torsdag 26 november 2009

J- Jäst

DSC00001Om man ska baka är det bra att ha jäst hemma. Jäst är ett paket fullproppat med små svampar, som får brödet att jäsa. Färskt jäst har man i kylskåpet men det finns också torrjäst. Den kan man lagra längre och röra ut i vatten när man ska har den.DSC00007 

 

 

Det är koldioxiden som bildas som får brödet att jäsa.Har man inte jäst hemma så kan man ju alltid använda bakpulver. Jag har alltid bakpulver hemma men skulle det ta slut så har jag hört att det ska vara bakpulver i våra pulverapparater till brandslockning. DSC00006Det har jag nog inte tänkt att försöka, så om inget annat så har jag en påse Natron, den kan man också använda som jäsningsmedel, eller till brandslockning också för den delen, men då får inte elden vara större än en tändsticka för så stor är inte min påse .. DSC00003Natron är också helt super om man har halsbränna, den neutraliserar magsyran.

 

Natron innehåller natriumbikarbonat, och bikarbonat kan man köpa som jäsmedel i Svergie. DSC00004 Nu skulle jag gärna haft ett fotografi på Hjorthornsalt också men det hade jag dessvärre inte hemma. Hjorthornsalt för mig är först och främst mandelkubbar, hm, det har jag inte heller bakat på länge.. Bot och bättring!! Det är ammoniaken som känns i näsan tror jag om man äter kubbarna innan dom svalnat ? Drömmar, jag får inte glömma julens drömmar!!DSC00005

 

Så har man ju förståss möjligheten att laga en surdeg. Surdeg har jag ju skrivit tillräckligt om sista månaden så den behöver jag nog inte säga mer om än att det är koldioxiden i surdegen som lyfter brödet, med andra ord så blir den ganska lika jästen. Men, har man

ingenting i degen eller smeten så blir det man bakar platt som en pannkaka, men alla som har stekt pannkakor vet ju att helt platt blir det ju inte..

 

 

Så nu är det bara att starta upp med julens stora bakverk. I adventstider behöver man ofta lite av varje av jäsmedel, så det är bra att ha lite olika på lager.

Vad använder du?  

Flera J-lösningar hittar du här

34 kommentarer:

Petunia sa...

Nå ble jeg ganske enkelt sulten igjen:)

Lise H sa...

Jeg ble også sulten :)!
Gjærbakst er noe med det beste jeg vet!

Turid Holm Flaa sa...

Dette er du ekspert på :-). I en periode på nesten et år forsøkte jeg en diett uten gjær. Bakte bakepulverbrød, men det ble ikke helt det samme som gjærbakst da!!

Rimkogeren sa...

Jeg får lyst til en natmad :-) Til brød bruger jeg altid gær.

Mia stickar sa...

Tack för tipset om brandsläckaren, det visste jag inte! :)

Maria sa...

Jäst ska jag köpa då jag handlar senare idag. Ska baka bullar :)
Trevlig helg!

Anonym sa...

I dag skal jeg bruke Gjør - det er bakedag i heimen. Koselig J! Ha ei fin helg!

Anonym sa...

Hei - og takk for hyggelig kommentar. Kjempefint innlegg du hadde, og heldig for deg at dere skriver gjær med j i Sverige. Så heldige vi er som kan forstå hverandres språk, selv om mange ord er ulike. Joda, jeg bruker alle de hveringsmidlene du skriver om. Til gjærbakst er den ferske gjæren den beste, men er jeg fri for den, så bruker jeg gjerne tørrgjær. Etter at barna flyttet ut, så baker jeg ikke så mye lengre, men noen ganger så må jeg bare, om ikke annet så for å kunne kose meg med den gode bakelukten i huset. :)

Sommertid sa...

bakverk med jäst är jättegott. Tyvärr är jag inte like bra på att baka med jäst, som med dom andra hevingsmedlen.men men..det smakar gott ändå.
Lycka til med bakiningen.
God helg :)

Anonym sa...

Veldig bra innlegg på J. Skal snart ta i bruk både bakepulver, natron og hornsalt. Gjærbakst er jeg ikke så god til, dessverre.

Uttan sa...

J som Jäst......
Jag använder Jäst.Bakpulver och hjorthornsalt i mina bakverk till Julen.

Bakpulver i brandsläckaren...jasså det hade jag ingen aning om.

Önskar Dej en fin Fredag!
Kram!

Bestemor Drillo sa...

Flott innlegg Mia ! Jeg bruker det meste av dette, men bruker gjerne tørrgjær da jeg synes JEG får best esultat da ! Ha en flott adventshelg! Klem fra bestemor;)

Irene sa...

Jeg elsker gjærbakst! Så nå fikk jeg skikkelig vann i munnen!

God helg :o))

Elisabeth sa...

Jammy! Det såg godt ut!

God helg!

Anonym sa...

Dette innlegget fikk lysten til å bake til å bli sterk. Flott valg av J.
Ha en riktig god helg!

Marit Johanne sa...

Det er morsomt med denne ABC utfordringen at det er deltagere fra våre naboland også. Da blir det litt forskjellige ord. Jeg har en familie som elsker gjærbakst, så det har blitt brukt mye gjær her i huset! Jeg burde nok nesten hatt det som ord da vi hadde bokstaven G, nei forresten garn som jeg hadde er nok enda mer viktig for meg :D

Margrethe sa...

Gjærbakst er noe av det beste som finnes. Og like god som smaken, er lukten. Nå blir det litt baking hos meg :-). Ha en deilig helg.

HildeS sa...

Gjær trengs til baking, og gjærbakst er utrolig godt..

Marita sa...

Gjærbakst er akk så godt, men kan ikke inntas for tiden.

Linda sa...

Ååååå nå fikk jeg lyst på boller, eller kanelsnurrer, eller kringle....eller godt hjemmebakt brød.....Selv baker jeg ikke noen ting!!;o)

Evami sa...

Nå fikk jeg lyst til å bake:) BLir kanskje boller imorra,og ihvertfall lussekatter på mandag:) Da kommer de på besøk fra barnehagen:) Ha en flott helg:)

Malys krok sa...

Som nevnt her, var det heldig for deg du skriver gjær på en annen måte enn vi. Ser godt ut det du baker og nå er det jo første søndag i advent. da er det jo koselig med litt ekstra. Takk for din kommentar, koselig.
Hilsen Margit.

linsky sa...

Mmm drømmer med hjortronsalt! :-D

Henny sa...

Ja, den var ikke gået på dansk. Jäst = gær.

Birgitta sa...

Jäst passar ju perfekt som tema till en person som bakar så mycket som du. Vilken tur att du lyckades med surdegen till slut.
Önskar dej en skön helg.
Kramis Birgitta

Anette sa...

Jäst det går det åt mycket i dessa dagar. Ska väl ta tag i julbaket nästa vecka, så då blir det både vanligt jäst och bikarbonat som gäller.
Vilka söta jästpaket förresten! /Anette

Living next to me sa...

Nesten så en setter en deig midt i natten, takk for kuslige kommentarer F

Sologbolig sa...

Å gjærbakst er så godt. Tidligere bakte eg mye, men nå har eg visst ikkje tid til noenting...synd ! Ha ei fin helg.

naturglede/Randi Lind sa...

Gjær er flott å ha i huset. Hyggelig med hjembakt. God helg!

Tania sa...

Mm, det her kan du!;-)
God helg!

Lappedamen sa...

Det er veldig kjekt med tørrgjær,da kan man bake når som helst. Jeg rører ut tørrgjæren i væsken sammen med en dæsj sukker. Lar det stå å godgjøre seg 10-15 min. før jeg tilsetter melet. Supert bakverk blir det.

Hobbygåsa sa...

Så flott innlegg - ja jeg ble også sulten! Men det gjør ingenting, for jeg sitter her med en nybakt sjokoladekake - med bakepulver :-) Ha en fortsatt fin helg!

Anne-Lie sa...

Jag valde oxå jäst i min J-blogg, men jag hade inte lika mycket kunskap i min text som du bjuder på! Surdeg däremot gillar jag att baka med jag med;-))

TorAa sa...

Just jäst er det som skiller det gode bakverk fra noe annet.

Supert ABC-J