söndag 23 oktober 2011

Ännu en helg förbi..

…och ännu en lat helg ska avslutas i soffakroken, halvsovande med ett nytt par sockor på gång på stickorna. Jag har faktiskt setat och sytt mest hela dagen, nu är jag snart färdig med den första (eländiga) kjolen. Men sitta och tråkla fast foder om kvällen, glöm det med mina ögon, får ju inte trädd nålen en gång..

En glädje i helgen är dessa, tänk så goda knölar det här är. Jordärtskocksoppa (med lite vitvin i) är sagolikt gott. Mos av dom samma knölarna, eller skocker då, smakar också gott men ser grått och trist ut. Det får så vara, jordärtskokka är verkligen en av höstens höjdpunkter och iår är dom stora och alltså äntligen skördeklara. Nu kalasas det som bara den, här i huset, av dom här smakfulla knölarna och snart har väl tarmfloran vant sig till dom. Sunda ska dom vara också, massor av järn och mineraler, inte bara positiva mot tarmens bifidiobakterier. (Men just nu är väl vårat hus som ett gasverk..hm,hm..)

- Vad lagar du av jordärtskockerna?

Fakta om jordskokk kan du bl a läsa här.

5 kommentarer:

Mimmi Hek sa...

Vi har jordärtskockor här men har inte flyttat dom så dom blir pyttesmå där dom står nu. Vi är inte så jätteförtjusta i dom små liven hellre det är nog därför vi "glömmer" byta växtplats.
Kram

Lisa sa...

Låter gott! Jag har aldrig ätit den soppan, men jag har köpt skockor. Måste ju prova och på dig låter det som att det är helsmaskigt!
Bra med en varning om gas, det visste jag inte. Får väl passa på när jag inte jobbar ;-)

Hej hopp från Lisa!

Anonym sa...

ehh.. jeg lager nok ingenting.. tror aldri jeg har smakt det engang..

tenkte jeg skulle skaffe meg en krukkehage nå som jeg blir verandaeier.. blir kanskje litt urter men neppe jordknoller : )

ha en fin dag i sør : ) klæm tell dæ..

Mia stickar sa...

Jordärtskockor är inget som odlas här så jag har heller inte 'tit sån soppa!

Hilde sa...

Så spennende med jordskokker :) Jeg har aldri dyrket det, men interessant å lese og lære om det. Skal titte innom linken du la ut.