söndag 13 september 2009

kakburkar i tiden

DSC00001Jag blir alltid så glad när jag hittar en gammal plåtburk. Det gör ingenting om dom är lite avskrapade i färgen och bär spår av tidens tand. Det här är min mormors gamla kakburk. Otaliga är de gånger som jag har öppnat locket för att smaka av hennes bondkakor. Det var verkligen kakor med stort K !! Vi är ju flera syskon med olika smak, men min största favorit var alltså mormors bondkakor, kan hända inte världens mest exlusiva småkakor, kanske borde jag hellre ha nämnt hennes apelsinrullar, det var den kakan vilkens recept hon inte tänkte dela med sig av, det gjorde hon inte heller, fastän många försökte sig på att övertala henne, så det receptet føljde henne i graven. Jo, nu finns det ju många recept på apelsinrullar och mormor eftelämnade sig ett hon också, som hon hade rivit ut och sparat, men den sista hemliga ingrediensen som hon själv hade hittat på förblir okänd. Den där lilla detaljen som gjorde just hennes apelsinrullar så berömda.

Kakboxen ska stå i köksskåpet ute i Fullerö och det ska vara dukat till kaffe ute vid hammocken för att kakorna ska smaka så där extra jättegoda efter ett dopp i sjön, inlindad i mormors alldeles för stora morgonrock... Eftermiddagskaffe klockan tre!! Sen får man inte lov att bada igen förrän det har gått en halvtimme för då kan man få kramp och det är farligt.. ett tusen ett, ett tusen två, ett tusen tre… hur många gånger gick jag inte runt i min barndoms somrar ooch räknade til ‘ett tusen ett tusen åtta hundra ‘. Konstigt att det just efter fikat höll med 30 minuter, när vi ätit mat var jag ju tvungen att vänta en timme… DSC00002

På locket har burken en vacker målning av penseer i en vas. På mitt bord så har jag en brucken kvist av mina små söta pelargoner….

DSC00007

DSC00004 och jag har också i mitt kök en kakburk, men min har prästkragar och är gjord av lera istället för plåt. Den har stått där i många år på bänken och många är de gånger som jag hör klirr eller klang från köket när någon som har lust på något sött lyftat på locket….

11 kommentarer:

Åsa! sa...

Gamla burkar ska man vara rädd om! Men det är ändå roligt att du använder dom. Det är ju då de kommer till mest glädje och nytta!

Mia stickar sa...

Så mysigt med gamla vackra burkar och finns det sedan minnen till....

Jorunn Pedersen sa...

Så fine kakebokser du har! Koselig er det med slike gamle ting, og minnene som følger med...
Når det gjelder å lese hekleopskrifter, så er jeg fortsatt veldig dårlig til det! Foretrekker disse opptegnede mønsterne som som oftest brukes her i Spania.

Hobbygåsa sa...

Så flotte kakebokser! Ja det er jo noe spesiellt med slike minner :-) Hehe, vi måtte vente en time med å bade etter hvert måltid vi, det finnes nok ingen fasit her :-)

Julia sa...

Hejsan :) Jag har en tävling i min blogg där man kan vinna ett valfritt armband ur min egen kollektion, http://juveliasmycken.blogg.se.

De behöver inte länka på din blogg för att vara med och tävla, bara skriva vilket armband du vill vinna. Vill du vara med och tävla kan du gå in här: http://juliaberg.blogg.se/2009/september/tavling-vinn-valfritt-armband.html :)

Bestemor Drillo sa...

Så koselig det er med slike ting !

Krukken er bare helt herlig sånn som du skriver om den ! Ha en fin dag !

Cc sa...

Visst finns det en glädje att få ta hand om saker som är från våra gamla far och morföräldrar. Vi har vuxit upp med de sakerna som på sina olika vis,som har minnen till.
Kram

cecilie-design sa...

Det er noe eget med bokser/burkar, det er mange av oss som har en hel del slike.Denne var riktig søt!

Og: Ja duken min er håndbrodert, jeg er veldig fornøyd, kun 20 kr på loppis!

Nåleputen står støtt: et tips er å fylle den med gamle stoffrester i tillegg til vatt. Da blir den tyngre og stødigere ;)

Tant Kofta - Lotta Blom sa...

tack för alla fina kommentarer på min blogg. Din kakburk med penseer är så fin. var rädd om den och dina minnen från din barndom.
Med hej fr. Koftan

Birgitta sa...

Hej! Vilken underbar kakburk och historien omkring den också. Jag förstår att du tänker på din mormor varje gång du ser den fina burken. Vad synd att du inte fick den sista ingrediensen till kakorna av henne.
Vad roligt att du hälsar på hos mej och kommenterar också. Jag har haft den duken i grönt tidigare. Jag ska kanske göra lite nya sådana framöver och då blir de i olika färger.
Ha en mysig kväll och en skön söndag.
Kramis Birgitta

Soili sa...

Trevligt att du hälsade på hos mej,Gamla burkar ...det är något visst med dom...blir varm om hjärtat när jag ser dom,det är så trevligt att dom kommer till heders igen.Mina diskdukar är stickade i 100%bomull(inte merseriserat)sugförmågan är helt OK,jag gillar verkligen mina diskdukar och du har så rätt diskandet går som en dans.