söndag 15 november 2009

Kugghjulsmojängen - en spolmaskin

Patent And. Mattson, Mora, Sweden.

DSC00003Den kugghjulsmojängen som jag visade, vet jag faktiskt inte vad man kallar men den är helt toppen till det den är tänkt till. Självklart så stammar den från mormors vävtillbehör.. Helt toppen är också den här golvbrädan som gamlefar lagade till mig, för nystanet med vävgarn rullade ju runt överallt på golvet när jag skulle nysta upp garnet på spolen.

Han tog helt enkelt en planka och borrade två hål som han satt två rundstavar i, funkar perfekt, och den är tillräckligt stor för att jag ska kunna stå med ena foten på brädan så den håller sig stilla.

Att han satt i två pinnar är for att jag ska kunna varpa med två garnnystan, när han först börjar så händer det han glimtar till ;)

DSC00002 DSC00005 DSC00008 DSC00010

Dom här färdiglagade pappershylsorna är så mycket lättare att använda än de vikta pappersbitarna man använde förr, hm, jag har nog gjort det själv också i början..

DSC00013 DSC00011

Jag har kommit ett stycke vidare på mina jullöpare, tjugofyra spolar faktiskt, när man tänker på att en spole håller till lite över tio cm,.. kanske blir jag färdig likaväl till jul :)

Om det är någon som vet vad en sån här kugghjulsmojäng faktiskt heter är jag tacksam för svar!

14 kommentarer:

Bestemor Drillo sa...

Den julløperen har noen riktige julfarger, venter med spenning på at den skal bli ferdig! Ha en flott
søndagskveld! Klem;)

♥ Gamleheksa ♥ sa...

Du verden som jeg strevde for å skjønne overskrifta di i dag, men når jeg fikk lest litt, så ser jeg jo hva det er. Iallefall på bildene:) Veveing har jeg alltid hatt lyst til å prøve, men aldri kommet meg i gang med noe særlig.

Hilde sa...

Mmmmm veve er deilig! Jeg hadde vev da jeg gikk på folkehøyskole for veldig mange år siden, og elsket det! Her hjemme har vi ikke plass til noen vev, men jeg har billedvev... Det er godt å jobbe med synes jeg.
Takker også for hyggelig kommentar på bloggen min - fint å besøke inne blogen din, jeg har jo vært i hagebloggen din tidligere, og det er like hyggelig inne!
HIlde

Uttan sa...

Å en sån "mackapär" kommer inte i håg vad de heter men det är roligt att linda upp spolarna på den,
Kanske den heter spollindare?

Så duktig Du är med vävningen Du ska se att Du blir färdig till Jul...
Du vet det blev fart på min målning av soffan när Cilla, en bloggare sa att hon ville se resultat inom tre veckor.
Så jag får väl säga-Jag vill se löparen till jul.

Ha det gott!
Kram!

Birgitta sa...

Hej! En spolmaskin är det. Så nu ska du väva också. Spännande och du blir säkert klar till jul.
ÖNskar dej en skön vecka.
Kram Birgitta

Bluewhiskey sa...

Mm, sådan där bräda hade vi på en praktikplats jag gick på förr. Saknar den lite och funderar på att göra en själv. Väldigt bra att ha när man vill göra två nystan garn till ett :p

Önskar dig en fin start på den nya veckan.

Mia sa...

Å, en sådan hade min moster å, kommer ihåg att det var så roligt å hjälpa henne med å spola på trådar, hon hade en vävskola i Esløv där jag kommer ifrån, så jag har ett stycke hem .......så fin duk du väver, provade å väva hod min moster, tyckte det var svårt å få fina kanter....Har en del som min moster vävt.
Du har duken jag har mina lappar så vi får se om vi blir färdiga till jul....

Ha en fin vecka.

Mia

Uttan sa...

Ja Du kära vän jag har varit en riktig Kaffe käring jag också...vet i 17 vad som hänt men jag ska lära mej igen ;0)

Ha en god Måndag kväll!
Kram!

Angel.Pearls sa...

Vilka kreativt härliga bilder du visa -och väven blir helt fantastiskt fin! Tack för dina goa inlägg o Kram//Eva

Hobbygåsa sa...

Nei du, hva dette er aner jeg virkelig ikke :-) Men veving ser gøy ut, jeg har så lyst til å prøve men tiden strekker ikke til for alt :-)

fale artut sa...

Jag vet, jag vet!
En spolmaskin!
Vävde för länge sedan. Om man gör små "kullar" på sidorna kan man spola mera på rullen! Så fick jag nytta av mitt gamla kunnande! Ska bli kul att se din slända!

Meta sa...

Hej igen !
Nu har jag tittat på din fina väv, den blir säkert färdig till jul.
Kram mamma

Jorunn Pedersen sa...

Kan du veve også?!
Jammen er du allsidig!
Jeg har en Monika-vev stående, men uten noe som helst undervisning eller forklaringer er det vanskelig å komme i gang...

Ulla sa...

Hej!
En spolmaskin är det du har. Nu för tiden finns det faktiskt riktiga maskiner. Min är alltså elektrisk och spolar i ett huj, man kan välja hastighet själv. Ett Gott Nytt vävår önskar en inbiten vävare.