onsdag 5 januari 2011

Varför är jag så envis ?!!?

Ibland undrar jag varför jag är så himla envis, varför kan jag inte inse att det inte går, att jag faktiskt inte får det till !! Ska jag ha drömmar om att kunna spinna ett så tunnt garn som ‘Lace’ borde jag kanske inse at den grova skottska ullen (31mic) inte är bästa utgångspunktet ? Eller är det just det det är, lättare att spinna tunnt med så grovt garn? När jag bara blir färdig med resten av det här garnet (gillar fortfarande inte tvinning av tvåtrådigt garn!) så ska jag försöka mig på den mellanfina ullen jag beställde så får jag se. Nästan en veckas spinnande av den sista färgade ullen från mitt första försök, den som jag färgade blå på grått, och ofärgad grå ull har det tagit mig, jag tycker verkligen jag ansträngde mig för att få den så tunn som jag bara klarade, så sitter jag nu med 61 gram/ 270m garn. (443m/hg – fingered weight). Det är fnuttiga 17m/hg längre än det sista försöket.

85 meter från drömmen alltså, det tar sig… Man ska ju ha mål att sträcka sig mot, det bidrar till ökad motivation, skam den som ger sig. WPI – wrap per inches, förstår jag inte heller mycket av. Lace ska vara 18+ varv. Det betyder ca 7,1 varv/cm. Mitt garn är lite ojämnt men dom allra flesta av mina 11 trådar ligger runt 1 mm så det borde jag ju klarat. Men jag anar inte hur tätt man ska vira garnet runt linjalen för jag fick in alla 11 på en cm.. Jag får hålla mig till vikten alltså.

Det går säkert åt två kvällar till innan jag har tvinnat resten som är på spolarna. Jag undrar om jag inte fyllt dem lite för mycket för det är svårt att dra tråden utav spolen utan att den slits av. Försiktig, försiktig ..  inte så konstigt alltså att det blev så övertvinnat.. Garnet ser ju förresten ut som ett riktig, gammaldags raggsocksgarn, det var nog inte helt det jag tänkt mig.. Men, men, det är sånt man lär sig av.

9 kommentarer:

Unknown sa...

Sliter med å få til laceweight her og =) Skal prøve å få til med litt angora en dag... Den ulltypen eg har fått tynnest er BFL og shetland =)

Mimmi Hek sa...

Jag tycker garnet är väldigt vackert. Säkert kan du sticka något fint i det.
Kram

Sjömans-Elin sa...

En länk till hur man mäter WPI: http://www.youtube.com/watch?v=bUX67WqpBns
Ta inte i så du dör när du virar det, men låt det inte vara för slappt heller. WPI är ingen exakt vetenskap, mer en hint om vart man är på väg. Men mät med en och samma tråd som du lindar runt föremålet, lägg inte flera trådar från olika delar av garnet brevid varandra. Och mät inte den enskilda trådens tjocklek, det blir väldigt lätt fel då.

Jag vet att spolarna inte löpte så lätt på spolhållarna. Lägg två brickor emellan trät och spolen. (Du vet, sådana där man har till muttrar) Då borde det snurra bättre. Alternativt kan du testa med att olja in stängerna du sätter spolarna på. Vaselin, olivolja eller skofett - vad du nu än har hemma.

Jag tycker garnet ser jättefint ut! Hur gör du när du spinner. Korta eller långa drag?

Sjömans-Elin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mia stickar sa...

Jag tror man måste vara envis när man spinner!

Silja sa...

Høres ut som om du kunne ha brukt for et Spinners control card å måle med istedenfor å sjekke WPI rundt en linjal etc. etter jeg fikk mitt control card har jeg ikke brukt annet for å måle WPI! http://www.mielkesfarm.com/spin_card.htm

Sjömans-Elin sa...

Tja, du kan väl säga att det är krympfri ull. Den går att tvätta i 40 grader i maskin. Experterna säger att det känns olika att spinna obehandlad och superwashbehandlad ull, men dit har jag inte riktigt kommit än.

Angående spolarna: Hur ofta byter du krok för garnet? Försök att ha en ganska jämn nivå på spolen, bygg inga berg. Spinner du så att det alltid blir lösare lager i bottnen? Lösningen kan vara så enkel som att du får hålla emot lite mer när du spinner de första lagren på spolen så de blir tighta. Dra på lite extra med bromsen. Tror du att det skulle fungera?

Anonym sa...

Hei Mia!Jeg legger igjen en liten hilsen her, så du ser at jeg har vært en tur innom bloggen din. Koselig å snakke med deg i dag :) Klem Marianne

Strikkebesta sa...

Ein må vere sta for å få til alt du kan:) Eg synest tråden din er veldig fin og jamn! Eg har berre spunne 100 g med shetlandsull, for lenge sidan, og det vart slett ikkje tynn tråd! Det eg har fått best til er merinoull frå Leine i Gudbrandsdalen, kjøpt hos Spinnvilt. Den ulla kjem i store flak og er mykje lettare å spinne enn lange tops eller kva det no heiter.