söndag 2 december 2012

Söndagsfoto–gömd

Gömd under lava blev den inte men under många meter av aska som föll ner över staden när Vesuvius hade ett utbrott i år 79 . Staden har sedan legat GÖMD under askmassorna helt fra till 1860 då man påbörjade utgrävningarna som idag ger oss möjligheten att traska runt under den varma solen över Napoliområdet, en sen septemberdag, och ta in alla intryck som denna välbevarade stad ger oss.

I höst var vi äntligen där, bland Pompejis ruiner. Vi har i många är drömt om den resan och när vi sista veckan i september var i Sorento så var målet med resan just hit. Fastän vi åkte så sent på säsongen var gatorna fyllda med turister. Det gav oss en ännu större förståelse för hur det måste ha varit att bo där, och hur många människor som nog faktiskt bodde här.

Utgrävningarna som har hållt på i 150 år har fått fram ca 2/3 delar av staden och fastän vi travade runt i många timmar kunde vi ha traskat runt i många fler..Så staden var nog både GÖMD och glömd i många år men nu är den ett attraktivt resemål för turister från hela världen.

Tema - Söndagsfoto hos Suss o Kai

12 kommentarer:

Suss o Kai sa...

Vad spännande :) tänk att de legat gömd så länge och att de kunde bygga på det viset för så länge sen. På så vis har ju den tiden blivit bevarad där under askan :) Vilken spännande tolkning du gav :) Kram Suss

Åshild sa...

Vi drømmer også om en tur hit.

Meta sa...

Det var ett bra tips till sommaren, kanske; Tur att det finns folk som tycker det är skoj att gräva efter sånt, en annan gräver ju bara i leran på kolonin.
Ha en fin söndag
Kram Meta

Jannibele sa...

Så spennende og fasinerende Gömdbidrag du viser Mia:) Takk for det!

Helena sa...

Vad märkligt att det varit gömd, och sen tittat fram. Fin berättelse om det . Tänk om man kunde resa dit en dag, men vågar inte flyga..
Ha en fin adventstid.

sylvi sa...

Va spännande historisk ställe.
Ha en bra 1:Advent kväll.♥

Lisa sa...

Det måste ha varit en fantastisk resa! Pompeji har mycket att bjuda på har jag förstått av alla TV-program. Det är något att tänka tillbaka på när vintern tar över landskapet!

Kram, Lisa

AnnA sa...

Hej Mia!
Så spännande att vandra kring och "höra historiens vingslag"...För några år sedan var jag på en samlingsutställning just från Pompeji. Mycket intressant! Ha en skön vecka!
hälsn
AnnA

Mia stickar sa...

Där skulle jag också vilja traska runt! När jag är på såna där historiska platser brukar jag drömma om att få se hur det var på den tiden!

Ewa`s Galleri sa...

Pompeji ,fantastiskt att få se förstår jag ,Fina bilder
Ha en bra dag

Åsa! sa...

Så spännande, ett verkligt drömresemål!

Meta sa...

Hej och god afton!
Vilka härliga bilder från er semester .Vi kanske skulle åka dit någon gång.
Kram
Mor i busken