tisdag 10 november 2009

Sura tankar…

DSC00003Är det någon där ute som har fått vaccinet mot ‘knorr sjukan’ ännu ? Här hos oss går det sakta framåt, någon har blivit sjuka redan, andra väntar på vaccinen, som ska komma, nya beskjed nästa vecka, imorgon, upps, det blev visst inte idag, vi väntar på mer information… Stora överskrifter i tidningar… någon som har dött…

 

Ny helg och nya försök med surdegsbröd. Nu hade jag två möjligheter.  I kylskåpet stod ett glas med grundsatsen från förra helg, som blivit matad med en ny dos, och ett glas med degklimpen från mina försök till att baka brödet förra helg. Jag tog lite ut av det första glaset, och jag ska erkänna att det inte stinker längre, nu luktade det mest lite syrligt.. Läste någonstanns att man kunde riva ner ett äpple, så det gjorde jag, samtidigt med 4 dl vatten och 4 dl mjöl…

DSC00005Så har min vardag dom sista veckorna sett ut, men nu, nu skulle det alltså vara dags för oss. Med en stark anmodan om att alla ska ta den- Vi tillhör visst en sorts riskgruppe..

Vi blev uppdelade på tre dagar, självklart tog jag frivilligt den sista dagen, jag hatar sprutor och klarar inte helt att bli så ‘hysterisk’, borde jag vara det ??

På lördag morgon hade hela degen blivit rinnande igen, då hade jag i en hel tesked salt och hackade ner lite valnötter också. Tillsatt 2 dl vatten till och nästan en liter mjöl så degen fick en ordentlig fast och god konsistens..

DSC00007Vaccineringen skulle ha börjat igår, men då fanns inget vaccin så det startade idag istället, jag ska alltså egentligen vaccineras på torsdag.. Men så har dom lite för många ‘doser’ idag, tydligen så är det så att om behållaren är öppnad och utblandad så måste den användas nu! Jag blir alltså hämtad eftersom jag är på jobb, eller är det för att hon som ska sticka vet jag hatar sprutor ??..

Ut på lördag eftermiddag kan jag inte säga att degen hade dubblat sig direkt, men lösare hade den blivit, så den fick stå till söndag, då tog jag ur den av bunken och knådade in flera dl med mjöl tills degen såg så här fin ut. Knådade massor, jag har någongång hört att det ska göra fibrerna längre så brödet inte smular så lätt..

DSC00010Efter en längre scen, med lite skrik och hyperventilering, fötter som trummat runt på golvet, blek hud, så är sprutan tagen, all skryt till hon som gjorde det, vill hon någonsin byta jobb borde hon jobba med bara sprutor!! Jag märkte inte sticket alls :) Så ska man alltså vänta, vänta och se om man blir sjuk, ja, man sätter vaccin för att vänta och se om man blir lite sjuk, hos mig i höger arm, som nu är öm. Det värsta är visst imorgon..

Två små limpor blev det, la dom på plåten för att dom skulle få jäsa, nu hade jag verkligen tro på att detta kom att gå bra.

DSC00013Så kommer nya beskjed, det finns inte nog vaccin till alla, så de som skulle ha dag 2+3 får vänta, tidigast i starten av nästa vecka kommer ny laddning.. Ska jag som egentligen inte ville ha känna mig som en skurk nu ? Här sitter jag med öm arm, orkar inte gå på kvällens målarkurs, och oroar mig för morgondagen, varför, jo med mitt dårliga samvete blir jag helt säkert sjuk…

Efter fyra timmar på plåten har dom fortfarande inte blivit något högre, men däremot bredare och glansiga. Jag tog helt sonika saksen och  klippte några snitt på toppen, kanske det hjälper på jäsningen.. funkar ju bra på kanelbullar…

DSC00016  När jag nu först är igång kan jag väl lika gärna skriva ner hur sur jag blir när inte våran nätleverantör klarar att hålla nätet igång, hur sur man blir när det är så ostabilt att man är påloggad, eller inte påloggad, hmm.. här varierar det ganska bra.. för att tillslut få till svar när man ringer att det inte är något fel eller jo det är visst något fel i centralen när dom ser närmare efter, men det blir inte färdigt förrän imorgon kl 12.00.

Satt inn brödet i ugnen på 175 grader, tänkte att det kanske inte ska vara så där allt för varmt när man gräddar bröd…var tog mina fina klipp vägen ? Ser man gott efter så ser man att brödet blev ungefär som en svamp, en hård yta på toppen, men mjuk inuti…

DSC00015 Herregud, och November är ju inte halvvägs ännu, bara en tredjedel av årets västa månad har gått.  Snön har smält och det är mörkt ute, hela dagen känns det som, det är så mycket att göra på jobbet att det lilla dagsljus som är får jag inte med mig för då sitter jag inomhus.. Det är kemiskt detta, min hjärna behöver ljuset för att fungera. Tack och lov är det bara tjugo dagar kvar…

Brödet blev ca tre cm högt! Det luktar faktiskt inte allt för illa, smaken är något syrlig, väldigt syrligt för känsliga gommar..men det gick mycket bättre än förra helgen, tycker jag i varjefall…

Nu har jag fått lite mera hjälp då, tack till både Birgitta och Vibeke :) För det första så är rågmjölsdegen visst lättare att starta med, helst ekologiskt mjöl..Tydligen ska degen knådas 8-10 minuter i köksmaskin, minst dubbelt så länge om man gör det för hand!! ( och jag som tyckte jag knådade massor, var inte i närheten av 20 minuter..) Degen ska jäsa 2 timmar i bunken och ytterligare 2 timmar på plåten, brödet ska doppas i mjöl innan man lägger det på plåten…Man ska spraya över lite vatten innan man sätter in brödet i en ugn som är uppvärmd till 250 grader, den ska sedan sänkas till 230 grader och brödet ska stå i ca 45 min och grädda..

Med andra ord, jag är envis som en gris, det blir ett tredje och sista (??) försök till helgen igen.

Funkar det inte nu blir nästa försök på rågmjöl!! Dessutom står det att jag bara ska baka bröd på en tiondel av den första degröran.. att det är ättiksyra som bildas = SURT !!!

8 kommentarer:

Birgitta sa...

Du kämpar på med surdegen. Hoppas det lyckas till slut. Ska bli roligt att följa fortsättningen på det här äventyret.
Jag har inte taget någon spruta mot nöff nöff. Tror inte jag ska göra det heller, men däremot ska jag nog ta den mot säsongsinfluensan. Det rådde syster mej att göra.
Ha det så gott.
Kram Birgitta

Mia stickar sa...

Jo jag är vaccinerad via jobbet för två veckor sedan, blev inte sjuk men väldigt öm i armen men det går över! Lycka till med surdegen!

Bestemor Drillo sa...

Ja dette var mye surt på en gang;)
Det viktigste er vel at både du og surdeigen kommer til å overleve alt sammen, i hvert fall du. Sta som du er ! Det er tæl i jenta!
Ha en søt kveld, armen blir bedre etter ca. to dager! Klem!

Kajsa sa...

Hej! Hittade hit via I mitt gröna hjärtas tävling och ville tacka för tipset att skölja ur morteln med konjak! Jag mortlar också med socker men så står man där och försöker få med så mycket som möjligt av det dyra saffranet. Konjak blir det i år!

Uttan sa...

Men vad Du sliter med Din deg....
Det blir säkert jätte bra tillslut kanske blir något riktigt vackert bröd till jul.

Skönt att Du tagit sprutan vi har inte gjort det än.Jag ska till doktorn på Måndag tänkte höra lite då när jag ska ta den.

Ha det gott!
Kram!

LisaMatilda sa...

Hoppas att du mår bra idag efter sprutan. Själv stod jag över min förtursplats, kunde tagit den för ca 4 veckor sedan, men kände att jag inte hade funderat färdigt. Har fortfarande inte bestämt mig, får se hur det blir.
Kram

Åsa sa...

Du är envis du med din surdeg. Envishet brukar ju löna sig tillslut, hoppas det blir bra nästa gång.
Här har vi inte sett röken av något vaccin, det sitter nya lappar på jobbet mellan varven... I skolan ska de visst börja vaccinera nästa vecka. Det får bli vad det blir med den där influensan...

Hobbygåsa sa...

Hehe her var det mye surt. Håper resten av uken blir bedre :-) Når/om det blir vaksinering her vites ikke - jeg tilhører den gruppen det ikke er noe farlig med, og vet ikke helt om jeg skal engang... Vi får se... Stilig bilde av larven forresten! Lykke til med nye bakeforsøk :-)