tisdag 8 mars 2011

Temlor, temlor…

Ture Sventon och hans Temlor har flera sammansvurna här i huset. Semlor ska det vara, självklart, varje tisdag fram till påsk. Nu tjuvstartade vi ju i söndags, fastelavenssøndag ska man ha fastelavensboller. Men så kommer tisdagen, fettisdagen (fet tisdag) och så är det dags igen. Detta ska ju liksom vara sista dagen före fastan,hm,hm..
Här i huset lagas semlor efter mormor Kerstins variant. Riven mandel, florsocker och inkråmet av bullen blandas med lite gräddmjölk innan det hela stoppas tillbaka ner i bullen. En mycket god variant i stället för mandelmassan..
Hade jag nu varit liten och hemma så hade denna semlan hamnat på botten av en djup tallrik, halvvägs dränkt med varm mjölk som hade gett brödet lite mer som puddingkonsistens. Men det har jag aldrig gjort som vuxen och den tradisjonen känner inte min familj, den talar jag hellre tyst om.. det såg ju kanske inte så gott ut men smakade himmelskt.
Här serveras dom som dom är, med ett härligt täcke av florsocker. Nu står dom och vilar lite i kylskåpet och väntar som jag på Wisteria Lane.

15 kommentarer:

Mia stickar sa...

Det kanske vore nåt för mig som inte gillar mandelmassa!

Anita Tørmoen sa...

Nam, dette så godt ut:)

Mimmi Hek sa...

Jag fick också semlor i varm mjölk när jag var liten, hetvägg kallades det. Tyckte inte det var gott. Blev bara sunkig bulle. Ska jag nu nödvändigtvis äta en semla ska den inte vara uppblött. Kanske när jag blir gammal och tappar tänderna.

Birgitta sa...

Hej! Här har också bakats semlor idag. Obs. Det var årets första semlor för oss, men nu gör vi som hos dej - varje tisdag fram till påsk. Jag gör mina semlor likadant som du, men vill absolut inte ha den dränkt i mjölk. Medan maken vill ha hetvägg och det får han.
Mer snö på väg hos oss nu.
Kram Birgitta

... sa...

(*rødme* - jeg har faktisk ikke fått med meg at det har vært fastelavnsøndag...)

Semlor/temlor var helt ukjent for meg, men det så utrolig godt ut med det mandelfyllet!

Helena sa...

Ser gott ut. Tyvärr tål jag inte vetemjöl, men kan göra glutenfria.

Åsa! sa...

Så gott! Jag gör samma variant på inkråm, enkelt och i min smak minst lika gott som mandelmassa!

Emelie sa...

fantastiskt gott ser det ut! :)

Lisa sa...

Ja tänk Temlor... För mig har alltid grädden varit det bästa, men numera med allergin så går inte det. Det finns alternativa varianter på grädde men det är inte samma sak... Måste nog äta liite Temla i alla fall! I`ts worth it!
Onsdagskram

BiZen sa...

Semlor är gott och hembakade ska det vara förstås!
Tack för din kommentar om min virkade väska.Jag tycker jättemycket om den så det blir kanske fler, för stickiga ullgarner finns det mer av.
Hoppas dina tyger hoppar upp ur påsen snart så du får visa vad det blev. Kram! //BiZen

Anna - stickande trädgårdsstudent sa...

Åh, vad gott! Hemmagjorda temlor är det bästa!

Anna - stickande trädgårdsstudent sa...

Ja, jag tänkte att jag vill behålla färgfälten för sig och inte blanda dem så då passa navajo bra, men jag har inte gjort det innan så det blir spännande att prova

Uttan sa...

Mmmm ja.... Jag som egentligen inte är storälskare av Semlor har redan bakat och ätit det tre gånger i år men nu blir det inga mer semlor i år lagom e bäst.

Kram!

Jorun sa...

Mmmm... dette så godt ut.

The Willow Fairy sa...

Varm mjölk till semlan är så gott - om än lite slabbigt...