söndag 20 september 2009

Lite svamp och mycket stolt !!

Jag har varit på svampkurs sista veckan och efter en dyngsur tur i skogen idag, tilsammans med kunniga kursledare, har jag plockat några för mig nya svampsorter.

2

Kantarellen är ju “enkel”, den känner kanske dom allra flesta igjen men jag kom hem med furu riska, piggsopp, sleipsopp, champinjon och några trumpeter.. Hade jag inte haft sällskap av en hjälpsam dam från svampföreningen så hade kanske ordspråket slagit in;

- alla svampar kan ätas, men några sorter bara en gång… 3

Ja,ja, jag vet att man ska rensa svampen i skogen, men det regnade något så jäkligt att det blev inte till det. Men det var ju faktiskt lite kul att sitta och pensla svampen när jag kom hem också, så fick jag en liten repetition ( glömde fota min champinjon !!)

DSC00019

Är man på kurs så får man som regel med sig en del nyttig kunnskap hem. Jag lärde mig att svamp ska förvällas i sin egen saft i 20 minuter ( ska man frysa den in så kan man låta det vara lite av spadet kvar och steka färdigt när den ska användas), för svamp är tungt för magen att smälta.

DSC00020

Jag tog smör i grytan efter att svampen kokat “torrt”, kryddade med lite salt och peppar och strödde över mjöl. Med lite grädde och buljong blev det til en himmelsk skogsvampsoppa – och gissa om det kändes bra, att äta denna delikatess efter dagens insats !!

Nu återstår bara att se om det blev denna ena soppan eller om jag äter svamp flera gånger ;) Tror bara inte jag är mogen för svampturer på egen hand riktigt ännu, det är ju så fort gjort att plocka något som är giftigt…

11 kommentarer:

promenader på landet sa...

Vad kul med svampkurs! Alltid roligt att få lära sig nya sorter coh skönt att vara i svampskogen! Kram Maria

Bibblostick sa...

Om du mejlar mig
elisabeth dot norinder at gmail dot com
så kan jag skicka över en beskrivning på sotarmössan

Mia stickar sa...

Jag gick en svampkurs för över 15 år sedan. Jag lärde mig en sex-sju sorter som jag är stensäker på och håller mig till! Blir avundsjuk på din chamoinjon! De växer inte här uppe.

Hobbygåsa sa...

Åh dette så riktig så godt ut! Så gøy med soppkurs da, og riktig nyttig vil jeg tro. Man vil jo ikke spise den ene siste hehe. Jeg kjenner ikke sopp, kun rød og brun fluesopp - og de skal ikke spises...

Hobbygåsa sa...

Litt svorsk gjør ingenting, det er bare sjarmerende :-) Men - min datter? Mener du speilbildet i vannet av fotografen? Det er jo meg det :-)

Bestemor Drillo sa...

Så flott ! Sopp kurs har jeg aldri gått på og derfor kan jeg bare to sorter, Kantarell og piggsopp. Tenker den suppa smakte godt. En god uke til deg !

Åsa! sa...

Så roligt att gå en svampkurs! Jag är urdålig på svamp, trots att jag tycker det är jättegott.

BiZen sa...

Så trevligt att du tittade in hos mig och att du gav en kommentar. Vilken fin blogg du har! Svamp är gott och jag har varit så bortskämd med att min far plockat mycket och jag har fått frysen full. Nu orkar han inte längre så jag lär ut i skogen själv. Då är det bra veta vilka sorter som är ätliga och goda.
Jag vill gärna ge dig recept på kakor med plommon, vill du skicka din adress till mig? "yaris@sverige.nu" Ha en härlig dag! //BiZen

Unknown sa...

Hei, og takk for den hyggelige kommentaren på bloggen min... :O)

Skulle gjerne tatt et soppkurs jeg også. For jeg syns sopp er veldig godt, men jeg vet for lite til å gå ut i skogen å plukke...

Ha en strålende dag!

Kaos og Tutta sa...

Å, du har våre riktig flink. Hugs berre på: Du må vere 100 prosent sikker eller kast den.

Jorunn Pedersen sa...

Mmmm... Dette så virkelig godt ut!

Nei de rosene jeg hadde malt er ikke trolldeig... De er av plast, ferdig til å male på...