måndag 27 augusti 2012

Färg av Sallatblodamaranth.

Amaranthus cruentus. den röda bladväxten i köksträdgården borde väl ge en härlig färg tänkte jag. Soppan blev kokt och vattnet blev helt fantastiskt knallrött. Ullen låg och simmade i det kalla avkoket i flera dygn utan att ta någon färg. Jag hade i både ättika och koksalt. Som jag hade läst på nätet var den omöjlig att få över på ullen, den tvättade sig ur när jag sköljde. Så jag kokade upp den på nytt, lät den stå och sjuda hela dagen och vila över natten. Till slut lät jag den ligga i salmiak (amoniak) vatten en hel dag. Resultatet, en tvättäkta ull i persikofärg. Behöver väl inte nämna att resten av avkoket blev slängt, det går alltså nästan inte an att¨färga med grönsaker..
(dye with Amaranthus cruentus)

1 kommentar:

Hilde sa...

Det var en stilig grønnsak, og fargen ble virkelig flott :)