lördag 15 september 2012

Idag var skogen full av små bruna svampar ..

Nej, inte var den full, men jag hittade någon. Kanelspindlingar, tänk vilka häftiga svampar. Jag hittade nog inte mer än 12-15 små med röda skivor under hatten men nog gav dom färg. Mer än jag trodde!
Till vänster, det första lilla doppet. Jag trodde inte några få svampar kunde ge sååå mycket färg så jag la inte ner många tussar i färgbadet. (Alunbetat, med svamparna kvar i spadet..). Till höger är färgbad nummer två, riktigt mycket färg kvar där också. Nu hade jag i mer ull än i första badet, jag såg ju hur rött det blev.
Så det tredje badet till vänster, fortfarande tillräckligt mycket färg kvar för att färga ullen laxrosa. Otroligt! Idag var jag på svamptur med svampföreningen som min man nu är medlem i. Där fick jag hjälp att känna igen dom, nu kan jag dom tror jag. Eller trodde rättare sagt. För jag hade en liten hög svamp till vid sidan av, inte mer än ca 15 det heller (och vi snackar om pyttesmå svampar!). Nu vet jag att några av dom var gulskivliga spindlingar men resten var tveksamma saker. Jag la oansett ner alla dom i kastrullen med dom rödskiviga, bära eller brista, men färgbad fyra fick i varje fall färg det också, faktiskt otroligt likt bad tre. Nu ligger ett femte bad och godgör sig över natten, hoppas det blir färg av det också. Klockan börjar bli så sent att jag ska halvsova framför TV,n. Då passar det dårlig med sjudande kastruller i garaget…
(fjärde badet, inte helt utan färg Smilefjes )
Det här kan man bli avhängig av känner jag. Nu har jag inte tid till jobbet mer, och inte Italiensemestern heller tror jag, nu vill jag plocka svamp… Fast det går ju inte… I bakre rad är förresten ull från några av tickorna jag plockade förra helgen. Dagens svamptur ser mer glädjande ut tycker jag. Men blev det höstens sista?

7 kommentarer:

Pixi sa...

Underbart !Förstår att du vill hålla på med det istället , särskilt efter sådant resultat!Kram =)

Mimmi sa...

Vilken underbar röd färg det blev. Själv plockar jag bara svampar som går att äta.
Kram

Hilde sa...

Superfine rødfarger du har fått frem!! Jeg har ikke farget med sopp før, men har lyst til å prøve en gang. Det frister etter å ha sett ullen du har farget :)

Akkurat nå holder jeg på å eksperimentere med gjæringsfarging, det er artig, men mer jobb enn den vanlige plantefargingen.

Ha en riktig fin søndag, Mia :)

Sjömans-Elin sa...

Jag har också börjat jaga färgsvampar! Kul som attan. Om du får ett norskt överflöd av något och jag ett svenskt av ett annat, kanske vi kan byta lite framöver i höst när säsongen börjar gå över?

Bodil sa...

Nydelege fargar, og så mykje fint garn du får etter kvart :)

Ann-Sofie sa...

Gud vad läckert det blev. Jag vet vad du menar med beroende. Jag blev som galen förra året när jag plockade svamp, men då hade jag ju igen ull. Nu har jag ull i massor, så det kanske skall bli någon svamptur snart. Förresten så har jag undrat länge - spinner du på slända eller rock? Jag har precis börjat mickla med sländan och nu tror jag att jag fattat (lite). Har du några bra tips på bra litteratur i ämnet?

Mia stickar sa...

Vilka fina färger du fick fram! Svampar är ett helt oprovat kapitel för mig!