lördag 26 mars 2011

Kakan som försvann..

Jaha, detta lilla blåbär blev kvar. Egentligen så hade den ju sällskap av ett till, som såg lite bättre ut i formen men medans fotografen försökte få fram kamera så var det också borta. Vi har haft främmande idag och till dessert hade jag lagat en blåbärskaka. Och fastän alla hade ätit två stora lass med spagetti och köttfärssås innan desserten var det som om vi aldrig hade sett mat! Det drog en virvelvind genom köket och borta var den. Man kunde tro vi varit 25 personer, inte bara 8 (tre barn! – mitt ena som var hemma är lite för vuxen för att räknas som barn..) som vi faktiskt var..

Lovade att lägga ut receptet, hur kakan ser ut får ni inte sett..

Kex och smält smör, några matskedar socker, blandas och tryckes ut i botten av springformen.

5 dl frysta blåbär (från våran fina skogstur) hällde jag över botten med lite socker.

2 dl kokande vatten blandat med ett paket blåbærgelé (norsk dessert, som en saftpudding - svenskar får försöka nöja sig med gelantinplattor och blåbärsaft) får stå och svalna.

3 dl vispgrädde, vispat till hårt skum, blandades med 3 dl naturell Kesam och 3 dl Kesam med vanilj.

Den avkylda gelén blandade jag med gräddkesamröran och slog smeten över botten och blåbären. Satt den kallt några timmar till kakan styvnat. Kakan kallas felaktig för ostkaka, skulle hellre vilja säga den påminner mig om Quarktorte (kvargtårta). Oansett, den försvinner så vill du vara säker på att få ett stycke så ta tillräckligt stort med en gång Smilefjes

Räknar med att denna kommer bli serverad i diverse fasonger utöver sommaren när bären är mogna. Tror faktiskt det går an att stoppa den i frysen som en glasstårta också… (men lite osäker på hur gelantin blir fryst..)

5 kommentarer:

Anonym sa...

etter bildene å dømme, må den har vært mer en god :) deilig når folk har matvett !!

god kveld til deg ! klem fra mæ

Birgitta sa...

Låter som en väldigt god kaka.
Påminner mej om att jag måste köpa "Jello" när jag kommer till Norge nästa gång. Jag tycker så mycket om det. Blir nog några turer över gränsen när snön försvunnit och det känns lite trevligare att ut och åka med kaffekorgen.
Ha en fortsatt skön helg.
Kram Birgitta

Mimmi Hek sa...

Verkar vara en riktigt smarrig kaka.
Kram!

Lisa sa...

Det var inte jag, det var inte jag!!! Som åt upp kakan alltså. Det kan ha varit ett kakspöke och inte dina gäster. Samma sak har hänt här; jag bakade kakor för några dagr sedan och det finns bara två kvar!!! Det var ABSOLUT inte jag =)
Fortsatt mysig lördag!

Anonym sa...

Hei Mia,

takk for sist! Det var veldig koselig å være hos dere. Kaken var bare helt nydelig! Har tenkt å lage den i dag :o) Ha en super tirsdag!
God klem fra

Vibeke :o)