onsdag 29 februari 2012

I morgon då!, då händer det saker

I morgon kommer min som hem på första permisjon från militären, jippie!! Gissa att mamma saknar honom i massevis. I och för sig så blir det bara en kort visit och jag räknar med att jag måste dela honom med alla hundraörton kompisar han inte sett sen nyår, men jag ska få snusa in doften av han och ge honom en bamsekram! Det har mammor lov till.

Dagarna bjuder på fantastiskt vårväder så medans solen låg på tog jag med mig ullen ut i solen och satt där och kammade istället. Inne ser det oansett ut som kaos igen. Rätt efter att jag städar börjar husets elektriker med en massa nya kablar och grejer så det är full kaos igen. Efter en liten kafferast nu får jag väl ta fatt i damsugaren igen..

DSC_00163

Bara för att ha sakt det så är det inte alltid lika enkelt i hus att finna läkten som man ska borra igenom. Se, precis över och precis under men till slut satt den..Skönt i varje fall att ha sin egen hantverkare.

Koftan av spelull går sakteliga framåt. Nu är det slut på kamgarnet. Den höll i varje fall nedanför ärmhålena, faktiskt längre än jag trodd. Det har ju inte blivit så mycket stickat för jag sitter mest och spinner (och spelar MySmurfVillage…) men det är ju avslappning och det ska det ju vara på semestern.

Så nu får jag gå över till kardegarnet i stället. Den är ju lite grovare ( och nuppig!) så jag vet inte helt hur det kommer se ut. Men koftan ska bara ha spelull har jag tänkt. Jag är väl mest spänd på om jag måste gå upp i stickstorlek, helst inte..

Och imorgon, imorgon!!, hör och häpna !!! kommer Garderobemannen. En kollega till montören kunde visst åka till lagret och hämta dom hyllor som fattades, konstigt, i måndags var jag ju tvungen att vänta på leveransen… man ska visst inte helt lita på vad dom säger.. Så i morgon kommer sonen och garderobemannen, detta bådar för kaos ska jag säga..

tisdag 28 februari 2012

Så tunt, så tunt, men ändå inte tunt nog..

39 gram / 156,6 m ( 401,5 m/hg), färgad norsk höstull (F1)

Jag spinner och spinner den kammade ullen så tunn jag bara kan men ändå så blev det inte så tunt som jag hade trodd, hoppats på.  Varför ska jag egentligen ha det så tunt? Envishet vill jag tro, envisheten som säger jag ska! få det till.

tvättat men inte torrt

Men det får bli en annan gång, jag tycker nog garnet ser riktigt bra ut som det gör.

måndag 27 februari 2012

Välkommen till Ødegaards!!

Nej, har jag varit med om det här förr, alllldrigg!!! ????!!! 
Ska vi renovera är det alltid det samma också.  Sovrummet... garderobsdörrarna har kommit till butiken ( en vecka senare en avtalat!) men inredningen är inte där, kanske nästa vecka... Typiskt, jag som tycker det passa så bra nu som jag har semester.. Kanske på fredag.. har jag hört den förr?? Jag skulle ju ha haft allting på plats imorgon!
Sängen, jag vi köpte ny säng också, skulle kommit i slutet av förra veckan. Idag är madrasserna där men gaveln är försenad, alltså blir den heller inte levererad innan den tidigast den 9 mars, nästa gång dom får leverans därifrån. HA!!! jag tror det när jag får se det. 
Jag tycker det är för dårligt, här handlar vi dyr (!!!) kvalitet  och inte på IKEA som Herr Ø. menar inte klarar levera och vad händer?? Ingenting... Är det för jag är svensk som jag faktiskt hellre hade handlat där? Där får man ju i varje fall med sig 90% av delarna hem och kan vänta på den sista skåpedörren eller hyllan. Som det är nu väntar jag på rubbel och bit..

söndag 26 februari 2012

Grönt är skönt

Våren är här! I varje fall så känns det så när solen skiner och det är 10 grader varmt ute. Vi har väl ca 40 cm snö kvar och mer kommer nog, men just nu, känns det faktiskt som vår.

Därför måste ju nästa spinnprojekt bli saftigt grönt. Nu är det mitt kilo med höstull som väntar. Egentligen så håller jag ju på med vårstädning (herre j…lar så skitigt det kan bli på en vinter..) men jag klarar inte låta blir rocken helt ändå. Kammade tussar av den gröna ullen tillsammans med lite vitt blir den här härliga färgtonen..

Kardad med rester och mera vitt ser det så här ut. Tänkte jag skulle överraska mig själv med karding mellan kammingen så inte allt ligger orört och väntar på mig när kamgarnet är färdigt.

Den kära sjöman som tidigare ägt denna juvel berättade att jag kan köpa nya spolar till rocken, S10, nu får jag bara slänga iväg mannen hem till sin mor igen så jag får nya spolar (bra att vara gift med en Lillehamring.. spar porto..)

För nya spolar behöver jag nog. Jag vet ju, det har sjöman rådit mig till, att jag borde sätta papper innerst på spolen innan jag börjar men jag var så ivrig att jag glömde det, vilket straffar sig som vanligt..

Så då får man ta fram trälimmet igen och fixa det hela. Jag undrar hur många gånger jag har limmat dom nu. Att man aldrig lär sig!

Men den här gången har jag faktiskt gjort det. Nu tog jag kartongpapper runt spolen innan jag flyttade över garnet, och jippi! det fungerar hur bra som helst.

Den här gången försöker jag verkligen spinna så tunnt jag bara kan, nästan ingen broms och tråden på kryss och tvärs över vingen. Dessutom är alla delar nysmörjda så nu saknas bara tid. En vecka semester går så fort och det är så mycket jag tänker få gjort. Men jag ska belöna mig själv med några timmar vid rocken också, så det så!

Det sista kardegarnet av spelull

82 gram /110 meter ( 254,5m / hg)

lördag 25 februari 2012

Motorhaveri & Kardegarn av spelull 2

149,5 m / 62 gram ( 241 m/ hg)

Det blev några härvor spunna i löpet av veckan. Ja, för det blev inte mycket annat gjort, så trött har jag varit att det enda jag orkat efter jobb har varit karding och spinning, men nu, nu! idag börjar semestern. Ute skiner solen och lurar mig till att tro det är vår. Klart jag vet det är för tidigt och att vi fortfarande kan få en meter snö till men solen känns bra. Kanske lite mindre bra när jag ser hur det ser ut inne men storstädning står på programmet i helgen. Och på tisdag ska mina garderober komma, då blir det ordning.

Motorhaveriet är väl kanske inte direkt motor men faktiskt på ett sätt är det det. Jag har trampar så ihärdig på min spinnrock att en av dom viktigaste delarna gick sönder!

Gummi’grejen’ som håller fast trampan till drivhjulet gick av här en kväll. Attans trist! trodde nästan det var slutspunnet på mig, men äldsta sonen klarade fixa det och fick skruvat fast skruven igen på den lilla tamp som var kvar under trampan när han trätt slangen genom hålet. Bara det att jag är rädd för att det inte håller så länge. Vad gör jag nu? Finns det spinnrocksreparatörer någonstanns eller blir jag tvungen till slut att köpa en ny?

156,6m / 64 gram (244,5 m/hg)

Nu har jag bara lite kardad ull kvar att spinna så är jag äntligen färdig med all spelull. Jag har lärt mig en sak, det jag sorterat bort som obrukligt när jag kammade ullen borde jag gått genom med lup innan jag kardade ullen. Dom värsta bitarna av ullen lagar en masa ‘nupper’ i garnet, jag får inte dra isär dom, men jag får väl tänka på det som effektgarn.

Men nu ska jag först göra lite nytta här hemma..

lördag 18 februari 2012

Det ska bli skönt med semester..

… när den kommer, men fram tills dess är det bara att bita ihop och ta en dag av gången. Nu är det i varje fall bara sex arbetsdagar kvar så det ska nog gå. Tänk, nästa lördag är jag ledig! Den här veckan har ju varit kurs, Kongsberg ma-on och Oslo to-fr. Då känns det skönt med arbetshelg! Med tanke på att jag stod och målade hela förra helgen så känns det som om det vore flera månader sen jag sist var ledig. Men, med lite positiv inställning ska det nog gå bra. I Oslo blev det tid till lite shopping. Hittade dom här tre paren strumpbyxor. Visst är dom klatschiga. Skulle bara önska mig en annan fasong att stoppa ner i dom. Men jag behöver lite uppmuntring och gröna ben till jobbet måste kännas perfekt.

Hittade en annan lite häftig pryl också. Vitlökspressen fungerar perfekt, det har jag provat ikväll. Så smarta en del är som kommer på något så enkelt och okompliserat. Det enkla är oftast det bästa heter det ju..

På handarbetsfronten går det stilla framåt. Koftan har kommit ner till ärmhålorna. Men, jo då, jag vet det och har väl visst det hela tiden också. Dom här två garnen passar verkligen inte helt ihop.. Spelar ingen roll, jag repar inte! upp en gång till, så det så!

Törs väl nästan inte nämna att sonen krockade med min bil idag… tur det gick bra.

lördag 11 februari 2012

Helgens stora sysselsättning..

Varför har du skrivit Mia på väggen? frågade sonen. Öh, har jag det? Jag ser bara modern konst, ganska stiliga kontraster faktiskt. Fast det är klart. Det är väl latmoster som gjort detta. När jag målade över den gamla gröna färgen som var när vi flyttade in drog jag faktiskt fram garderoberna och upptäckte att förra ägaren aldrig brytt sig om att måla bakom skåpen. Tydligtvis kom jag underfund med det samma när jag målade blått. Efter lite kladd till vänster ser det mest ut som jag drog lite över väven för att tömma penseln på överskottsfärg..

Men nu, eftersom jag målat resten av rummet, så var det ingen återvändo. När den nya garderoben kommer så ser man väggen, alltså ska den målas. Golvlisten får därimot vänta tills skjutdörrarna är på plats. Nu vet jag varför jag inte orkat göra något med det här på hela veckan. Otroligt så mycket man kan stuva in i 3,6 m garderob. Det ser man när man slår sönder dom, garderoberna alltså, och ska försöka plassera hela innehållet runt omkring i huset. Så, den här helgen sk-ter jag i städningen, ingen vits, jag får steppa ihop med penseln i stället för damsugaren..

fredag 10 februari 2012

1.a kardegarnet av spelull

60 gram/ 147,5 meter ( 246 m/hg) tvåtrådig kardad ull, resterna från den kammade spelullen. En tråd spel och kopparfärgad merino, en tråd spel och vinröd merino…

Nu hänger garnet till tork efter ett bad i rykande hett vatten. När jag la det i blöt pluffade det sig upp så i torkat tillstånd kommer det nog se mycket tjockare ut. Det gick an att spinna ullen tillslut. Faktiskt var det lättare när  jag först hade fått lite garn på spolen. Tack för hjälpen bägge två, utan er hade jag inte kunnat mycket.

måndag 6 februari 2012

Hur många koftor kan man sticka samtidigt?

Många! Man går bara och köper flera stickor 3 mm så kan man gå lös på en till medans man väntar på att det andra garnet torkar.. Kan bli kul att se hur långt den sista nedersta biten av tröjan håller.. I kväll är det ‘Bron’ igen och något måste jag ju göra framför TV,n..

Framskritt och spackel..

Det tar sin tid att måla våra sovrumsväggar. På 70-talet när huset var byggt blev väggarna tapetserade med en väv, strie, det ser ut som säckväv och suger våldsamt med färg. Nu har sovrummets orange väv blivit målad med ungefär den samma grönfärgen en gång innan av dom förra ägarna och sedan blivit övermålad en gång tidigare av mig i mörkblått på 90-talet.

Det har irriterat mig. I dom allra flesta rum har jag stått i veckor och tagit bort den här väven, ett riktig slit, men i vardagsrummet och här sitter den alltså kvar. Målar man över väven har kanterna på längderna en tendens att ‘bulla’ sig ut. Den här gången har jag så tjockt lag med målning över att jag tog fram sandpapret och spackel efter första rundan med färg. Fungerade helt perfekt. Inte bara gamla skruv- och spikhål blir borta men också övergångarna.

Resultatet blev helt jämnt. Nu väntar lager nummer tre, hann bara två på söndagen för vi sover här inne fortfarande. Kanske jag hinner det idag. Planen är annars att jag ska hinna ta ut garderoberna innan kvällsvakten (pust, måste först ut på en shoppingrunda..) och måla där bakom, så jag får se vad jag hinner.. Elektriker’n (sonen) tog förresten bort telefonjacket som satt i väggen, vem behöver så många jack nu? Fasttelefonen är trådlös och alla använder lika väl mest mobilerna. Undrar hur länge en fasttelefon ännu blir använd?

söndag 5 februari 2012

Mera garn till koftan…

113 gram/ 405 meter  (358,5 m/hg), tvåtrådigt

Nu har jag inte kvar någon mer spelull att kamma, bägge 50 gr’s merino blev borta. Så nu får resten kardas. Om det passar ihop vet jag inte men jag har alltså inte mer… koftan har kommit ganska långt, jag har snart stickat upp dom två första härvorna ( tillsammans 110 gram) så nu får jag vänta tills det sista torkat.

Karda är inte lätt tycker jag och ännu svårare att spinna av. Kanske jag borde karda in någon annan ull som jag inte kammat först så jag får några längre fibrer? På spinnrocken rycker bara tråden så det tar en himla tid..

Resultatet efter flera timmars tårar och tandagnista, borde nog karda upp ett litet lager först i varje fall…

Om sant ska sägas tycker jag den kardade ullen går mycket lättare att spinna på slända men jag är envis, jag vill !!! få det till på rocken.. Nåja, det är bara att fortsätta trilskas lite så går det kanske bättre om en stund.. alla är vi barn i början..