söndag 1 november 2009

Det stora surdegsäventyret fortsätter

DSC00001DSC00002 

Fredag kväll hade min surdegsats stått några dagar i kylskåpet og det hade bildats en bottensats av ‘deg’ med en gulaktig vätska på toppen. Läser vidare på den uppskrift jag börjat på att jag ska hälla över det som rinner i en degbunke och mata det som blir kvar med nya 1 dl vatten + 1 dl mjöl och sätta grundsatsen tillbaka i kylskåpet till nästa bakning..

 DSC00008DSC00004

Det som jag hällt över i bunken blandade jag ut med 2 dl ljummet vatten och 4 dl mjöl och lät degen stå framme i rumstemperatur över natten ( det stod 8-12 timmar..)

 DSC00005DSC00003

DSC00009På lördagsmorgonen hade jag i ytterligare 3 dl vatten och blandade i mjöl till en bra deg som fick stå och jäsa till ett stycke ut på kvällen…

 

När så degen hade jäst i ca 6 timmar formade jag den till en limpa och lät den jäsa i ytterligar två timar på plåten..  

DSC00001 DSC00002

DSC00003Nu kan jag inte påstå att den jäste upp så väldigt mycket, det var nog mera att den flöt ut.. Satt i varjefall in brödet i ugnen och väntade spänt på resultatet, och visst jäste det lite, men långt ifrån förväntat så jag tog det ut och skar några jack i toppen, i förhoppning om att det då skulle jäsa sig lite högre men,…

 

DSC00004

Sammanfattningen av mitt första försök till surdegsbröd kan uppsumeras till;

1. Jag tror jag blandade i det sista mjölet i degen före den var ‘som mest aktiv’ eller kanske degen borde ha fått stått och jäst ännu längre…

2. Lukten satt kvar !!

3. Nog borde jag ha blandat ner lite salt i degen och något annat som satt lite smak på brödet, som det nu är smakar det bara som lite syrligt mjöl..

4. Jag har ingen anelse om hur varm ugnen borde ha varit, och om jag hellre borde ha lagt degen i en brödform för att hindra att den flöt så mycket ut..

5. Jag har inte givit upp – i mitt kylskåp står fortfarande tillbringaren men den upprinnliga surdegsatsen + en ordentlig klick av det brödet jag började baka, alltså blir det bara att starta på nytt i kväll  - SKAM DEN SOM GER SIG !!!

Funkar inte detta så har jag fått hjälp av Anja som var så snäll att ge mig en utförlig beskrivning på förra inlägg, tack Anja ( svaret kan läsas här), det ska jag pröva, och om någon har lust att se hur det egentligen skulle ha sett ut upptäckte jag att Träd gård en har varit på kurs..

6 kommentarer:

Hobbygåsa sa...

Hehe, ja skam den som gir seg :-) Og jeg tar av meg hatten for deg, min deig hadde endt i søppla mye før :-) Håper du får det til, jeg krysser fingre og strikkepinner og følger med videre!

Bestemor Drillo sa...

Du er ei standhaftig dame så neste gang tror jeg nok det går bedre;)
Alt skal læres ! Jeg har aldri turt å gi meg i kast med surdeig,men
jeg beundrer alle som prøver;)
Takk for koselig kommentar! Klem fra bestemor!

promenader på landet sa...

Det verkar vara ett väldigt komplicerat bröd det där... men det ser väldigt gott ut! Ha en bra vecka! Kram från Maria

Donald sa...

Du skal nok klare det, du er på rette spor. Jeg har ikke forstand på det, men min familie siger at de gør som dig og at det kommer af sig selv efterhånden, når man "fodrer" den på passende måde. Jeg tror der kan være forskel på hvor koldt der er i et køleskab og det kan have betydning.

Men du får jo en god hjælp hos Anja.

Billederne er gode, det ser appetitligt ud :-)

Mia stickar sa...

Oj vad du kämpar, skådan tålamod har inte jag! Hoppas du kommer på knepet och snart får fina ooch goda bröd!

Uttan sa...

Ja det är inte så lätt.
Men det såg roligt och intressant ut med Kursen Träd gården hade varit på.

Men det är baka och baka som gäller innan kan kommer på hur det ska vara.
Svärfar bakade en gång ett bröd som blev så hårt att det inte gick att skära med en kniv.
Han gick ut i snickarboa och tog sågklingan och sågade bitar.....
Tror inte det var så många som åt av det brödet.
Han lade visst brödbitarna i blöt innan han åt.

Ha en fin dag, här blåser det i dag.
Kram!