onsdag 30 december 2009

När man vill göra så mycket på en gång..

  ullkarda

Hemma på väggen i Lillstugan sitter det några ullkardor, gamla och rostiga och har säkert inte varit använda på dom sista 75 åren, minst !! Dom bär fortfarande spår efter några små barnhänders försök att karda bomull ( läs ‘mina’) men det är också över 30 år sedan…

DSC_0011

När man vill så mycket på en gång, och tiden aldrig helt ser ut till att räcka till, så är det ju tur att man kan köpa färdigkardad och färdigfärgad ull, från Spinnvilt. Det har nu jag gjort i varjefall, men det har nog lika mycket att göra med att jag inte har Får i garaget .. Jag vet, jag överdriver ofta ( läs – alltid!!) i min iver när jag vill försöka något nytt, det blev tillsammans 12 buntar med kardad Merinotops  (6 blå+6 gröna), 6 buntar Shetlandstops Moorit och 6 buntar Shetlandstops Brun/vit, det utgör tillsammans 1800 gram..

1

50 gram Brun-vit ull och nu har jag verkligen försökt spinna ullen tunnare och jag har inte tvinnat det lika hårt som jag gjorde med garnet till vantarna

DSC_0009  DSC_0007DSC_0011

25 gram grön Merino, denna ullen klarade jag spinna ännu tunnare än det bruna..Merinoull är ju jättemjukt !!

DSC_0015 DSC_0018 DSC_0022

Garnet blev visst inte helt lika tjockt spunnet denna gången heller…  Nu har jag lagat en härva av garnet så imorgon ska jag lägga den i blöt i varmt vatten med lite diskmedel i (eller ska det vara grönsåpa ?..?..), så hoppas jag att jag har gjort det ‘riktigt’.. tänk om det kryper !! ( = skräck) ..

DSC_0024

Min plan? Det är att jag ska ha nog garn till en kofta, om si så där ett år eller något sånt, för detta, spinna med slända, tar tid, och det är ju så mycket jag har lust att göra, helst samtidigt..

11 kommentarer:

Margrethe sa...

Jeg er bare stumm av beundring! Alt hva du får tid til! Og så mye vakkert som du lager! Ønsker deg en deilig nyttårshelg, og et herlig god nytt år, der du får mye tid til å dyrke dine kreative sider.

Britaiskogen sa...

Stakk bare innom for å ønske deg, kjære kreative garndame, et riktig godt nytt år!

Mia stickar sa...

Kul att se att det finns fler som vill göra en massa grejer och helst allt på en och samma gång! Tycker det ser fint ut ditt garn!

Bodil sa...

Så fint garn du har spunne. Når du spinne av ferdigkara ull som er vaska, så treng du ikkje bruka vaskemiddel når du vaskar garnet etter spinning. Men spinne du av ull som ikkje er heilt rein, så må du bruka spesialvaskemiddel for ull og silke. Lukke til med spinninga :)

Bodil sa...

Ta så varmt vatten som det er i kranen og legg hespa forsiktig nedi. Der må den liggja i fred og ro i 5- 10 minutt. Ta den så forsiktig ut, og klem forsiktig ut litt av vatnet. Dersom du har hatt i vaskemiddel må du ta prosessen ein gong til, men det treng du jo ikkje med det garnet du har no. Så går det an å sentrifugera det, men det har eg aldri gjort. Eg tar ein handduk og legg det inni, og trykkjer ut vatnet i den. Så tek eg ut hespa og strekkjer den litt og hengjer den opp til tørk, gjerne på ein klehenger.

Birgitta sa...

Hej! Vad duktig du är att spinna och du ska se att snart har du fått ihop härvor med garn så det räcker till koftan.
Du är inte ensam med att vilja göra många saker samtidigt.
Nu önskar jag dej ett gott slut och ett riktigt GOTT NYTT BLOGGÅR.
Kramisar Birgitta

Unknown sa...

Garnet ditt ser spennende ut :) Varer vel ikkje lenge før det kommer rokk i hus hos deg og ;)

promenader på landet sa...

Önskar dig ett riktigt gott nytt år! Stor nyårskram från Maria

Jorun sa...

Jammen er du flink!
Jeg har fortsatt stående 2 kg ukardet ull jeg... Har aldri forsøkt meg på hverken karding eller spinning, men skal prøve har jeg tenkt... når jeg får tid. Akkurat som deg vil jeg så alt for mye..., og alt på en gang.

Strikkebesta sa...

Kjære deg, Mia, du er supereffektiv! No har eg vore innom dei tre siste innlegga dine. Så vakkert du skildrar barndomsheimen din! At du har ei kunstnaråre har eg forstått tidlegare, men no ser eg at du er tusenkunstnar også, du har visst anlegg for alt du prøver deg på! Eg er sikker på at du klarer å spinne nok tråd til jakke til slutt - på handtein! Det er verkeleg ei bragd!

Bluewhiskey sa...

Måste ju lära mig det där jag med, min spindolyn bara ligger och väntar på att jag ska ta mig i kragen..

Tittar in för att önska ett riktigt gott nytt år :)