tisdag 4 januari 2011

Nej, det låter för bra för att vara sant!

Tack för alla snälla hurrarop om min nystartade firma. Vad ljuvligt det lät i mina öron. Tänk om det ändå vore sant. Men det är precis som med ullhandel över nätet, allt är inte fullt lika glittande som det ser ut som vid första blick. Jag var kanske lite oklar, mitt nya jobb är inte min egen firma men en nyuppstartad avdelning, ett prosjekt, som ska yta service till andra i systemet. Men nog glittrar det rätt bra ändå, riktigt spännande att få vara med och starta upp något nytt. Iver och inställningen ska ingen kunna klaga på, detta ska vi få till, det ska bli en braksuccéss, var så säkra. Hur skulle det kunna bli något annat med ett så flott gäng som oss; – let’s go girls!!

I höstas beställde jag 2 kg ull från en tysk nätfirma. Till trots för den tullfria gränsen på 200,- Nkr blev det riktigt billigt, 180,- Nkr. Med frakten i tillägg kom ullen på tillsammans 400,- Nkr. Det är vad jag vill kalla en kupp, ullen var ju fullt användbar och jag har haft mycket kul med den.

Så nu som det har minskat bra i dom två rullarna tänkte jag göra samma briljanta schackdrag igen. 1 kg fransk ull, mellanfin, och 1 kg Australisk merinoull blev beställt till den härliga summan av 24,8 euro. Enligt tullens listor vid beställningen skulle hela kalaset komma på 198,-, alltså under tullgränsen. Vips blev ordern sänd. Tullfritt. Men en eller annan dag i julen, den dagen som mitt paket ankom Norge, måste tullsatsen ha varit väldig hög, hade Euro’n en sämre kurs just precis den ena dagen för enligt listan när paketet kom fram till mig var värdet bara 195,- Nkr. Kan inte Norge snart ta till vettet och bli med i EU.?Vi får ju redan nu alla tänkbara nackdelar från EU men det lilla positiva som kan tänkas vara blir vi blåsta på. I tillägg till priset på ullen och samma fraktpris som sist, klarar dom att smälla på en moms på 110,- Nkr !!!! och en avgift ( förenklad, hmrf #*§§!!) för att dom gjort det. Över tvåhundra extra alltså, fy bubblan vad arg jag blev!! Varor under 200,- Nkr  ska vara tullfritt, så det så!! Men, men, ullen ser fin ut. Den riktigt glittrar mot mig och ber om att bli spunnen. Jag går här och klappar på den och ber den vänta, vara tålmodig, snart blir det dens tur.  Och 600,- för 2 kg drömmar, vad är det att bli sur över?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Mia, det må være feil.. dersom kvittering fra firmaet lyder på under 200.- NOK skal pakkes ikke fortolles.. dersom innholdet koster over 200.- skal du betale norsk moms + forenklet tollgebyr tror det p.t.er 195.-..

sjekk kvittering og klag om Posten har gjort feil..

de klarer t.o.m å fortolle julegaver :(((

Sjömans-Elin sa...

Berit har rätt - KLAGA!

PS. Vilken ras är fransk ull? DS.

Tigris Predikantan sa...

Euron för alla skulle underlätta mycket!
:)

Birgitta sa...

Vad krångligt det låter med tull och sådant. Allting blir ju dubbelt så dyrt då.
Jag som också trodde att du startat eget, men så fel det kan bli. Men lycka till på nya jobbet.
Ha det så gott.
Kram Birgitta

... sa...

Det var to store, fine ullnøster (til tross for tolltull). Skal bli spennende å se hva du lager ut av de :)

Mimmi Hek sa...

Jag som trodde att du startat egen firma. I alla fall Lycka till! med projektet.