fredag 13 augusti 2010

Spinnrock, vinge och spolar..

 

Jag har gjort något jag aldrig gjort förut, på ett rent infall. En arbetskollega satt och kikade efter något på Finn.no ( norges svar på Ebay, vet egentligen vad det heter i Sverige men just nu..borta..). I varje fall så sa jag mest på skämt att se om det finns någon spinnrock. Det gjorde det, en enda faktiskt, den var inte i andra sidan av landet heller, faktiskt på min sida, närmare bestämt i grannskapet, svärdottern till en gammal arbetskollega!! Tänk på det, jag blev ju bara tvungen !!!

Nu står den här i mitt vardagsrum. Inte för att jag någonsin har spunnit eller helt har begripit hur man gör. Jag har ju en tendens till att bara hoppa i det, nog finner man ut av det här. Fick satt fast hjulen med en bit kraftig tråd från min trädgårdslåda, men, hm… det måste ju faktiskt vara något mera, det fattas något !!

Nu har jag funnit ut vad, jag måste ju ha en vinge och spolar. Är det någon som vet har jag får fatt i det? Kan jag använda dom nya moderna som finns att köpa på diverse närsidor eller är det ett hopp om fynd på loppmarknader som gäller.. HJÄLP !!

( och sen mamma, ullkardorna, då ska det bli vackra flor..)

11 kommentarer:

Unknown sa...

Gratulerer med rokk :) Gamle rokker kan være vanskelig å finne deler til... Du kan evnt høre med Spinnvilt-mannen, han kan mye om sånt :)

promenader på landet sa...

Hej Mia! Vilken jättefin spinnrock! Lycka till jag blir lite nostalgisk min mamma har spunnit väldigt mycket lin under min uppväxt. Må gott kram Maria

Marianne sa...

Hei Mia!
På tide at jeg legger igjen et bevis på at jeg er innom siden din :)
Gleder meg til å se alt det fine du etterhvert kommer til å trylle fram etter du har fått satt istand rokken :)

Klem Marianne

Sjömans-Elin sa...

Det ser ut om de spunnit "över topp" på den där spinnrocken. Som med en långrock. D.v.s. att de inte använt spolar alls.

På en långrock spinner man garnet genom att använda den lilla pinnen som sticker ut, samma pinne som man tror att det skulle sitta en slända på. Jag har aldrig testat det själv.

Vill du ha en spole till rocken skulle jag föreslå att du ser till att köpa en vinge, ten (metallpinne) och spole från en och samma rock så att de säkert passar ihop. Sedan ersätter du hela paketet med det som sitter där nu. Men, det är inte säkert att de passar. Tror inte det fanns någon standardilisering på spolar då, och det gör det inte nu heller. Moderna spolar och vingar fungerar inte, det blir till att leta på loppisar och kanske Finn.fo?

Men det borde gå att spinna på den. Jag vet bara inte hur man gör :S

Skillnad mellan långrock och vanlig spinnrock, se bilder:
http://hantverk.blogspot.com/2008/11/hur-olika-spinnrockar-fungerar.html

Fler bilder, på en "riktig" långrock:
http://ulltopia.typepad.com/ulltopia/2007/11/ullkurs---del-3.html

Sjömans-Elin sa...

Alltså, förtydligande på det där med att grejorna ska passa. Tar du tre delar från en och samma rock är det troligt att de passar. Däremot är det inte säkert att de tre sakerna passar i din rock eftersom tenen kan vara längre eller kortare än den som en gång i tiden satt på din rock. Hänger du med? (Vet inte ens om jag gör det själv)

Anonym sa...

grattis med den Mia :)


du finner utstyr på Husfliden.. eler søk på husflidslag i dit distrikt.. de kan hjelpe deg.

Ha en spinnvill lørdag :) klem

Mimmi Hek sa...

Jag är säker på att du fixar att spinna på spinnrocken. Du är så händig.

Birgitta sa...

Lycka till med ditt inköp. Nu kommer du att spinna ännu mer snart. Alltid lite kul med utmaningar.
Ser att du också kokt saft. Här har det blivit både röd. vit och svart vinbärssaft. Nu vill jag inte hålla på med det mer.
Önskar dej en skön söndag.
Kram Birgitta

Meta sa...

Hej gumman !
Ja, du Mia du är för underbar. Jag är alldeles säker på att du kommer att bli en hejare på att spinna på denna spinnrock. Ja,nu kommer kardorna til användning. Det ska bli kul och se hur lång tid dettar innan du har kommit igång.
Kram mor i busken.

Sjömans-Elin sa...

Här har jag en länk på hur det fungerar med långrock som jag pratade om i går. Det kallas great wheel på engelska.

http://www.youtube.com/watch?v=yrrJLAXwUBU

Bestemor Drillo sa...

Gratulerer med rokk! Gleder meg til å se resultater fra den !!!! Jeg kan ikke hjelpe med ditt spørsmål, men det er sikkert mange som kan hjelpe deg ! Ha en flott uke! Klem fra bestemor som er på nett igjen!