lördag 14 november 2009

Prosjekter – jag försöker väva

DSC00002Jo, faktiskt, jag har en god del av dom där UFO, unfinished objekts, som jag ser flera kallar det. En av alla handarbeten som jag håller på med är det här försöket till jullöpare. Nu är det ju så att självlärd inte alltid är vällärd, det har jag nog bittert lärt mig. Men har man först satt upp väven , med 10 m !!! renning, så är jag ju nästan tvungen att fortsätta, och  det blir nog färdigt en vacker dag, helst före jul. Nu är jag ju inte bättre på att väva än jag är på att baka surdegsbröd, så resultatet blir därefter. Men jag är som tidigare nämt, envis som en gris, och detta ska jag nog få till.

DSC00001  

Jag har ju sett hur man ska göra många gånger och är faktisk lite stolt över att jag klarat trä väva, knyta fram och det hela, utan hjälp eller råd, men det blir dyra kunskaper. Det har gått åt både matrial och många tårar medans jag har hållit på. Tack och lov har jag ju ärvt en del så allt har jag ju inte behövt köpa..DSC00003

Den ena skytteln har jag köpt, den andra är mormors. Även om det är lättare att sätta i hylsan i den nya skytteln, så är det mera fart på mormors..

DSC00004 

 

I utgångspunkt så hade jag tänkt att jag skulle göra insalgen med rött garn men jag hade väl felberäknat åtgången så nu fortsätter jag med oblekt, tycker kanske att det ger duken ett lite shabby resultat,

men shabby chic är ju på modet just nu, DSC00005och visst ser det väl lite nostalgiskt hemtrevligt ut, det ger faktiskt mig en lite nostalgisk känsla..

 DSC00007

 

 

 

Nu är jag klar över att stadkanten är det som skiljer en god väverska från en dårlig, så man ser på vilket nivå jag befinner mig.. men det kan också ha att göra med att jag inte sitter så länge om gången just nu.. när jag först vävt i någon timme ser dom bättre ut. Det är väl både lite modigt och lite skamligt att visa upp, men detta är ju ingen skrytblogg direkt, så kanske kan jag trösta någon annan som försöker, man blir ju inte mästare vid dom första försöken :)

DSC00006Ska nog få det till !!

Jag har ju otroligt mycket Cottonlin som ligger och vänter på att bli dukar så nu får jag se och bli färdigt med detta..

kanske ikväll ??

 

11 kommentarer:

Strikkebesta sa...

Eg blir inspirert! Hat det nemlig på same viset, har eg lyst til å prøve ut noko nytt, så prøver eg det ut! På ein bruktbutikk i kommunesenteret har dei ein bordvev til salgs - eg må ta meg sjølv i nakken for ikkje å slå til og kjøpe han, det hadd vore artig å lært seg vevekusten også:) Men først må eg bli god på spinning - så får tida vise om det blir veving også. Eg synest juleløparen din blir fin, og jarekanten er vel ikkje så verst - i all fall ikkje i mine auger. Lykke til vidare!

promenader på landet sa...

Hej! Vad fint det blir! Jag blir nostalgisk min mamma har haft flera vävstolar på gång hemma när jag växte upp. Må gott! Kram Maria

Åsa! sa...

Så fin duk, helt i min smak! Hemvävt är verkligen vackert. Jag har varit med och eldat upp en väv, i desperation när ett helt hem fullt med bråte skulle säljas. Ja, det var nog inte helt klokt...

Malys krok sa...

Duken din ser jo kjempefin ut! Må også si at det var imponerende mange H på ABC - innlegget ditt. Flotte planter og!
Tusen takk for din koselige hilsen, -Margit-

Uttan sa...

Hejja på!

Det blir jätte fint så roligt att få väva en egen duk till jul.

Övning ger färdighet!

Önskar Dej en fin Lördag kväll!
Kram!

miaring sa...

Jag vill också väva! Vad är det för mojäng, det som ser ut som ett kugghjul med ett borr ovanpå?

Anonym sa...

uaaahhh.. kan du veve???? fulgte ikke helt med i timen da min mormor ville lære meg det.. nå angrer jeg!!!

Du det monogrammet er sydd på frihånd.. hadde aldri gjort det før og er litt stolt over at jeg fikk det til..

Har brukt grov lin for det var lett å telle trådene i :o))

Ha en deilig aften.. kram..

Turid Holm Flaa sa...

Å så flott at du viser fram vevarbeidet ditt. Blir imponert over hva du har fått det til uten kurs eller hjelp. Syns kantene er fine nok i massevis. Dette er jo håndvev og ikke maskin. Veldig, veldig hyggelig å titte på andres arbeid, farger og måter å løse ting på. Inspirerer.

Ønsker deg en riktig god helg videre. Masse hilsen Turid

fale artut sa...

Fint med handvävt. Rött hade varit fint men detta blir ju också bra! Rutigt hade varit härligt också..... Vilka möjligheter....
Det ser så kul ut!
Ugnsvärme.
Jag läste en helkrånglig beskrivning, men det blir bara virrigt för mig.
Så jag gör så här. Sätter ugnen på 250 grader, i GOD tid.
Sätter in brödet i mitten av ugnen. Sätter timer på 15 minuter. Då vrider jag ner till 200 grader, ställer timern på 15 minuter till. Då kollar jag, stänger av värmen och ibland får det stå lite till.
beror på färgen.
Lycka till!

Mia stickar sa...

Det har du gjort bra! I min ungdom kunde jag hela prosessen att sätta upp en väv men det är långe sedan.... Fint ser det ut att bli!

Hobbygåsa sa...

Åååå så fint det blir! Og tenk da, egenvevet juleløper, så flink du er!