söndag 14 mars 2010

Mormors gamla kokböcker

DSC_0008

Nu har jag sett Prinsessornas kokbok flera gånger, men alla har haft olika utgivningsår så det väckte ett interesse hos mig. När är den egentligen utgiven ? Jag klarade ‘spåra’ den till 1930-talet. Har du ett exemplar ? När blev den i så fall utgiven ?

Prisessornas kokbok5   

Mitt ex av Prinsessornas kokbok – Husmanskost och Helgdagsmat av Jenny Åkerström blev utgiven på Alb. Bonniers Boktryckeri i 1941. Den var dedikerad till Prinsessorna som gick på hennes husmorskola för unga flickor i Stockholm. Prinsessorna var Märtha, Margaretha och Astrid. Alla döttrar till Prins Carl och Prinsessan Ingeborg. Nej, det är inte sån att jag är väldig interesserad av det Svenska kungahuset ( men helt ointerssant är det ju inte..) men jag fant ut att den berömda Prinsesstårtan som vi tycker så mycket om faktiskt är Jenny Åkerströms recept.

DSC_0021 

Hennes tårta heter *635. Grön tårta. Men, den står inte i den ovanför beskrivna kokbok, så ser man i den får man tji. Den är presenterad i en annan kokbok, nämligen;

6 7

Mera god mat, en fortsättning på Prinsessornas kokbok, mitt ex är utgivet 1939. Så nog är prinsesstårtan en anrik gammal tårta, med sitt gröna marsipanlock.

DSC_0020

Hade det inte varit söndag här i Norge idag, och alla affärer har som känt söndagstängt i detta land ( helt obegripligt tycker nu jag..) så hade jag bakat den idag. Men vem vet, eftersom min mans favorit är marsipankake så bakar jag den kanske till påsk..

Om någon är interesserad i det orginala gamla receptet på Prinsesstårtan så sänder jag gärna en mail, bara säg ifrån.

10 kommentarer:

Mia stickar sa...

Vilka läckra böcker! Jag tycker dock inte att prinsesstårta är nån läckerhet eftersom jag inte gillar marsipan!

Bestemor Drillo sa...

Hvilken fine skatter du har!
Bruk dem flittig og hold i hevd de gamle kokekunstene;)) Klem på en nydelig søndag!!

Gela sa...

OOO det vill jag gärna ha(receptet). Har en kär make som fyller 50 snart och älskar sådana tårtor. Vore ju ett riktigt kap(tårtan eller maken jo båda tror jag). Se vad du får mig till, nu så skall jag kanske snart baka tårta och härom dagen fick du mig att börja virka på sängöverkastet som jag ej rört på många år. Vad kommer näst. Ha en fin kväll/Gela

Hilde sa...

Stilig med disse gamle kokebøkene - har arvet fra besteforeldrene mine, og det er mye gamle minner i disse bøkene.
Hilde

Filimarans Funderingar sa...

Härligt med dessa gamla kokböcker , det brukar finnas en hel del roliga recept. Nu fick jag en liten lust att plocka fram mina gamla ärvda kokböcker.

Åsa! sa...

Sånt där är ju bara så roligt Mia! Jag var tvungen att genast störta iväg och kolla mina gamla ärvda kokböcker. Men den ena var en svensk klassiker nämligen Sju sorters kakor från 1962 och den andra Iduns kokbok från 1914. Gisses den är snart hundra år!
I den kokboken finns det recept på hur man tillagar sköldpadda och ölsupsbröd, urk...

Birgitta sa...

Hej! Vilka härliga gamla kokböcker du har. Jag har också irriterat mej på öppettiderna i Norges affärer. Man måste ju vara förutseende när man är där. Inte som här, där det är öppet 9-21 veckans alla dagar.
Önskar dej en skön vecka.
Kram Birgitta

Living next to me sa...

Hei
Da kom du som nr 2
på Pay it forward .
Så om du vil være med enda og følge reglene .
at 3 nye skal ha gave innen 365 dager fra du får gaven fra meg så legg inn adr på mailen som står på bloggen.
Så detter det ned en suprice snart ;O)
HA en fin uke
Frida

Britt sa...

Fina böcker och härlig tårta//Britt

Linda sa...

Hej, jag skulle gärna vilja ha receptet på tårtan om du skulle vilja skicka det :)

Linda (lindaivarsson@live.se)