måndag 31 december 2012

Ull färgad med rabarber rot

Ett aldrig så litet försök att färga med rabarber rot i somras blev till dom här små påsarna med ull. Fyra gånger använde jag färgbadet innan jag gav upp och slängde resten. Kanske hade jag fått mer färg av roten om jag låtit den ligga i blöt lite längre innan jag började? Den färgade ullen fick ett dopp ner i salmiakk (amoniak) vatten innan det fick torka, lätt basisk färgning alltså.

Roten, en liten stackare på bara 31 gram, var det jag hittade av en gammal planta jag slängt en gång bakom komposten. (Mina andra rabarberplantor hade jag ju flyttat året innan så dom tordes jag inte röra, nästa är vill jag ju ha saft igen.) Roten hackade jag upp i småbitar och lät den ligga över natten i vatten innan jag kokade upp färgbadet. Dom sista rotbitarna låg nog många dagar innan jag försökte med färgbad 3 + 4. Då blev färgen så ljus att jag gav upp.

 

(Liknande resultat med basisk vatten efter färgning hittade jag HÄR)

växtfärgad med rabarber rot 

27 gram/ 59,5 meter (220m/hg) tvåtrådig spelull/ spælull

Rabarber rot 4.e bad

Rabarber rot

52 gram/ 103,5 m (199 m/ hg) tvåtrådig spelull/ spælull

Rabarber 3.e bad

Garnet blir visst bara tjockare och tjockare ju mer jag spinner, det var inte meningen. Men jag ligger fortfarande innanför gränsen till stickor 4 mm hoppas jag… Nu försökte jag istället dra ut kardetussarna till långa band, det fungerade bättre.   Men jag misstänker också att jag trampar lite för fort på den nya rocken, märker att det inte helt fungerar med long draws..

29 gram/ 73 meter (251,5 meter/ hg) tvåtrådig spelull/spælull

växtfärgad med rabarber rot, andra badet

rabarber 2.a bad

Planzenfarben mit Raberbern

Så har jag spart den första och bästa färgningen till slutet…

60 gram/ 183,5 meter (306 m/hg), tvåtrådig spelull/spælull

Det här är alltså färgen jag fick ut av första badet med rabarber rot. Inte så röd som jag hoppas på men helt klart en varm, gyllen gulfärg, eller orange, eller vad ska jag kalla den..

168 gram spunnen ull är väl inte dårligt att få av 31 gram rabarber rot, man kan ju fundera på hur stark färgen hade blivit med lika mängder av bägge två?

I morgon ska jag fota dom ute tror jag… just nu vill jag ha dom med i årsredovisningen för 2012..

3 kommentarer:

Lisa sa...

Jojo, det är nog bäst att du passar dig så du inte åker dit för fortkörning med din nya "racer", hihi. Som vanligt förundras jag över vilka fina färger det blir av olika växter. Rabarberrot??? En varm och fin färg.
Pssar på att önska en god fortsättning på det nya året!

Kram, Lisa

Åsa! sa...

Önskar dig ett Gott Nytt År Mia!

Hilde sa...

Fine fargenyanser du har fått på ullen! Nydelige den rødgylne fargen, og flott garn som alltid.
(Jeg har ikke våget å ta røtter fra rabarbraen i hagen min, men bladene har jeg etterhvert planer om å teste).