lördag 9 november 2013

Klarar inte sluta

Den gamla svenkstilverkade kardmaskinen, (Cilla tror jag den heter…) jag fick av mamma förra julen har körts hårt sista veckan. Med borsten från Ashford, som passade perfekt till maskin, har jag ju tidigare bara kardat blandningar, den fungerade helt enkelt dårligt på nytvättade fårlockar..

Trodde jag…. för efter en kommentar här så började jag tänka igen på varför? Alltså tog jag fram skruvmejseln och började skruva isär den. Oljade sen alla delar och satte ihop den på nytt. Den fungerar ju hur bra som helst! Nu spottar den ut nykardade flor som ingenting. Floren blir till rullar och jag har fått bort massa rusk och annat medskick som inte försvann i tvätten. Usch, tanken på att jag annars hade fått allt det ner i soffan om jag handkardat törs jag inte tänka helt ut…

Jag har ett berg av nytvättad norsk kvit sau (ett crossbreed får) som ska kardas. När man står och plockar isär lockarna är det ju inte bara allt rusk som försvinner, det är också lätt att se var dom bommat på klippningen så dom små bitarna kan lätt plockas ut innan jag kardar.

Det har blivit många såna här ull rullar (batts?) som ska spinnas till garn bara spinnrocken blir ledig igen (just nu är det ju ull till sjalen som jag spinner..) ca 350 gram ull tror jag det blev.

Nog känns det skönt när något som ser så osmakligt ut som detta kan omvandlas till mjuk härlig ull. Nu ser jag dessutom fram mot en veckas höstsemester. Hur mycket ullarbete hinner man inte då? Jag har ju lika mycket vit ull kvar att tvätta..

1 kommentar:

Marit sa...

Du har virkelig mye fin ull hos deg! Du rekker sikkert å strikke et par gensere på en uke du :)