje gång vi gör det minns vi, gamlefar och jag, dom tidigare åren, med Duploklossar, Legobitar, Playmobil eller det där högt önskade Briotåget som gick på batteri, helt nytt ute i marknaden och väldigt önskat av tomten, självklart la vi dom i säckarna med 24 på, sen var barnen upptagna med Briotåget hela förmiddagen..Pussel har det varit många år, några brickor till varje dag. Strumpor, vantar, långkalsonger.. pennor, saxar, tanborstar… det är många olika saker som har blivit lagt i genom åren, aldrig några stora saker, men lika väl så har barnen bara blivit högre och kraftigare men spänningen den är där fortfarande, helt otroligt kul ! Har du också en kalender och vad brukar du fylla den med?

Flera bidrag finner du här

36 kommentarer:

Turid Holm Flaa sa...

Denne var helt unik, stemningsfull og utrolig vakker. Skulle jo vært utstilt på en utstilling eller noe :-).

Petunia sa...

Denne var veldig flott! Jeg Synes det er så kjekt med slike tradisjoner. Eldstemann er 21. han får kalender enda han har flyttet ut og det skal han få helt til han får egne barn:)

Uttan sa...

Så fin kalender...Vilket jobb!
Ja Vi har ju en kalender som jag tidigare visade den men en Trisslott för varje dag.

Önskar Dej en underbar Fredag!
Kram!

drengen sa...

For en nydelig kalender! Det må være kjekt å kunne henge en slik opp hver jul.

LisaMatilda sa...

Så otroligt fin! Vilket jobb du måste ha lagt ner. Skulle vara kul att se alla broderier sen, när inte påsarna är där.
Kram

Laila -Karin sa...

For en flott kalender du har laget.
Så koselig med slike ting som kommer fram år etter år.
Jeg sydde Syv kalenderer for 7 år tilbake. En ti hver av barnebarna.
Det er så ko at de blir tatt fram vært år.
Ha en riktig fin helg
Klem

Birgitta sa...

Hej! Vilken otrolig kalender du broderat. Har aldrig sett något liknande. Och du är ju alldeles ensam om just den och det måste kännas roligt. Förstår om barnen inte vill vara utan den, även om du är vuxna nu.
Här har vi en temp omkring nollan nu och det snöar.
Ha det gott.
Kram Birgitta

Marita sa...

ojoj for en flott kalender. Jeg skjønner du er grundig i alt du gjør, for denne er virkelig forseggjort!

Sommertid sa...

Vad du är duktig. Här har du lagt ner otroligt mycke arbete. Och den blev helt speciell och fin.
Vi har kalender vi med, en lagad utav filt med tomten lagad på och med påsar med öglor utanpå, där fäster vi klapparna..men man måsta akta för att inte ha för tunga..då rivs påsarna av kalenderen.


Ha en trevlig helg :)

Njut i din trädgård sa...

Så imponerande! Vilken lycka att hänga denna på väggen till varje jul! Trevlig helg!

TorAa sa...

hvilken flott tradisjon som gir rom for mang en spennende opplevelse og glede

Åsa! sa...

Vilken fin kalender, och vilket arbete du lagt ner på den! Mina barn har fått vara nöjda med varsin chokladkalender...

Maria sa...

En otroligt vacker och fin kalender som du har broderat. Jag broderar själv och det är ett jättejobb du har gjort här.
Jag har inga barn så någon kalender med små julgåvor har jag aldrig gjort.
Trevlig helg!

Hobbygåsa sa...

Oj så flott den er, og for en jobb det må ha vært å lage den! Kos med slike kalendere :-) Her har vi aldri hatt tradisjon på slikt, kun ferdigkjøpte sjokoladekalendere har jeg hatt... Ha en fin helg!

Rimkogeren sa...

Mon ikke han allerede nu venter spændt på at åbne morgendagens pakke.

Henny sa...

Det var da en helt unik kalender, og sikke et arbejde, du har haft med at lave den! Men selvfølgelig er det en ting, du tager frem og nyder år efter år.

Vi har ikke nogen julekalender her. Kattene sætter ikke noget videre pris på den slags. ;-)

Anonym sa...

Himmel for et arbeid du har nedlagt her.. men så koselig å kunne fylle opp en vegg år etter år.. vi stoppet med kalender da vår yngste fylte 14.. da ville hun ikke lenger selv.. og det er greit nok.. vi pleide å ha kun små ting.. slike ting hun kunne bruke.. julaften lå det et lite skattekart som visste hvor den store gaven lå.. det var det morsomste med hele kalenderen:))

Ha en trivelig adventshelg.. kram til deg..

Living next to me sa...

så vakker den var , for et arbeid , og for en heldig liten gutt . God helg til deg F.

Bestemor Drillo sa...

For en nydelig kalender Mia! Når man venter sitt første barn vil man gjøre det beste, det har du virkelig klart, 19 år og i bruk!
Det sier det meste;))

Anonym sa...

Du verden for en flott kalender.Skjønner godt at det har vært spennende å finne små og store ting i denne. Ha en flott uke.

Jorunn Pedersen sa...

For en nydelig julekalender!

Det ligger forresten en award å venter på deg i bloggen min.

linsky sa...

WOW! Den var flott!

Strikkebesta sa...

Så kosleg å ha sin eigen heilt unike kalendar, det er eit imponerande arbeid du har gjort der! Veldig fin, ser han ut, kanskje du må legge ut eit bilete den 24. så vi får sjå alle broderia vi også?

Mia stickar sa...

Oj oj oj vilket helt enormt arbete! Hoppas vi får se små motiv eftersom de kommer fram!

fale artut sa...

Härlig kalender! Jag ser att vi har köpt likadana löpare! Den är SÅ fin! Ha det bra, och tack för din kommentar!

anja patulski sa...

Sikke et flot stykke arbejde. Jeg er ikke selv så stærk ud i korssting men min mor har lavet en juledug på samme måde - mange forskellige julebroderier, nye hvert år. Den er meget sjov og traditionsrig og vi elsker den alle.

Gitte J sa...

Sikker en flot kalender. Da mine børn var små lavede jeg også en kalender til dem i korsting, men nu laver jeg patchwork og blander det lidt.
God helg.

Meta sa...

Hej gumman !
Tänk vad åren går fort . Jag tycker intedet är länge sedan du sydde denna kalender till Vårt första barnbarn. Nu är han stor men mormors lille gutt ändå. kram alla och ha en bra kväll
mormor

Tania sa...

Så flott kalender og arbeid!:-)
Ha en god søndag!

Donald sa...

Det er godt, at der er minder, der kommer frem når traditionerne holdes.

Det er nittende gang! og den ser stadig ud som ny og er sjov og inspirerende. Jeg kan godt lide den brune kagemand og kagekone - de ser sunde ud :-)

Marit Johanne sa...

Så flott kalender! Og den er jo helt spesiell siden du har satt sammen broderiene selv. Ser ut som mye arbeid. De posene var veldig smarte og dekorative. Men du kan vel ikke lage en hver til guttene dine å få med seg når de flytter ut av denne :)

Pupziz sa...

Fin K=D
Takk for kommentaren inne hos meg=)
Ha en flott uke!=D

Anonym sa...

Både en usedvanlig flott kalender, og en flott historie. Og så klart du skal le av min feriefot! Jeg ler selv, og det er ingen synd i meg, jeg lever jo et luksusliv her nede uansett. :)

Irene sa...

Fantastisk flott kalender! Jeg skjønner godt at det fremdeles er spennende å åpne den!

Mona sa...

En otroligt fin kalender du gjort. Ett imponerande arbete. När jag var liten hade jag en tygkalender där varje "lucka" bestod av ett litet rött hjärta i filt. Det fick inte plats så stora saker i dom. Men ibland låg där bara en lapp. Det var som att söka efter en skatt. Jag fick följa anvisningarna på pappret och så hittade jag dagens gåva, som var för stor för att få plats i hjärtat.

Melusine sa...

For en fantastisk flott adventskalender du har laget til ditt barnebarn! Denne kommer han til å ha glede av i mange, mange år :)
Kanskje du kan vise et bilde av de "gjemte" broderiene når alle posene er borte?